Konya tereyağda söz sahibi

Konya tereyağda söz sahibi

Konya'da süt üretiminin gelişmesine paralel olarak tereyağı üretimi de gelişiyor. Tereyağı üretiminin artması hem üreticiyi hem de züt ürünleri firmalarını memnun ediyor.

Tereyağı yıllardır tıp çevrelerince hep suçlandı. Kolesterolü yükselttiği; dolayısıyla hipertansiyon, enfarktüs, felç gibi hastalıklara zemin hazırladığı iddia ediliyordu. Konya'da özellikle kırsal bölgelerde bol tüketilen tereyağı nedeniyle hasta olanların sayısı çok az.

Sindirimi kolay olan tereyağı aynı zamanda mideyi de yormuyor. Çabuk eridiği için margarinlerin yaptığı gibi kan pıhtılaşmasını kolaylaştırarak çeşitli hastalıklara da yol açmıyor. Bilim adamları, tereyağının kalp krizi riskini ve kolesterolü yükseltmek bir yana aksine düşürdüğünü, ayrıca şeker hastalığı ve obezitenin tedavisine yardımcı olduğunu ifade ediyor.

SÜT FİYATI YÜKSELDİ

Süt üreteminin artmasıyla birlikte de Konya'da da tereyağı üreteme arttı. Tüketimi her geçen yaygınlaşan tereyağı hem üreteciyi hemde şirketleri memnun ediyor. Tereyağının gelişimi ve Konya'nın tereyağı üreten iller arasında ilk sıralara çıkması çifçinin yüzünü güldürdü. Konu hakkında açıklama yapan Çağlak Tereyağı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çağlak, "Tereyağı üretemi Konya'da büyük gelişme kaydetti. Biz, günde 13 tona yakın tereyağı üretiyoruz. 25-30 ton da sütten sadece kaşar peyniri yapıyoruz. 2015 yılında yeni ürünleri geliştireceğiz. 1 yıl önce süt ve yem fiyatları arasındaki fark çok fazlaydı. Üretici bundan para kazanamıyordu. Yem pahalı olduğu için üreteci bekledği karı gerçekleştiremiyordu. Şimdi ise sütün fiyatı oldukça iyi durumda"dedi.

İSTİHDAMA KATKI

Yem fiyatlarının bu sene çok fazla yükselmedigini belirten Çağlak, "Aynı şekilde yem odaklı üretimin yanı sıra kendilerinin yetiştirdiği ürünler ile maliyeti düşürmeleri lazım. Süt piyasasında ciddi anlamda iniş ve çıkış oluyor. Bundan dolayı kalite ön plana çıkmalı. Bu piyasanın ayakta kalmasını sağlıyor. Kalitesiz ürün yapanlara da karşı devlet, denetimlerini artırmasını bekliyoruz. Yüzlerce insana istihdam sağlıyoruz. Aynı şekilde AB standartlarında üretim yapıyoruz. Ancak bazıları kalitesiz ürünlari ucuza mal ederek piyasaya biranda giriş yapıyor. Bu da halkın sağlığını ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Ağırlık olarak tereyağı üretiyoruz. Bu bölgede tanınan bir firma olduk. Kaliteyi bozmadan üretime devam ediyoruz. Ürünleri tarım analize gönderiyoruz. Bütün ayrıntıları düşünüyoruz. 12 bin metrekare yeni iş yerimize taşındık. Tereyağı ve kaşar peyniri üretiyoruz. İlerleyen zamanlarda yoğurt gibi süt ürünlerinin üretemeni gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

MEHMET ALİ NURULLAHOĞULLARI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.