Konya peynirli böreğinin maliyeti etliekmek ile başa baş!

Konya peynirli böreğinin maliyeti etliekmek ile başa baş!

Şehrin önemli lezzetleri arasında yer alan Konya peynirli börek de artık lüks oldu. Vatandaşın bir ara Etliekmeğe oranla daha ucuz olduğu için tükettiği Konya peynirli böreği, etliekmek ile yarışır hale geldi.

Süt ürünlerine gelen zam, vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Son günlerde tereyağına, kaymağa, peynire, yoğurda yüzde 20 oranında zam geldi. Önümüzdeki günlerde ise süt ve süt ürünlerinin fiyatının artacağı öngörülüyor 

Türkiye'deki zam furyası devam ediyor. Temel tüketim ürünleri başta olmak üzere, birçok ürüne zam geldi. Zammın en fazla geldiği kalem ise süt ve süt ürünleri oldu. Sadece son 2 hafta içerisinde hayvansal gıda ürünlerine yüzde 20 oranında zam geldi. Bazı peynir çeşitleri, fiyatıyla eti solladı. Fiyat artışlarına gerekçe ise hayvancılık sektöründe yaşanan problemler gösterildi. Önlem alınmaması durumunda fiyatların daha da artacağı söyleniyor. 

VATANDAŞIN BÜTÇESİNİ HAYLİ ZORLUYOR!

Son 1 ay içerisinde peynire, süte, yoğurda, kaymağa, tereyağına gelen zam vatandaşın bütçesini hayli zorluyor. Süt ürünlerinin fiyatlarının artması, Kadınlar Pazarı olarak da bilinen Melike Hatun Çarşısı’nda satışların azalmasına neden oldu. Uzun yıllardır Kadınlar Pazarında esnaflık yapan Yakup Çivi, “Son zamanlarda peynir fiyatlarında yüzde 20 üzerinde bir zam geldi. Zamlardan sonra satışları azaldı” dedi

ESNAFIN SATIŞI AZALDI

Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Yakup Çivi, “ Son zamanlarda peynir fiyatlarında bir artış yaşandı. Fiyatlar arttıktan sonra satışlar azalmaya başladı. Vatandaşların ilgisi azaldı. Önceden günde 1 çuval küflü peynir satıyorduk, şimdi 8-10 poşet satabiliyoruz. Kadınlar Pazarı'nın müşterileri bellidir. Vatandaş, buraya gözü kapalı gelir. Konya'nın kalbi burada atar ancak son zamanlarda yaşanan artışlardan sonra vatandaşların ilgisi biraz daha azaldı. Vatandaşın da alım gücü azaldı. Onlara da hak veriyoruz” ifadelerini kullandı  

4-1.jpeg

FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK 

Artan girdi maliyetleri karşısında besicilerin hayvancılık yapmayı bıraktığını dile getiren Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, fiyatların daha da artacağını belirtti. Çelikçi, “Çiğ süt fiyatlarından sonra üreticiler artık süt ineklerini kesime yollamaya başladı. Bu durumun böyle devam edemeyeceğini, ısrarla söyledik. Gelinen süreçte süt ürünlerine yapılan zamlar ortada. Hayvansal gıda ürünlerinin fiyatı önümüzdeki süreçte daha da artacak.  Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacak. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak. Tüketiciler çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacak. Hazırlıklı olmak zorundayız” şeklinde konuştu.   

24472419440-b024b6f24f-b.jpg

GELİNEN NOKTA ÜRETİCİLERİ PERİŞAN EDİYOR

Girdi maliyetleri artarken, süt fiyatlarının yerinde saymasının besiciyi ciddi şekilde mağdur ettiğine de değinen Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Süt üretimi yapanlar, çaresiz kaldıkları için süt ineklerini geçmiş yıllarda kesime göndermişlerdi yine o duruma geldiler. Süt üretiminde ve besicilikte geldiğimiz nokta, gerçekten biz üreticileri perişan ediyor. Bir litre süte bir buçuk kilo yem dengesine dönecek önlemlerin bir an önce alınması gerekir. Süt üreticilerinin giderlerinin bir kısmının devlet tarafından sübvanse edilmesi lazım. Kaybedecek vaktimiz yok.” 

GÜNCEL PEYNİR FİYATLARI ŞÖYLE

Tereyağlı eritme peynir kilogram fiyatı: 159 TL

Deri Tulum, keçi ve koyun peynir kilogram fiyatı: 190 TL

Tost peyniri kilogram fiyatı: 104 TL

Eritme peynir kilogram fiyatı: 110 TL

Çeçil peynir kilogram fiyatı: 190 TL

Çubuk peynir kilogram fiyatı: 190 TL

Tam yağlı beyaz peynir kilogram fiyatı: 124 TL

Divle deri tulum peynir kilogram fiyatı: 200 TL

Klasik keçi peyniri 600 gram fiyatı: 150 TL

Kaşar peynir kilogram fiyatı: 167 TL

Küflü peynir kilogram fiyatı: 150 TL

KONYA PEYNİRLİ BÖREĞİNİN MALİYETİ ETLİEKMEK İLE BAŞ BAŞA!

Şehrin önemli lezzetleri arasında yer alan Konya peynirli börek de artık lüks oldu. Vatandaşın bir ara Etliekmeğe oranla daha ucuz olduğu için tükettiği Konya peynirli böreği, etliekmek ile yarışır hale geldi. Süt ürünlerine gelen aşırı zamla birlikte peynirli böreğin yapım maliyeti de arttı. Kaşar ve tulum peyniri fiyatındaki artış, maliyeti yükseltti. Peynirin kilogram fiyatının eti yakaladığını, bazı peynir türlerinin fiyatının ise eti geçtiğini dile getiren Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Ette zamlandı, peynir de” dedi. Etliekmekçilerin maliyetinin yükseldiğine dikkat çeken Başkan Karamercan, giderlerinin yüzde 200 oranında arttığını dile getirdi. Yılbaşından sonra etliekmeğe yeni bir zam geleceğinin sinyalini veren Karamercan, daha sonra şunları kaydetti: “Asgari ücret artacak. Asgari ücretin artması demek, eleman giderlerinin yükselmesi demek. Domates fiyatları yükseldi. Biber de öyle. Soğan fiyatları ortada. Odunun ton fiyatı arttı. Enerji maliyetlerimiz çok yükseldi. Bunların hepsi bizleri zorluyor. Görüşmeler yapılıyor. Etliekmeğe zam meselesi gündemde. Şu an oda tarafından belirlenen tek etliekmek fiyatı 60 lira. 50 liraya etliekmek veren de var, 65, 70 liraya veren de. Tek etliekmeğin fiyatının 60 liradan, 75-80 liraya yükseltilmesi gerekliliği konusu masada. Esnafın beklentisi de bu yönde.” Tek Konya peynirli börek ile etliekmek  maliyetini de kıyaslayan Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, son olarak şunları ifade etti: “Konya peynirli börek ile etliekmek maliyeti başa baş. 180 gram hamurlu, 100 gram net etli, 80 gram sebzeli etliekmeğin ortalama maliyeti, 50-55 lira. Tek Konya peynirli böreğinin maliyeti de ortalama 50-55 lira. Çünkü peynir ve tereyağı fiyatı aşırı yükseldi. Peynirin fiyatı kalitesine göre değişiyor. Börekte kullanılan peynirin ortalama kilogram fiyatı 160, 170 TL civarında. Konya peynirli böreğinin üzerine sürülen tereyağının kilogram fiyatı da 160-180 TL arasında değişiyor.” 

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum