Konya'da 7 büyüklüğünde deprem olabilir mi? Uzman isim iddialara cevap verdi

Konya'da 7 büyüklüğünde deprem olabilir mi? Uzman isim iddialara cevap verdi

Konya'da 7 büyüklüğünde deprem olabileceği iddialarına uzman isim cevap verdi.

Sosyal medyada Türkiye'de 7 büyüklüğünde deprem yaşanması ihtimali olan illerin isimleri bazı haber siteleri tarafından paylaşıldı. Habere kaynak olarak da Jeoloji Mühendisleri Odaları gösterildi. 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı olan şehirlerin isimlerinin açıklanması vatandaşta paniğe neden oldu. Konu ile ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Merhaba Gazetesi'ne konuştu.

4-1-2-1024x683.jpg

TARİH BOYUNCA BÖYLE BİR DEPREME RASTLANILMAMIŞ

İnternet siteleri ve bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşım ve haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden JMO Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Konya özelinde böyle bir durum söz konusu değil” dedi. “Konya'da 7 ve üzerindeki bir büyüklükte deprem beklemiyoruz” diyen Arslan, sansasyon oluşturmak için böyle bir iddianın ortaya atıldığına dikkat çekti. Arslan, “Ancak Konya'yı ilgilendiren fay zonlarıvar. Altınekin, Cihanbeyli ve Akşehir fay zonları var şehrimizde. Bu fay zonlarının 7 ve üzerinde deprem üretmesi mümkün değil. Tarih boyunca böyle bir depreme rastlanılmamış” şeklinde konuştu.

adsiz.jpg

KONYA'NIN ÇEVRESİNDE BÜYÜK FAY ZONLARI VAR

Konya'da geçmiş dönemlerde 6 üzerinde deprem üretmiş fay zonlarının varlığına tekrar işaret eden Başkan Arslan, şunları kaydetti: “ Ancak bu fay zonlarının kendini tekrar etme periyot aralığı uzun. 2 bin, 10 bin yıla yakın bir sürede kendini tekrar ediyor. Bu fay zonlarının 6'nın üzerinde bir deprem üretme ihtimali de düşük. Ancak yine de ihtimal var. Tüm bunlar 'Konya'da deprem olmaz' anlamını taşımıyor. Konya'nın çevresinde çok büyük fay zonları var. Buralarda olacak bir deprem, Konya'dan 150-200 kilometre uzaklıkta olup, yüksek potansiyelli fay zonları. 6 ve üzerinde bir büyüklükte deprem üretebilir. Konya, gevşek bir zemin yapısına sahip. Afyon, Kayseri, Tuz Gölü fay zonunda olacak bir depremden Konya'nın etkilenme olasılığı toprak yapısından ötürü çok yüksek. Konya'da zemin yapısından kaynaklı zemin büyütme etkisi var. Yapılarımızın zemine uygun yapılması gerekir. 1999 yılı öncesi yapılar risk altında. Bu binaların kontrol altına alınması gerekir. Dayanıklılığın gözden geçirilmesi lazım.”

24 ŞEHİRDEN BAHSEDİLDİ, KONYA'YI DA YAZDILAR!

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın çalışmasına göre şu şehirlerde 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı söylendi: “Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Hakkari, Bursa, İzmir, Bolu, Tekirdağ, İstanbul, Adıyaman.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.