Konya sokakları 360 derece kaydediliyor

Konya sokakları 360 derece kaydediliyor

“Yandex Panorama” Konya'da aktif hale geliyor.

Sosyal paylaşım sitesinde bir vatandaşın paylaştığı fotoğrafta Yandex aracının Konya cadde ve sokaklarından görüntü almaya başladığı görüldü. Yandex ekibinden alınan bilgiye göre Konya'da 2 temmuz tarihinden beri görüntü alınıyor ve görüntü alma tamamlandığında toplamda 570 kilometre yol boyunca çekim yapılmış olacak.

Yandex, Türkiye’ye arama motoru pazarına hızlı bir giriş yapmakla birlikte pek çok servisi de beraberinde getirdi. Bunlar arasında en önemlilerinden biri de Yandex’in harita servisi. Bir Rus şirketi olan Yandex, harita servisiyle Türk kullanıcılarına ülke haritası, sokak görüntüleri (panorama), uydu görüntüleri ve güncel trafik durumunu sunuyor. Harita.yandex.com.tr adresinden erişilebilen Yandex Haritalar servisi tüm Türkiye’nin haritasını ve uydu görüntülerini sunuyor. Google’ın Street View uygulamasına karşılık gelen Yandex Panoramalar ile cadde ve sokakların 360 derece görüntüsü sunuluyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya gibi şehirlerde aktif olan hizmetin Konya'da da kız süre sonra aktif olması bekleniyor. Mustafa Turhan isimli bir vatandaşın paylaştığı fotoğrafa göre Yandex Konya cadde ve sokaklarından görüntü almaya başladı. Yandex görüntü alma aracı Eski Buğday Pazarı civarında görülüyor. Yandex ekibi alınan görüntülerin ne zaman sunulacağı ile ilgili henüz tarihin netleşmediğini bildirdi.

GİZLİLİK KORUNUYOR

Pusula, GPS ve dairesel yerleştirilmiş kameralarla donatılan araçlar, genel olarak güneşli günlerde ve yolların boş olduğu sabah erken saatlerinde işe başlıyor. Alınan fotoğraflar birleştirilerek 360 derecelik panoramik görüntüler elde ediliyor. Birleştirmesi coğrafi koordinatlara göre otomatik olarak yapılan fotoğraflarda araç plakaları ve insan yüzleri (yasal şartlara uygun olması için) bulanıklaştırılıyor. Siz de Konya sokaklarında kameralı bir aracın geçtiğini görürseniz bu muhtemelen Yandex’in aracıdır.

3 BİN ÇALIŞAN VAR

1997 yılında kurulan Rus arama motoru Yandex, 1998 yılında kurulan Google'a göre daha kıdemli.Yandex ismi İngilizce "to index" fiilinden hareketle "yet another indexer" ifadesini kısaltılmasıyla ortaya çıkmış. Yandex Rusya arama motoru pazarının yüzde 65'ine sahip. 4 ülkede 11 ayrı ofiste 3 bin çalışanla faaliyet gösteriyor. Yandex Ukrayna, Kazakistan ve Belarus'ta da ofis açtı. Yandex, Türkiye ofisi ise İstanbul'da bulunuyor.

GOOGLE EARTH ABD'DE YASAK

Yayınladığı 360 derecelik panoramik cadde ve bina görüntüleriyle kentlerin içinde yerel gezinti sağlayan Google Earth'ün ABD askeri üslerinden görüntü alması yasaklanmıştı. Pentagon tarafından tüm askeri üslere gönderilen mesajda, üslerin görüntüsünün yayınlanmasının sakıncalı olduğu üs personeli için tehlike yaratabileceği belirtilmişti. Brüksel' de de NATO merkezinin bulunduğu caddenin Google'den görüntülerinin yayınlanmasına izin verilmedi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.