Konya sokaklarında piyango rezaleti!

Konya sokaklarında piyango rezaleti!

Konya sokaklarında piyango rezaleti yaşanıyor. Yeni yıla sayılı günler kala Milli Piyango bileti satanlar meydanlarda yerini aldı.

Piyango, Konya’da belli noktalarında kurulan stantlarda ve seyyar satıcılarla her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlara sunuluyor. İsminde yer alan ‘milli’ ifadesinin de sık sık tartışmalara yol açtığı piyango, yılbaşlarında gerçekleştirilen çekilişlerle vatandaşı boş yere umutlandırıyor. 

DİYANET ÇALIŞMA YAPMALI

Konya Tüketiciler Odası Başkanı Mustafa Dinç, Milli Piyango ile vatandaşların umudunun sömürüldüğünü belirterek, devletin müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Milli Piyango’nun yanlış olduğunu insanlara bildirmesi gerektiğini dile getiren Dinç, “Milli piyango meselesi umut tacirliğidir. İnsanların umudunun çalınmasına destek veriyorlar. Bunların karşısında durmalıyız. Defalarca söyledim. İnsanları tembelliğe alıştırmaktan başka bir işe yaramıyor. İnsanlarımız kolay yoldan para kazanmak için bu işe girişiyorlar. Aslında çoğu vatandaşımızın ekonomik sorunu olduğu için bu tür şans oyunlarına yönelmesi gayet doğal ama umutlarının çalınması kabul edilemez. Vatandaşlarımız bilinçli olması gerekiyor. İnsanlarımız kumarla barışık halde yaşıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı bunun üzerinde durması gerekiyor. Daha önceleri açıklama yaptılar ama yeterli olmadı. Üstünde durulması gereken en önemli konulardan bir tanesi. Bir insanın umudu çalınması ve bunun da zoraki nedenle olması üzücü” ifadelerini kullandı 

VATANDAŞ KOLAY ZENGİN OLMAK İSTİYOR

Paraya kolay ulaşma isteğinin insanları bu tür yanlış yollara sevk ettiğini kaydeden Dinç, “İnsanlar ne yazık ki çok kolay zengin olmak istiyorlar. Paraya kolay ulaşma isteği Türk milletinin ortak bir özelliği aslında. Kısa sürede zengin olma hayalleri de vatandaşı bu tür yollara yöneltiyor. Kumar olan bu yolun bugüne kimseye hayır getirmediği de ortada. Kaldı ki toplanan paranın büyük bir kısmı şirketlere giderken çok az bir bölümü vatandaşa veriliyor. Yani bu uygulama ile vatandaşın zengin olma durumu yok. Bu paranın kimseyi zengin ettiği de yok. Bu yönleri bir yana bu olay dinimizde haram olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlara rağmen toplumda milli piyango çekilişinin bu denli karşılık bulması endişe verici” şeklinde konuştu. 

VATANDAŞLAR BİLİNCLİ OLMALI

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Akpınar, Milli Piyango çekilişinin batı kültürünün ürünü olduğunu belirterek, vatandaşların bilinçli olmasını dile getirdi. Allah’ın haram kıldığını Müslümanların yapmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Akpınar, şunları söyledi: “Müslüman hayatını, bütün alanlarını helal ölçüler üzere tanzim eder. Kurallar koyar. Dolayısıyla Müslüman'ın el emeğiyle, göz nuruyla, alın teriyle kazancını helalinden yapmasını tavsiye ederiz. El emeği, göz nuru olmayan, haksız kazançları da Allah yasaklar. Yüce Rabbimiz Maide suresinde ‘Ey iman edenler’ diye müminlere seslenir. Sonra ‘İçki, kumar av kokuları, dikili taşlar, şeytan işi, pisliklerdir. Bunlardan vazgeçin ki kurtuluşa eresiniz’ buyurur. Dolayısıyla bunları şeytan işi pislikler olarak niteler, Kur’an-ı Kerim müminlerden bunlardan vazgeçmelerini ister. Bunlar değişik şekillerde, değişik isimlerde tarih boyunca kendisini göstermiştir. Nasıl ki içki, alkollü maddeler işte bugün uyuşturucudur. Değişik isimlerde kendisini gösterdiği gibi kumar da değişik isimlerde kendisini gösterebilir. Değişik şekillerde karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla bunların başında milli, aslında milli ifadesi dini, örf ve adetlerimize uygun anlamına gelir. Millete, ümmete mahsus olan anlamına gelir. Ama bir şeyin başında milli olmasıyla yani milli işte rakı için, milli içecek ifadesi hem bir iftira, iftiradır, hem bir göz boyamadır, hem de yanlış bir kullanımdır. Milli olması helal olması anlamına gelmez. Asıl olan dinimizin Allah'ın o şeyi helal saymasıdır. Helal izni onayı vermesidir. Bu yüzden biz hangi isimle olursa olsun kumarın her çeşidine bir Müslüman olarak karşı olmalıyız, uzak durmalıyız. Piyangoda bunlardan bir tanesidir. Şans oyunları, çekilişler vesaire de bunlardan bir tanesidir. Bunlardan uzak durulmalıdır. Yeni bir yıl Allah'ın insana en büyük lütuflarından birisidir ikramıdır. Bir nimettir. Biz bu nimeti Allah'a şükrederek ibadetimizi, duamızı arttırarak karşılamalıyız. Yoksa haramlarla içki, alkol çeşitleriyle, kumar vesaire çeşitleriyle karşılarsan bu yıldan hayır, bereket beklenmez. Dolayısıyla bunlar bize batıl ve batı kaynaklı gelen batı kültürünün ürünüdür.”

ALİ GÖZEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
54 Yorum