Konya simidine zam geldi!

Konya simidine zam geldi!

Konya'da simide zam geldi. Daha önce 2 liraya satılan 80 gramlık Konya simidinin yeni fiyatı 2 buçuk lira oldu. Zamma gerekçe ise girdi maliyetlerindeki yükseliş gösterildi. Son 7 ay içinde simide yüzde 39 oranında zam geldi

2018 yılından bu yana etkisini gösteren döviz kurundaki dalgalanma, ürün fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor. Ürünlerin gramajlarında gözle görülür düşüşler yaşanırken, 7'den 70'e her ürüne de zam geliyor. Konya'da bu zamlardan yakın zamanda temel tüketim gıdası içinde yer alan ekmek de nasibini almıştı. Ekmek fiyatı, 1.40 liradan, 1.75'e çıkmıştı. Ekmeğe yapılan zammın ardından simite de zam geldi. 80 gramı 2 liraya satılan simit, artık 2 buçuk liradan tüketilecek.

SON 7 AY İÇİNDE SİMİDE YÜZDE 39 ZAM

Konya'da simit, 2018 yılının başında 1 liradan satışa sunuluyordu. 2018 yılının Mart ayında simide zam yapılma kararı alında ve simit 1 liradan 1 lira 25 kuruşa yükseltildi. 2018 yılının Eylül ayında simide bir zam daha geldi. Simidin fiyatı 1 lira 25 kuruştan, 1 buçuk TL'ye yükseltildi. 2020 yılının Ekim ayında simit 1 lira 75 kuruşa çıkarıldı. 2018 yılının Mart ayından bu yana simide Konya'da yüzde 75 oranında zam geldi. Konya'da son olarak simide 7 ay önce zam gelmişti. 80 gramı 1,75 kuruşa satılan Konya simidi, 2 liraya yükseltilmişti. Konya Fırıncılar Odası, 22 Mart 2021 Pazartesi gününden itibaren simit ve poğaça fiyatlarına yüzde 14 civarında fiyat düzenlemesi yaptıklarını açıklamıştı. Fiyatlardaki artışa gerekçe olarak ise susam, un, yağ ve girdi maliyetlerindeki yükseliş gerekçe gösterilmişti. Konya simidi, artık yeni zamlı fiyatından satılıyor. Simide yüzde 25 oranında zam geldi. Son 7 ay içerisinde Konya'da simit yüzde 39 oranında zamlı bir şekilde tüketiliyor. Fiyatlardaki artışa gerekçe olarak ise yine susam, un, yağ ve girdi ve işçi maliyetlerindeki yükseliş gerekçe gösterilecek. Merhaba Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre yeni fiyat tarifesi komisyon masasında tartışılıyordu. Nihai karar verildi ve 8 Kasım Pazartesi gününden itibaren zamlı tarife uygulanmaya başlandı.

SİMİTÇİLER ZAM YAPILMASINI İSTİYORDU

Konya'da bazı işletmelerin, zamlı tarifeden önce de simidi 2 buçuk liraya sattığı da biliniyor. Bazı simitçiler yeni zamlı tarifeyi beklerken, bazı simitçiler de zammı beklemeden fiyat yükseltmeye gitmişti. Fırıncıların büyük kısmı ise simide zam yapılması istiyordu. Simitçiler, “Ağır girdi maliyeti altında eziliyoruz. Zam yapmamak için çok direndik. Vatandaşımızın bütçesini zorlamayalım istedik ama biz de dayanamayacak noktaya geldik” dedi.

İLK OLARAK MERHABA GAZETESİ YAZMIŞTI

Merhaba Gazetesi geçtiğimiz hafta Konya'da simide zam geleceğini duyurmuştu. Simide en az yüzde 25 oranında zam yapılacağını, yeni fiyat görüşmelerinin komisyonda tartışıldığını, fiyatların ise istişare sonrasında açıklanacağını duyurmuştu.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum