Konya'da canavar ve 10 domuz ahırı bastı! Şehre çok yaklaştılar

Konya'da canavar ve 10 domuz ahırı bastı! Şehre çok yaklaştılar

Yaban domuzları, Konya'da dağdan ovaya indi. İlgili birimlerin mücadele için saldığı kurtlar bile domuzlarla baş edemez hale geldi. Konya'da halk arasında canavar olarak bilinen kurt ve 10 domuz ahırı bastı.

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da yaban domuzları çiftçinin kabusu oldu. Kolay üreyebilen domuzların sayısı ilçelerde arttı. Sürüler halinde gezen domuzlar, adeta dehşet saçıyor. Hem çiftçinin ekini domuzlardan zarar görüyor hem de besicinin hayvanları telef oluyor. Birkaç yıl önce sadece Hadim, Taşkent, Akören'in yüksek kesimlerinde görülen yaban domuzları, Konya Ovası'na indi. Artık “Asla görülmez” denilen Çumra da bile domuz sürüleri görülüyor.

4-2-4.jpg

ÖNCE KARAPINAR SONRA DA ÇUMRA'DA GÖRÜLDÜLER!

Yaban domuzları, Konya çiftçisinin korkulu rüyası oldu. Karapınar'ı, Çumra'yı domuz sürüleri bastı. Geçtiğimiz günlerde Konyalı bir üretici, çaresizlikten tarlasına dadanan domuzları biçerdöveriyle kovaladı. Konya'da son 15 gün içinde gerek Karapınar'dan gerekse de Çumra'dan iki farklı domuz sürüsü haberi düştü. Karapınar'da sayısı 300'ü aşkın yaban domuzu, çiftçilerin tarlasını istila etti. O anlar, vatandaşların kamerasına yansıdı. Domuzların açlıktan Karapınar'ın bir mahallesine indiği söylendi. Daha sonra da buna benzer bir görüntü Çumra'dan geldi. Yaban domuzları, açlıktan Çumra-Karaman sınırına indi. Birçok Çumralı, “Konya'da farklı yerlerde domuz görüldü haberi duyardık ancak biz ilçede ilk kez böyle bir olaya şahit olduk, oluyoruz” dedi. Domuz sürüleri, çiftçilerin ise korkulu rüyası haline geldi. Birçok çiftçi, kendine göre çeşitli önlemler aldı. Hatta birkaç gün önce bir çiftçinin biçerdöveriyle domuzları tarlanın içinde kovalaması, sosyal medyada gündem oldu.

4-1-3.jpg

KONYA'NIN ÇOK FARKLI NOKTALARINDALAR

Veteriner Hekim M. Akif Soylu, domuzlar ile mücadele kapsamında ilgili birimlerin kurt, Konya tabiriyle canavar salındığını söyledi. Artık kurtların da domuzlara bir şey yapmadığını belirten Soylu, “Domuz kaç yaşındaysa o kadar yavru doğurur diye bir söz var. Doğru. Konya'daki domuzlar çok yavru yapıyor. Domuz sürüsü çok fazla” dedi. Konya'da domuz sayısının önceden bu kadar fazla olmadığını aktaran Soylu, “Sadece Bozkır, Hadim, Akören tarafında dağlarda olurdu domuz. Bugün Çumra'dan domuz haberleri geliyor. Domuzlar Konya Ovası'na indi. Karapınar'dan domuz haberleri geliyor. Önümüzdeki süreçte Konya'nın çok farklı noktalarından duyacağız domuz haberlerini. Konya çiftçisi, domuz belası yüzünden arpa, buğday ekmeye korkar oldu. Çavdar ekimine yönelenler var. Köylü, arpasının, buğdayının ziyan olmasını istemiyor. Önceki gün Hadim'den bir arkadaşımız ile görüştük. Kurt ile domuzlar bir olup, ahırı basmış. Arkadaşın 50 hayvanı telef olmuş” şeklinde konuştu.

ÖNCEDEN DAĞDALARDI SÜRÜLERİN SAYISI ARTTI!

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner de yaban domuzu zararının sigorta kapsamında olduğunu hatırlattı. Sigortanın önemine değinen Üner, Merhaba Gazetesi aracılığıyla çiftçiye “Sigortanızı yaptırın” çağrısında bulundu. Çiftçinin çeşitli yöntemlerle domuzla mücadele ettiğini söyleyen Başkan Üner, şunları kaydetti: “Avcılık yöntemiyle bireysel mücadele var. Enerjisini güneşten alan elektrikli tel uygulaması da var. Konya Ovası gibi büyük arazilerde bu yöntemi kullanmak belki de rantabıl olmayabilir ama parçalı arazilerde bu yöntem gerçekten çok yaygın. Güzel sonuçlar da alınıyor. Domuz sadece yediğiyle kalmıyor. Deyim yerindeyse yatıp, külleniyor, yuvarlanıyor. Ekinleri yapıştırıyor. Sürülerin sayısı arttı. Karapınar'da çok fazla domuz var. 6-7 yıldır ilçeyi esir almış durumdalar. Daha öncesinde yok denecek kadar azdı. Domuz, çok çabuk çoğalıyor. Domuzlar, Karapınar'da önceden dağ yöresindeydi. Mısır tarımının yoğun olduğu yerlere, ovaya indiler şimdi. Her bölgede domuz görülüyor artık.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum