Konya'da gramofon üretip 2. el eşya pazarında satıyor
Selçuklu Belediyesi’nin düzenlediği 2.El Eşya Pazarı, Konyalılar tarafından her ayın ilk pazar günü yoğun ilgiyle takip ediliyor. Yazır Kapalı Pazar Alanında kurulan pazarda birbirinden ilginç ürünler vatandaşlarla buluşuyor. 2. El Eşya pazarında en dikkat çeken satıcılar arasında yer alan Gramofon tasarımcısı Mehmet Çınar, 15 yıldır gramofon ve plaklara ilgi duyarak eski tür müzik aletlerini Konyalılarla buluşturuyor. Mehmet Çınar, gençlik yıllarında yaşadığı ilk gramofon deneyimiyle başlayan merakını hobi olarak devam ettiriyor.
Çınar, 2. El Eşya pazarında, yılların tecrübesiyle elde ettiği bilgi ve birikimini paylaşarak insanları nostaljik müzik yolculuğuna çıkarıyor. Mehmet Çınar’ın gramofonlarını ve plaklarını görenler, geçmişe dair hatıraları canlandırıyor ve eski günlerin müzik keyfini tekrar yaşıyor. Tasarladığı gramofonlar sadece birer müzik aleti değil, aynı zamanda geçmişe duyulan özlemi ve nostaljiyi yansıtan birer sanat eseri haline geliyor. Her yaştan insanın Mehmet Çınar'ın tasarımlarına ilgi gösteriyor ve geçmişin dokusunu keşfetme fırsatı buluyor. Çınar, insanların müziğe olan tutkusunu canlı tutarak, gramofon ve plakların unutulmaya yüz tutmuş atmosferini yeniden canlandırıyor ve bu kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlıyor.
20 VE 35 YAŞ ARASI İLGİ GÖSTERİYOR
15 yaşından itibaren gramofonlara ilgi gösterdiğini belirten Mehmet Çınar, insanları geçmişe yolculuğa çıkardığını söyledi. İlk olarak gramofonu arkadaşının evinde gördükten sonra ilgisinin arttığını söyleyen Çınar, “Hatırlıyorum da ilk çok şaşırmıştım. ‘Bir çantanın içine yerleştirilmiş gramafon üzerinde dönen bu yuvarlak siyah malzeme nasıl müzik yüklü olabiliyor?’ diye düşünmüştüm. Merakım orada başlamıştı. Bir işe gönül verip severek yapınca da zorlan mıyorsunuz. Selçuklu 2. El Pazarında bulunan standımızı yüzlerce kişi ziyaret ediyor. Plak ve gramofon konusunda hiç bilgisi olmayan arkadaşlarımıza bildiklerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Konya'daki ilgiden memnunuz. Standımıza sürekli uğrayan ya da alışveriş yapan başta öğretmenlerimiz ve birçok meslek dallarından yeni insanlarla tanışıyoruz. Eskiler zaten biliyorlar bu tarz ürünleri. Özellikle 20 ve 35 yaş arası ilgi gösteren arkadaşlarımızın sayısının gün geçtikçe artması bize ayrı bir mutluluk veriyor” diye konuştu.
MÜZİĞİN RUHUN GIDASI OLDUĞUNU KEŞFETTİM
Müziğin ruhu dinlendirdiğini söyleyen Mehmet Çınar, gramofon tasarımcılığını hobi olarak yaptığını ve asıl mesleğinin su arıtma makinelerinin ticaretini gerçekleştirdiğini dile getirdi. Çınar, “Müziğin ruhun gıdası olduğunu keşfettim. Bu gıdayı doğal bir süzgeçten geçirip ruha en güzel yansıtanlardan biri hiç kuşkusuz gramofonlar ve plaklar olduğunu söyleyebilirim. Çünkü o zamana ait yapının kokusunu en iyi alabilmenin yolu yine o zamana ait gramofon ve plaklardır. Gramofondan anlayan ve ilgi duyan herkes plaklara bakarken kabından çıkartır ve hasar var mı diye kontrol ederler. Ama insanlarımız ilk olarak fiyatlarına bakıyorlar. Bu kötü bir durum. Plaklarda ilk fiyatından önce kalitesine bakılması, çizik ve yamukluğun olmaması için kontrol edilmesi gerekirken günümüzde tam aksi durum sergileniyor. Bu durum elbette bazı nedenlerden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
KONYALILAR YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR
Eski gramofonlara ulaşmanın maddi açıdan zor olduğunu belirten Mehmet Çınar, şunları söyledi: “Bugün bazı ünlü markalar ve salon gramafonları ortalama 8 bin liradan başlayarak 50 bin lira arasında değişiyor. Bu gramofonlarda sadece taş plak dinlenebilir. Taş plaklarında günümüzde fiyatları yüksek olduğu için birçok bütçeye uzak kalıyor. Bu hususu düşünerek tüm plakları çalmaya uyumlu ve kullanışlı bir gramofonlar tasarlıyorum. Farklı renk ve çeşitlerde çıkarmış olduğumuz bu ürünlere ilgiden oldukça memnunuz. Hem ekonomik hem de nostalji bir görünüm sunuyoruz. Plak ve gramofon seven dostlara hizmet etme amacındayız.”
Kaynak:M. Ali Nurullahoğulları
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.