Konya ticarette dünyaya açıldı

Konya ticarette dünyaya açıldı

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Güney Amerika, Uzak Doğu, Körfez ülkelerine ihracatı başlattık. Avrupa'ya ihracatımız arttı. Konya sanayicisi kapanan pazarlar yerine, alternatif pazarları bulma başarısını gösterdi” dedi

Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak ve Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk'ü ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Öztürk, Türkiye ve Konya'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

GELİŞMELER DÖVİZİ ETKİLİYOR

Dünyada genel anlamda ekonomik olarak farklı farklı sıkıntıların yaşandığını dile getiren Selçuk Öztürk, ekonominin dış siyasetten ayrı düşünülemeyeceğini aktardı. Irak'taki sözde referandumun ve Suriye'de yaşanan gelişmelerin Türkiye'ye yansıdığını ifade eden Öztürk, “2009 yılındaki krizden sonra dünya ekonomik anlamda dengesini bulamadı. Sıkıntının oluşturduğu siyasi gerilimler yaşandı. Körfez ülkelerinin Katar ile yaşadığı problemin temelinde dahi ekonomik sebepler var. Bunlar ekonomiye olumlu ve olumsuz şekilde yansıyor. Türkiye'de özellikle son dönemlerde, bölgede kaynaklanan siyasi risklerden dolayı ekonomik olarak bazı dalgalanmalar yaşanıyor. ABD ile yaşananların altında Kuzey Irak'ta yapılan referandumun olduğunu düşünüyorum. 15 Temmuz darbe girişiminde ABD'nin aldığı rolün tartışılması, ABD'yi böyle bir karar almaya zorladı. Yaşanan gelişmelerin döviz üzerinde etkileri var” açıklamalarında bulundu.

8-003.jpg

TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİ SAĞLAM

Türkiye ekonomisinin zorlansa da sağlam gözüktüğünü söyleyen Öztürk, ihracat artışının memnun edici seviyede olduğunun altını çizdi. Dış ticaret açığının eskisi kadar olmadığını kaydeden Öztürk, “İç piyasalarda şuan da bir miktar zorluk öngörülüyor. Bu zorlukta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın ertelemiş olduğu borçların geri dönüşü ile alakalı olacak” şeklinde konuştu. Öztürk, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “2018 yılında bazı vergilerin artışının yapılacağı gündemde. Bu süreçleri ülke olarak aklı selim bir şekilde atlatacağız. Ekonomik dalgalanma, uluslararası siyaset sakinleşinceye kadar devam edecek.”

ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELDİK

Türkiye'nin menfaatlerinin her şeyden öncelikli olduğunu belirten Öztürk, Kuzey Irak'a yönelik uygulanacak bir ambargonun ülke ve Konya ekonomisine olumsuz etkisinin olacağını ama kendilerinin devletin aldığı bütün kararların arkasında duracaklarını ifade etti. “Devletin bekasını 3 kuruşluk menfaate satmayız” diyen Öztürk, “Konya sanayicisi, önce ülkesini düşünür. Bir zarar göreceksek sineye çekmeye hazırız. Bize düşen alternatif pazarlar aramaktır. Konya'nın ihracatı arttı. Bu da demektir ki; alternatif pazarlara yönelme hususunda başarı göstermişiz. Güney Amerika,   Uzak Doğu, Körfez ülkelerini devreye soktuk. Avrupa'ya ihracatımız arttı. Konya sanayicisi kapanan pazarlar yerine alternatif pazarları buldu. Irak pazarında sıkıntı olursa alternatifimiz var” 

YERLİ OTOMOBİL İÇİN EN GÜÇLÜ KONYA

2016 yılında 1 milyar 35 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyleyen Öztürk, 2017 yılının sonunda bu rakamların 1 buçuk milyarı geçeceğini dile getirdi. 2018 yılında da 1 milyar 700 milyonun üzerinde ihracat yapmak istediklerini temenni eden Öztürk, şunları kaydetti: “Otomotiv, yedek parça ve tarım sektöründe ihracatımız arttı. Yerli araba üretim konusu gündemde. Bu tamamı ile yatırımcının alacağı bir karar. Siyaset, yatırımcıya bir yer gösterecektir. Yerli otomobile talip 6-7 il var. Konya, bu iller arasında en güçlüsü.” 

FABRİKAYI KONYA'YA KURDURMAK İSTİYORUZ

YEKA kapsamında Karapınar'a kurulması planlanan güneş enerjisi üretim paneli fabrikası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Öztürk, Konya olarak hep birlikte çalıştıklarını belirtti. Bu konunun, yerli otomobil üretiminden daha öncelikli bir halde bulunduğunu aktaran Öztürk, “Fabrikanın Konya'ya kurulması için var gücümüz ile çalışıyoruz” diye konuştu. Öztürk, “Paneller, için Ankara'da yatırım kararı alındı. Bu kararı değiştirmek için uğraşıyoruz. Ticari bir karar. AR-GE'de çok fazla mühendis çalıştırılacakmış. Bu mühendisler de Konya'ya gelmek istemiyormuş. İhaleyi alan firma panel üretecek.  İhale bitti. Asıl önemli olan panelin nerede üretileceğidir” dedi. Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak da Başkan Öztürk'e teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.