Konya sanayisi daha avantajlı hale geldi

Konya sanayisi daha avantajlı hale geldi

Bakanlar Kurulunun 2012/3305 sayılı kararıyla Yeni Teşvik Yasası Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulu’nun 2012/3305 sayılı kararıyla Yeni Teşvik Yasası Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni teşvik sistemi eskiye nazaran ciddi anlamda köklü değişiklikleri içeriyor.

 

Konya Teşvik Danışmanlık Limitet Şirketi’nden yapılan açıklamaya göre, daha önce Orgazine Sanayi Bölgeleri’nde teşvik kapsamına alınabilmesi için asgari yatırım tutarı 3 milyon TL’yken, yeni yasada bu tutarın 2 milyon TL’ye düşürüldüğü bildirildi. Böyle Konya sanayisinin ana aktörlerinden olan organize sanayi bölgelerindeki oto yedek parça, makine, metal eşya sektörlerinin artık daha düşük bir tutarda yatırım ile bölgesel desteklerden faydalanacakları belirtilen açıklamada, “Yeni teşvik yasası ile önceden bölgesel teşvik kapsamında olmayan sektörlerde yeni yasayla destek kapsamına alındı. Ana metal sanayi sektöründe bazı ürünler, dökümcülük, bazı tekstil konuları, bazı kimyasal ürünler, bazı eğitim hizmetleri bunlara örnek olarak verilebilir” denildi.

Yeni teşvik sisteminin amacının cari açığı azaltmak için ithal edilen ürünleri Türkiye’de ürettirmek, geri kalmış yörelere destekleri artırmak, bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, destek unsurlarının etkinliğini artırmak, kümelenme faaliyetlerini desteklemek ve ileri teknoloji yatırımlarını desteklemek olduğu bildirilen açıklamada, destek unsurları ve desteklenecek sektörler de şu şekilde sıralandı, “Önceki sistemle 6 adet destek unsurlarına 3 adet daha destek unsuru ilave olmuştur. Önceden KDV Muafiyeti, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Pirimi İşveren Hissesi Desteği, Arsa Tahsisi, Faiz Desteği unsurları vardı. Şimdi ise bunlara ilave olarak Bina İnşaat Harcamalarına KDV İadesi(Stratejik Belgeli yatırımlar), İşçi SGK Hissesi Desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6.bölge yatırımları) ilave edilmiştir. Desteklenecek sektörler ise, otomotiv ana sanayi, savunma sanayi, havacılık ve uzay sanayi, rüzgar tüneli, eğitim, ilaç sanayi yatırımlarıdır.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.