'Konya'da bu ırmak koruma altına alınsın'

'Konya'da bu ırmak koruma altına alınsın'

Konya için büyük önem arz eden ırmak koruma altına alınmalı. İşte detaylar...

HİSDER’in (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) Konya Muharip Gaziler Derneği binasında düzenlediği etkinlikte KOSGEB Konya Müdürlüğü Uzmanı ve İnsuyulular Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Ramazan Çetin “İnsuyu Tarihi” hakkında slayt eşliğinde dernek üyelerine bilgi verdi.

DERNEĞİMİZİN LOGOSUNDA KAYI BOYU DAMGASI VAR

İnsuyu’nun kuruluşunun tarihsel sürecine değinen Çetin, “İnsuyu, Oğuzların Kayı Boyu’ndan olup, 16. yüzyılda Atçeken olan Turgut ilçesinden ayrılarak Konya Sancağı’na bağlı yedi ilçeden biri olmuştur,. şimdi ise bin nüfusun altında bir mahalledir. Kayı,boyu, Oğuzların Bozok ana koluna bağlıdır, Kayı Osmanlıların da mensup olduğu bir boydur. Kayı boyunun damgası, iki ok ve bir yaydan oluşur. Biz de derneğimizin logosunda bunu kullandık.Hem yurt dışına hem de Konya merkeze çok göç vermiştir. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ancak hayvancılık eskiye oranla yok denecek kadar azalmıştır. Tarım arazilerinden elde edilen gelir de her geçen gün azalmaktadır” dedi.

TUZ GÖLÜ’NÜ YOK OLMAKTAN KURTARALIM

8 yıl önce içinde nilüferlerin bulunduğu Tuz Gölü’nü besleyen İnsuyu Irmağı’nın 2 yıl önce kuruduğunu belirten Çetin “Tuz Gölü’nü besleyen en önemli kaynak İnsu Irmağı bu coğrafyadan doğmaktadır. İnsuyu köyü yayları ile birlikte, İnsuyu Irmağı’nın doğduğu yerden başlayıp Cihanbeyli’ye doğru uzanan 20 kilometre uzunluğunda 500 metre genişliğindeki bir vadide bulunmaktadır. Irmak vadi boyunca akarak Tuz Gölü’ne kadar ulaşmaktadır. Vadinin iki yakasında da geniş tarım arazileri ve meralar bulunmaktadır. Meraların büyük çoğunluğu son zamanlardaki kuraklık nedeniyle mera vasfını yitirmiştir. Sulama imkanının olmamasından dolayı ağaçlar kurudu. Çok su isteyen mısır ekimi, yeraltı sularının bilinçsiz kullanılması nedeniyle İnsu Irmağı artık Tuz Gölü’ne kadar ulaşamamaktadır. Tuz Gölü hızla yok olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için İnsuyu Irmağı’nın acilen korumaya alınması ve tekrar göle ulaşması sağlanmalıdır” diye konuştu.

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.