Konya'da 100 yıl aradan sonra bir ilk yaşandı! Bu çok korkunç

Konya'da 100 yıl aradan sonra bir ilk yaşandı! Bu çok korkunç

Konya'da 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı ile ilgili konuşan Prof. Dr. Adnan Pınar, bunun Konya için çok korkunç bir şey olduğunu ifade etti. İşte dikkat çeken açıklamalar...

Konya'da etkili olan bunaltıcı sıcaklık devam ediyor. Ara mevsimler silikleşirken Mevsimlerin ise dengesi değişti. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, “Mevsimsel anormallikler devam edecek” dedi

Tüm dünyada mevsimsel anormallikler yaşanmaya başladı. Mevsimsel olarak yaşanan anormallikler ülkemizde de ciddi şekilde hissediliyor. Konya’da geçtiğimiz günlerde sıcaklık rekoru kırıldı. 2010 yılı Ağustos ayında 39 derece olan hava sıcaklığı 2023 yılı Ağustos ayında 1.3 derece artışla 40.3 dereceyi gördü. Mevsimsel olarak yaşanan değişimleri gazetemize değerlendiren NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, “İlkbahar ve sonbaharın neredeyse görünmez hale geldiği iki kutuplu yaz ve kış olan iki mevsimli bir iklim tipine maalesef geçtik” dedi. Pınar, Türkiye'de iklim açısından kuraklaşmanın yaşandığına dikkat çekti. Kuraklığın uzun vadede ciddi problemler oluşturacağına dikkat çekti.

6-il-haric-turkiye-kavruluyor-me-6xbd-cover.webp

YAZ VE KIŞ OLMAK ÜZERE İKİ ANA MEVSİMLİ İKLİM TİPİNE GEÇİYORUZ

Ülke genelinde ve Konya’da yaşanan rekor sıcaklığı değerlendiren Pınar, “Ülkemizde son günlerde oldukça yüksek sıcaklıklar yaşanmakta. Gerçekten hiç alışık olmadığımız bir durum bu. Ağustos ayının 15’i bu tarihlerde hiç de alışık olmadığımız çok yüksek sıcaklıklar yaşıyoruz. Tarihi kayıtlarda 2010 yılı ağustos ayının başında 1 Ağustos’ta 39 derecelik bir sıcaklık yaşanmış. Günümüzde yaşanan sıcaklıklardaki durumsa şöyle, birbirini takip eden günlerde de aynı şekilde Yüksek sıcaklıklar yaşanmaya devam ediyor. Ağustos ayı ortaları itibariyle rastgele yapılmış olan meteorolojik kayıtlarda zaman zaman bu tarz günlük yüksek sıcaklığı sıcaklıkların yaşandığı zamanlar bulunmakta.

dpsx-w-uuaasbu8.jpg

Ancak bu son dönemde yaşadığımız sıcaklıklar bir haftalık süreçte oldukça yoğun şekilde devam etti. Hatta yarından itibaren de yine bir 40 dereceleri bulacak. Bu sıcaklıklar birkaç derece düşmekle birlikte bir hafta yine devam edecek yoğun sıcaklıklar var. İklimlerdeki anormallikler, iklimdeki değişmeler gibi birtakım söylemlerle hep ifade edilen, iklimde yaşadığımız anormalleşmeler olarak nitelendirebiliriz. Mevsim yaşanma biçiminde alışa geldiğimiz, yılda işte dört mevsimli, ilkbahar, yaz, sonbahar, kış ve her birinin üçer aylık periyotlarla devam ettiği bir dönemden artık yaz ve kış olmak üzere iki ana mevsimli. Aralarında da ilkbahar ve sonbaharın daha kısa süreli geçişler halinde yaşandığı bir mevsim modeline doğru gidiyoruz” diye konuştu.

29-3.jpg

100 YIL SONRA BİR İLK YAŞANDI!

Sıcaklık derecesinin aşırı artmasının Konya ovası için korkunç olduğunu belirten NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, daha sonra sözlerini şöyle tamamladı “Ağustos ayının 15’inde 40 derece sıcaklığı yaşamak cidden çok korkunç bir şey. Hatta bunu 1927 yılında bir kez Ağustos'un başlarında görüldüğü söylenmekteydi. Neredeyse 100 yıla yaklaşan bir dönemdir. Bu şekilde Ağustos ayının hem de ortalarını geçtiğimiz bir tarihte yaşandığı pek görülmedi. Temmuz ayında bazen bu şekilde 40 dereceyi bulduğu zamanlar olmuştur. Mesela 2000 yılının 30 Temmuz tarihinde kırk derece ölçülmüş Konya'da sıcaklık ama ağustos ayının ortalarında bunun yaşanmış olması cidden çok dikkat çekicidir. Anormal iklim olayları yaşanmakta. Konya bir havza, orta Anadolu'da bulunan bir havza. İklimdeki değişmeler olumsuz değişmeler olarak nitelendirebileceğimiz bu şekilde yüksek sıcaklıklar ya da kış aylarında çok daha fazla yine soğuk dönemlerin yaşanması. Buradaki yetişen ana bitki unsuru olan tahıllar ve diğer bitkileri de tabii olarak etkileyecek ve bu da hem Konya'yı ve dolayısıyla da ülkemizi etkileyebilecek sonuçlar maalesef beraberinde getirecektir”

SAİT ÇELİK

1221.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum