Konya'da 6.5 şiddetinde deprem bekleniyor! İşte tehlikeli fayın olduğu 3 yer

Konya'da 6.5 şiddetinde deprem bekleniyor! İşte tehlikeli fayın olduğu 3 yer

Konya'da 6,5 şiddetinde deprem beklendiğini söyleyen uzmanlar fay hattının olduğu 3 yere işaret etti.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir programda deprem konusunda 18 ili uyarıp "Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir." dedi. O 18 il içinde Konya'nın da yer alması, şehirde korkuyu bir kat daha yükseltti. Yapılan açıklamalar, zaman zaman şehirde meydana gelen depremler “Konya'da deprem olmaz” ifadesini çürüttü. Uzmanlar, yine uyarıda bulundu.

konya-757575.webp

KONYA'DA 3 NOKTAYA DİKKAT ÇEKTİ

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fetullah Arık, Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamaları üzerine Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Arık, yakın çevresindeki büyük faylardan birinde hareketlenme olması durumunda, Konya'nın alüvyal yapısından dolayı olumsuz etkilenme gerçeğinin çok yüksek olduğunu belirtti.

4-3-fethullah-arik.jpg

Konya'da 6, 6 buçuk büyüklüğünde deprem üretebilecek fayların varlığına yeniden dikkat çeken Arık, “Konya'daki faylar, büyük deprem üretir diyeceksek son 100 yıla bakmamız lazım. Son 100 yıldaki en büyük deprem 5 büyüklüğündeki Çandır depremidir. Bu fayın geçmişte 6-6,5 büyüklüğünde deprem ürettiği biliniyor. Deprem ne zaman olacak beklentisi içine girmektense, depreme hazır olmak ve hazırlık yapmak zorundayız.

4-1-2.jpg
Allah korusun, Konya'da 6 buçuk büyüklüğünde olacak bir depremin, şehrin alüvyal zemin üzerinde olması ve yapı stoğundan dolayı yıkıcı etkisi fazla olur. Evet, Konya birçok yere göre görece daha güvenilir bir şehir ama memleketin her yerinde olduğu gibi, Konya'da da deprem olabilir. Tuz Gölü fay zonu, Ecemiş fayı, Sultandağı fayı, Konya için riskli faylar” şeklinde konuştu.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR DEPREM KONYA'DA YIKICI ETKİYE NEDEN OLUR

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren de şunları dile getirdi: “Jeoloji Mühendisleri Odası bir çalışma yaptı. Raporlar hazırlandı ve internette de veriler paylaşıldı. Görür'ün '18 il' açıklaması, bu rapora göre yapılmış bir açıklamadır. Fay hattı üzerinde yer alan 18 ilden bahsetmiştir. Öncelikli olarak şunu söylemekte fayda var; Konya, deprem oluşum aralığına ve fay türüne göre asla bir İstanbul, Bolu, Düzce veya Maraş değil.

4-2-yasar-eren.jpg

Konya'daki fayların deprem oluşum aralıkları, diğer faylara göre çok daha uzun. Binlerce, on binlerce yılda bir büyük deprem üretmiş faylar var Konya'da. Ayrıca Konya'nın çevresindeki fayların büyük bölümü, normal fay özelliğinde. Orta büyüklükte deprem üreten faylarımız var. Bu yönleriyle Konya, diğer illere göre daha güveniliyor görülüyor. Ancak bu demek değildir ki Konya'da deprem olmaz. Şehirde tehdit oluşturacak değişik kaynaklar var. Konya fay zonu aktif. Şehrin kuzey ve batısından geçiyor. 6,5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip bir faydan bahsediyoruz. Tuz Gölü, Akşehir, Ecemiş fay zonlarının da 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var. Allah korusun, bu büyüklükte olacak bir deprem Konya'da ciddi yıkımlara, büyük olumsuzluklara yol açabilir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum