Konya'da domatesin kilosu 2 liraya düştü! Çiftçi yola dökme kararı aldı

Konya'da domatesin kilosu 2 liraya düştü! Çiftçi yola dökme kararı aldı

Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesi’nde domates üreticileri, ‘ürünleri para etmiyor’ ve ‘ihracat kapıları açılmıyor’ gerekçesiyle eylem yaptı. Domateslerinin para etmediğini söyleyen üreticiler, domateslerini kasalarla yola döktü

Zengen Mahallesi’nde domates üretimi yapan üreticiler, ‘Yeter artık’ diyerek eylem yaptı. Gerçekleşen eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Av. Barış Bektaş, CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, CHP Ereğli İlçe Başkanı Nejat Türktaş ve üreticiler katıldı. Üreticiler, eylemde ‘direne direne kazanacağız’ sloganları attı. Ayrıca üreticiler, taleplerine karşılık verilmemesi durumunda boykota devam edeceklerini ifade etti. Üreticiler, ‘Biz, bu işi boşuna yapıyoruz’ diyerek, domateslerini kasalarla yola döktü.

4-4.png

BU MİLLET DOMATES YERİNE TAŞ MI YESİN?

CHP Konya Milletvekili Av. Barış Bektaş, Konya üreticisinin ürettiğini, ürettiğinin de karşılığını istediğini söyledi. Bektaş, çiftçinin talebinin ailesinin geçimini sağlamak ve vatandaşın sofrasına ucuz domates sunmak olduğunu aktardı.

Bektaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AK Parti’nin politikaları, üreticiye kazandırmaz ve üretemez hale getirdi. Büyükşehirlerde insanlar sofralarına salça, domates koyamıyor. Üreticiler de tonu 2 bin 300 lira, bin lirasını da yevmiyecilere veriyor. İlacı, gübresi, mazotu… Geriye ne kalacak? Çiftçi, üretme alışkanlığını kaybederse ne olacak? Domatesi de mi yandaş firmalarla ithal edeceğiz? Böyle bir anlayış olabilir mi? Bütün dünyada brent petrol fiyatı düşerken, akaryakıta ülkemizde sürekli zam geliyor. Hükümet, hazinedeki açığı böyle kapatmak istiyor. Saltanatlarını ve lüks yaşamlarını devam ettirmek için bunu kullanıyorlar. Tarım Bakanlığı, çiftçiyi adeta tüccarın eline bırakmış. Aynısını buğdayda da mısırda da görüyoruz. Üreten kazanamıyor, tüketici pahalıya yiyor. Arada ise yandaş firmalar kâr ediyor. Bunun adı kâr değil. Bunun adı rant, rant elde ediyorlar. Biz, bu düzene itiraz ediyoruz. Kimse, üreticinin içinde bulunduğu durumu, istismar etmeye kalkmasın. Bu insanlar üretime küserse biz ne yiyeceğiz? Domates yerine taş mı yiyeceğiz? Üreticilerin canı yanmış. Acilen bu domateslerin yurt içi piyasada tüketildiği gibi, ihracat kapılarının da açılması gerekir. Bu iş, birkaç diplomatik girişime bakar. Türkiye’yi bütün komşularıyla düşman hale getirdiler. Normalde bu domatesler Irak’a, Suriye’ye giderdi. Döviz üzerinden giderdi. Şimdi burası yangın yeri olmuş.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum