Konya Şeker yabancılara satılacak mı? Başkan Erkoyuncu cevapladı
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Konya Şeker Merkez Kampüsü'nde düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair açıklamalarda bulundu. Erkoyuncu, merak edilen bütün soruları yanıtladı. Erkoyuncu, kurumun borcunun 9 milyar 350 milyon dolar olduğunu, borcun 2 yıl ödemesiz 7 yıl yüzde 15 vadeyle yapılandırıldığını dile getirdi.
KURUMUN BATTI BİTTİ HİKAYESİ SONA ERDİ
Ramazan Erkoyuncu, gıdanın tüm borcunun 5 buçuk yıl içinde rahat bir şekilde ödeneceğine vurgu yaptı. Kurum için “Battı, bitti” hikayesinin sona erdiğine dikkat çeken Erkoyuncu, “Kurum, kendi imkanlarıyla ve kendi gücüyle bugünlere geldi. Konya Şeker çok güçlü bir kuruluş. Şeker üretimi konusunda bizimle kimse rekabet edemez. Patates cipsinde çok iyiyiz. Şeker, bisküvi ve cipste kapasitemizi artıracağız. Tekrar ifade ediyorum, kurumun 9 milyar 350 milyon TL borcu var. Biz, göreve geldiğimiz günden bu yana borcu hiçbir alanda artırmadık, aksine bir kısmını azalttık” şeklinde konuştu.
SOMA'DA DAM ÇÖKMEK ÜZERE!
Kurumun enerji yatırımları ile ilgili de konuşan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Enerjide borcumuz dolar bazlıydı. 1 milyar 140 milyon dolardı. 750 milyon dolarını yapılandırdık yüzde 15 faizle. Merkez Bankası ve diğer ilgili bankaların üst düzey yöneticileri ile uzun uzun görüşmeler yaptık, bunların neticesinde Kangal Termik Santrali'nde 750 milyon dolar kredi borcumuzu çok uygun bir vade ve oranla TL'ye dönüştürdük. Soma ise dertli olduğumuz nokta. Finansal yapılanması bizden önce gerçekleşmişti. Soma’da problem var. SOMA, 41 yaşında. Bu gibi tesislerin ömrü 30 yıl. Burası rehabilitasyon geçirmemiş. Yetkililere ‘Sosyal faciaya sebep olabiliriz’ dedik. Rehabilite için 300 milyon dolar gerekiyor. ‘Dam çökmek üzere’ dedik. Kangal ve Soma Termik Santral yatırımları yanlış yatırımlardı. Kurumlarımızın yabancılara satışı gibi bir durum söz konusu değil. Keşke iyi bir müşteri çıksa da Soma Termik Santrali'ni satsak. Enerji bizim işimiz değil.”
TAŞINMIYORUZ, YENİ FABRİKANIN TEMELİNİ DE ATACAĞIZ
Konya Şeker'in mevcut yeri ile ilgili sorulan soruyu yanıtlayan Başkan Erkoyuncu, ayrıca şunları kaydetti: “Taşınma konusunu askıya aldık, şimdilik vazgeçtik. Panikle hareket etmeye gerek yok. Burası 69 yaşında. Bazı aksamlar eski. Biz, gıdanın borcunu çok rahat öderiz hatta yatırımları da yaparız. Hiçbir şeyi de satmadan borcumuzu öderiz. Bir olumsuzluk yaşanmazsa Konya’da ilkbaharda yeni fabrikanın temelini de atacağız.”
ÇİFTÇİ PANCARDA UMDUĞUNU BULACAK
2023 yılı pancar taban fiyatına dair beklentilerinden de bahseden Erkoyuncu, pancar taban fiyatının, mısırdaki gibi olmayacağını aktardı. Pancarda çiftçinin umduğunu bulacağını kaydeden Başkan Erkoyuncu, “Aynı 19'unda bir toplantı yapılacak. Ben, pancar taban fiyatının bin 800, bin 900 TL olacağını öngörüyorum” diye konuştu.
YETİŞEMİYORUZ, MASRAFI ÇOK YÜKSEK
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu ayrıca ağaçların sulanma meselesi ile ilgili de konuştu. Doğaya ve çevreye çok önem veren bir kurum olduklarını hatırlatan Erkoyuncu, “Dünya'nın hiçbir yerinde Ormanlar sürekli sulanarak oluşturulmaz. Biz ağaçlandırmaya 1 milyar 350 milyon TL harcamışız. İmkanlarımız olunca yine harcayalım ama biz ne devletiz, ne Orman Bakanlığıyız Ülkedeki tüm kurumlar kadar, hatta onlardan yine fazla yapalım, zaten yaptık ama biz netice de Orman Yetiştirme Kurumu değiliz. Yetişemiyoruz. Masrafı yüksek. Bu konuda herkesin duyarlı olması gerekir. Eleştirileri dikkate alıyoruz.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.