Konya Ticaret Borsası’nda buğday çok düşük fiyata işlem görüyor!

Konya Ticaret Borsası’nda buğday çok düşük fiyata işlem görüyor!

Konya Ticaret Borsası’nda buğday ve arpa belirlenen fiyattan çok daha düşüğe işlem görüyor. Üretici duruma tepki gösterirken, bazı çiftçi kuruluşları da “Konya çiftçisini tüccarlara ve borsaya mahkum etmeyin” çağrısını yapıyor

2023 yılı arpa ve buğday alım fiyatları açıklandı. Ekmeklik buğday fiyatı prim dahil 9 bin 250 lira, arpa fiyatı ise 7 bin 500 lira oldu. Konya çiftçi temsilcileri, belirlenen fiyatın tatmin edici olduğunu söyledi. Açıklanan fiyatın ardından Konya Ticaret Borsası'nda da (KTB) işlem piyasası belirlendi. Fiyatların açıklanandan daha düşük kalması, çiftçinin tepkisine neden oldu. Çiftçi kuruluşları Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) üzerine düşeni yaparak, çiftçiye sahip çıkması gerektiğini söyledi.

3-1-2.jpg

ARPA FİYATI DA BUĞDAY FİYATI DA AÇIKLANANDAN DÜŞÜK

KTB, 7 Haziran tarihli elektronik satış salonu işlem piyasasının görselini kendi hesabından paylaştı. KTB'nin açıklanan alım fiyatından daha düşük fiyat belirlemesi çiftçiler tarafından tepki gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekmeklik buğday alımı için ton fiyatı 8 bin 250, arpa için ise 7 bin TL fiyat belirlendiğini söylemişti. KTB'de kırmızı sert ekmeklik için buğday en düşük 7,3030, en yüksek 8,2810 TL'den işlem gördü. Arp da en düşük 5,9110, en yüksek 6,6040 olarak işlem gördü.

3-2-4.jpg

ÇİFTÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ!

Musa Ünal isimli bir vatandaş, “Bu nasıl fiyat bülteni arkadaş” diyerek, tepkisini dile getirdi. Mehmet Koçak isimli bir çiftçi de “Dip fiyat, 8,25 olmalı” dedi. Yasin Yılmaz isimli bir vatandaş da şu paylaşımı yaptı: “Devleti, milleti dinledikleri yok. Alırken ucuz, satarken adamlar istediği fiyata veriyor. Yemezse gargara yapın diyorlar.” Fehmi Kurma isimli bir vatandaş da KTB'ye tepki göstererek, “Bakanlık ve TMO, ekmeklik buğday 8,25 TL olarak açıkladı. Siz neden düşükten alıyorsunuz” diye bir paylaşım yaptı. Bazı çiftçi kuruluşları da bu fiyatlar karşısında çiftçilerin borsa ve tüccarlara mahkum edilmemesi gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
39 Yorum