Konya ticaretin ‘koridoru’ olacak

Konya ticaretin ‘koridoru’ olacak
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Kayalık mevkiine kurulması planlanan lojistik merkezle birlikte Konya'nın stratejik konumunun daha da artacağını belirterek, “Bu proje en geç 2018 yılında tamamlanacak ve Konya ticaretin koridoru olacak” dedi

RÖPORTAJ:MEHMET AKİF SÜTÇÜ

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Kayalık mevkiine kurulması planlanan lojistik merkezle birlikte Konya'nın stratejik konumunun daha da artacağını belirterek, “Bu proje en geç 2018 yılında tamamlanacak ve Konya ticaretin koridoru olacak” dedi

PROJE 2018'E KADAR TAMAMLANACAK
Kayacık mevkiinde kurulma çalışmalarının olgunlaştığı Lojistik Merkez’de kömür, çimento, mermer, gıda maddesi, un, yem, saman, gübre, şeker, tarım makineleri, tarım ürünleri, konteyner, askeri eşya taşıması yapılacak. Gazetemizin sorularıını cevaplandıran Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, projenin en geç 2018 yılında tamamlacağını söyledi.

KONYA İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP
Lojistik Merkez'in Konya için önemine de dikkat çeken Lütfi Şimşek, “Sektöre 1.7 milyon ton taşıma kapasitesi, 1 milyon metrekarelik lojistik alan sağlanacak. Her halükarda ithal ve ihraç yüklerimiz limanlara ulaşması gerekiyor. Lojistik bu alanda Konya’ya lazım. Bugün bunları karayolu ile kamyon ve TIR’larla taşımak rekabet edilemez bir maliyetleri karşımıza getiriyor” dedi

TEMELİ ESKİYE DAYANAN PROJE

**Konya’nın gündeminde olan Lojistik Merkez ne durumda ve Konya’nın böyle bir projeye ne kadar ihtiyacı var?

-Konya’ya ekonomisine yeni bir soluk verecek lojistik merkez 2005 yılından bu yana üzerinde çalıştığımız bir konu ve 9 yıl oldu. Temeli eskiye dayanan bir proje, Konya’nın İç Anadolu’nun merkezinde olması kara yolu ulaşımı ile her yere yakın olması bir lojistik alan gibi görünüyor ama gerçekte öyle değil. Yeni bir merkez yapılıncaya kadar dezavantaj olarak görülüyor. Konya, geçtiğimiz yıl itibariyle 1.4 milyar dolar bir ihracat yaptı. Bu ihracatında liman üzerinden yapma gibi bir handikapımız var. Her halükarda ithal ve ihraç yüklerimiz limanlara ulaşması gerekiyor. Lojistik bu alanda Konya’ya lazım. Bugün bunları karayolu ile kamyon ve TIR’larla taşımak rekabet edilemez bir maliyetleri karşımıza getiriyor.

**Konya, ticaretini hangi imkanlar dahilinde gerçekleştiriyor?

-Bir yükü gemi ile taşırsanız maliyetini 1 lira ile varsayalım. Deniz kenarında değil ama yükü demiryolu taşıma imkanınız var. Aynı yükün maliyeti 3 liradır. Demiryolu şansı da yoksa mecburen karayolu ile götüreceğiz. Bu birim fiyatı 7 lira oluyor. Eğer uçak ile gönderiyorsak 21 lira oluyor. Konya’nın üretim ve satışı konteyner bazlı olduğu için havayolunu saymıyorum. Demiryolu ve karayolu Konya’nın ulaşımını sağlıyor. Birinde 3 kat diğerinde 7 kat maliyet var. Bu fark bizim sanayicimizin cebinden çıkıyor. Uluslararası piyasada rekabet edebilmesi için sanayicimiz fiyat indirimine gidiyor. Sanayi altyapı ve kültürümüz var. Tabiri caizse denizi geçip derede boğuluyoruz.

KONYA LOJİSTİK KOMİTESİ'Nİ KURDUK

**Lojistik Merkez projesi nasıl olgunlaştı?

-MÜSİAD olarak bunun önemini hep takip ettiğimiz için Türkiye’de ilk lojistik merkez talebini 2007 yılında yapmıştık. Daha sonra Konya’ya 300 bin metrekaregenişliğinde lojistik merkez kazandırdık.  MÜSİAD olarak daha sonra Konya Lojistik Komitesi kurduk. Bunun hala başkanlığını devam ettirmekteyim. Bununla ilgili yaptığımız saha çalışmaları, uluslararası araştırma gezileri, yurtiçi temaslar, bilimadamları ve üniversite ile çalışmalarla dünyada lojistik merkez diyebilmek için 1 milyon metrekarenin altına inmemiz gerektiğini araştırarak bulduk. Demiryollarının o dönem için ilan ettiği lojistik merkez demiryolu ulaşımı için yeterli ama Konya’nın hedefini koyduğu lojistik projeler için yetersiz kaldı. Onlar için yeterli ama Konya için yeterli değildi. Dolayısıyla biz tekrar çalışmalara başladık. Dolayısıyla Dışişleri Bakanımızda devreye girdi. Lojistik merkezimiz hızlı bir şekilde 1 milyon metrekareye çıkarıldı. Bu ilandan sonra Bakanlar Kurulu’ndan da geçti ve kamulaştırması şuanda da devam ediyor. Lojistik merkezin tek başına ilan edilmesi ya da kurgulanması bizim işimizi görmüyor. Lojistik merkez çünkü işin sadece bir ayağı.

**Yük ve yolcu taşıyacak yeni bir tren hattı söz konusu oldu. Bu süreç nasıl gelişti?

-Komite olarak lojistik merkezine eklemeler yaptık.  Projeyi büyüttük ve Konya-Karaman-Mersin’e bizim altyapımıza yeticek yeni bir hat talebinde bulunduk. Hem yol taşımalı hem de yük taşımalı. Yol taşımacılığı var ama yavaş kullanmaya uygun değil. Tamamen yolcu taşıyacak ve ara saatlerde de yük taşıyacak bir sistem önerimiz oldu. Bunun yanında lojistik merkeze tüm illerden ve Anadolu’nun çevresinden giriş ve gidiş yükleri kontrol etmek için Konya’ya çevre yolunu kapsayan bir proje talebimiz oldu.  Karaman’da bir sanayi şehri orayada Konya kadar olmasa sisteme dahil edilen bir lojistik merkez yapılması ve verimi artırması adına talebimiz oldu. Mersin ile birlikte 3 şehrin bir araya geldiği birliktelik organize ettik. Bununla çeşitli toplantılar yaptık. Çok radikal kararlar aldık.

**Lojistik Merkez’in alanı 300 bin metrekareden 1 milyon metrekareye çıktı. Kamulaştırma aşaması ne durumda?

-Lojistik merkezin kamulaştırması başlamasıyla diğer projelerimiz çok hızlı gelişmedi. Yeni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’mız Lütfi Elvan’ın hassasiyeti fazla oldu ve 300 binmetrekaresini yapım talimatı alındı. 700 bininin kamulaştırılması bitmediği için bekliyoruz. Fakat lojistik merkezin özellikle demiryolu hattının yetecek bir istasyon için ihalesinin talimatı verildi. Kamulaştırma ile 700 bini de başlayacak. Konya’nın özellikle son dönem yatırımlarında bu ölçek büyüklüğünün sanki yetmeyeceği kanati oldu. Bu alanın biraz daha büyümesi için taleplerimiz oldu. Bunlar da değerlendirilecek. Dünyada örnekleri çok ama biz 1 milyon metrekare ile yetinmeyelim ve imkanlarla bu arazi büyütmek istiyoruz.

**Çevre Yolu projesinin de Lojistik Merkez’e ne gibi artıları olur?

Geçtiğimiz hafta demiryolu ihalesinin temeli atıldı. Yeni hatlar tamamen yenilenmiş altyapı ile yolcu ve yük Konya-Karaman-Ereğli-Pozantı-Yenice üzerinden Adana, Gaziantep ve Urfa’ya kadar hatta daha ilerisi Mardin’e kadar gidecek. Yük ve yolcu trenlerinin Mersin limanına ineceği bir altyapı kurulacak.  Çevreyolunun bütçe yatırım planına alınması konusunda çabalarımız olmuştu. Bu anlamda bizim taleplerimize çok bir cevap bulamadık. Bütçe yatırım planına alınmamıştı. Ama Bakanımız Lütfi Elvan, Karaman ve Ereğli arasındaki çevreyolumuzun ihalesini ve yapım emrini verdi. Yaklaşık 25 kilometreyi kapsıyor. Lojistik merkez tamamlandığında konteyner yüklü TIR ve kamyonlar şehir merkezine girmeden merkeze ulaşacak. Şehir merkezinde trafik karmaşası artık olmayacak. İnşallah önümüzdeki bütçe dönemine kalan aksalar bütçeye koyulacak.

**Lojistik Merkez projesinin yanında bölgede buna benzer çalışmalar var mı?

-Mersin limanına bazı alternatifler oluşturmamız gerekiyor. Bu anlamda bir de turizm güzergahı olduğu için Antalya-Konya ve Konya-Nevşehir-Kayseri hattına eskiden beri talebimiz var. Antalya-Kapodakya hattını bağlayalım istiyoruz. Bakanımız hem yük hem de yolcu taşıyacak hızlı tren projesini de yatırım planına koydu. 2023 projesiydi ama daha öne çekilecek. Aynı zamanda 2035 projesi olan Kayseri’ye yük ve yolcu taşıyacak aksın 2023’lü yıllara alınması sağlanacak.

**Lojistik Merkez’in şehre ne gibi katkıları olur?

 Lojistik Merkezi ülkeye çok büyük katkısı olacak. Büyük ölçekli yatırımlar gelecek. Büyük ölçekli yatırımlar Konya’ya son zamanlarda gelmeye başladı. Bu sanayiciler Konya’nın lojistik merkezine güvenerek gelmeye başladı. Hala çok büyük talepler var. Temaslar devam ediyor. Yeni istihdam alanları oluşacak. Şehrin nitelikli nüfusu artacak ve şehir gelişecek. Demiryolu ile büyük avantajlar sağlanacak. Sadece ihracat değil ithalat da yapıyoruz. Çünkü Konya ciddi anlamda da ithalat ediyor. Konya’ya gelecek ürünlerde rahat bir şekilde Konya’ya gelecek.

**Proje ne zaman tamamlanacak?

Türkiye’de bir örnek olacak Konya, Şuanda Mersin’de lojistik merkez projesi var. Eş zamanlı bir merkez kurulacak. Ulaştırma bakanı projelerin bitmesi için uzun bir süre vermiyor. Konya-Karaman arası 2 yıl içerisinde bitecek. 2015 yıl sonunda Karaman’a hızlı tren ile yük götürüyor olmamız lazım. Karaman’dan Adana olan tarafta 2016 biter. 2018 yılına kadar da Antalya’nın biteceğini hesap etmemiz lazım.  Günlük 2 binden fazla TIR Irak’a giremiyor. Şuanda TIR’lar arka arkaya sıraya giriyor. Zaman ve maliyet bundan dolayı artıyor. Trenler ile konteynerler binlercesi girebilecek.  Yolcular da Konya’dan Mardin’e saatteki hızı 200 kilometre ile seyahat edebilecek. Konya’nın Karaman ve Mersin yeni bir ticaret koridoru olacak.

**Neden Kayacık bölgesi?

Kayacık mevkii büyüme beklentisi olan bir bölge aynı zamanda Organize Sanayi Bölgesi, havaalanı, çevre yolu ve şehre yakınız. 4 ana unsur çok önemli. Dünya’da bu şekilde oluyor. Şehir unsuru çalışan ve dağıtımlar açısından önemli oluyor. Dünya’daki önemli lojistik merkezlerinden biri olacak.   Tek eksiğimiz liman ama yenilenmiş altyapı ile demiryoluyla bunun önüne geçeceğiz.  Bizim kuruliman olacak. Bunun örneğini İtalya, Almanya ve İspanya gibi lojistik merkezlerinden bir tanesini Konya’ya yapacağız. Bu lojistik merkez milyar dolarları buluyor. Çevre yolunun dörtte biri 100 milyon doları geçiyor. Lojistik merkezde ise ihaleler devam ettiği için bir yatırım miktarı belirlenemiyor. Türkiye ve Konya’daki sektörler hızla gelişecek. Bu bir fırsaattır. Bu iyi değerlendirilecek.  
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum