Konya Ovası'nda kuraklık kâbusu çiftçiyi korkutuyor!

Konya Ovası'nda kuraklık kâbusu çiftçiyi korkutuyor!

Üçte ikisini kıraç toprakların kapladığı ve doğaya bağlı tarımın yaygın olduğu Konya'da, hububat ekimi için toprak hazırlanıyor. Tarımın başkenti Konya Ovası'nda her yıl Sonbahar aylarında ise yağış azlığı sebebi ile kuraklık yaşanıyor

Konya Ovası’nda kuraklık endişesi yaşanıyor. Hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, ihtiyaç olan yağış bir türlü düşmüyor. Meteorolojik verilere göre Konya'da uzun bir süre daha yağış beklenmiyor. Konya'da özellikle sonbahar aylarında yaşanan kuraklık endişesi, bu yıl da kendini hissettirecek. Hububat ekiminin yapılacağı önümüzdeki aylarda Konya'ya çiftçinin bekleyeceği düzeyde yağışın düşmeyeceği söyleniyor. Yine önümüzdeki 10-15 gün içinde ovaya yağışın düşmemesi, Beyşehir Gölü’nden, Mavi Tünel’den ve diğer barajlardan su getirilmemesi durumunda da pancarların tarlada kalmasından korkuluyor.

ÖNÜMÜZDEKİ 10-15 GÜN ÇİFTÇİ İÇİN ÇOK KRİTİK!

Çiftçinin kuraklık endişesi yaşadığını söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, havaların çok sıcak gittiğini belirtti. Sahada hala ikinci ekimleri yapanların olduğuna vurgu yapan Kavuneker, “Biz, taraftar değiliz ama çiftçi ekiyor” dedi. Hava sıcaklıklarının bu seviyede gitmesi durumunda çiftçinin içinden çıkılmaz bir hale gireceğini ifade eden Kavuneker, “Böyle giderse pancarlar tarlada kalacak. Kuyusu olmayanların pancarlarında sıkıntılar başladı. 10-15 gün içerisinde havzaya su aktarmamız gerekir. Mavi Tünel'den, diğer barajlardan, Beyşehir Gölünden su getirilmeli. Anıtlar Kurulu, Beyşehir Gölünden su getirilmesine sıcak bakmıyor. Meteorolojik verilere göre önümüzdeki günlerde yağış da görülmüyor. Toprak kuru olursa, pancar tarlada kırılır. Kuyu suları, her geçen gün daha da aşağı iniyor, çiftçinin enerji maliyeti de artıyor. Zaten bu sene mısırdan dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Mısır tohumunu ilaçlayan Panço isimli bir ilaç vardı. Bu ilaç kaldırıldı hem de (AB) uyum yasaları gereği kaldırıldı. Alternatifi de üretilmedi. Mısırlar daneyi doldurmadı. Karatay bölgesinde mısırda bu yıl en az yüzde 30-35 oranında bir kayıp var. Çiftçi, sıkıntılı. Bu sıkıntıların üzerine bir de kuraklık endişesi eklenince durum çok daha vahim bir hal alıyor. Allah, yardımcımız olsun” şeklinde konuştu.

YERALTI SULARI CİDDİ ORANDA ÇEKİLDİ!

Geçen yıl Haziran ayında metrekareye 57 kilogram yağış düştüğünü, bu yağışların, bu yıl alınamadığını dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da ayçiçeği ve diğer ürünlerde verim kayıplarının yaşandığının altını çizdi. Toprağın suya doymadığını aktaran Kağnıcıoğlu, hava sıcaklıklarının da Konya'da mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğine dikkat çekti. Pancarın ve diğer ürünlerin, hava sıcaklığından strese girdiğini kaydeden Kağnıcıoğlu, daha sonra şunları söyledi: “Yağış olmayınca, çiftçi yeraltı suyu kullanıyor. Altınekin bölgesinde yeraltı sularında ciddi bir çekilme söz konusu. Bazı kuyularımızın da suyu bitiyor. Durum böyle olunca, çiftçinin daha derinden su çıkarmak için kullandığı enerjinin maliyeti de artıyor. Konya Ovasında bu aylarda yağışın olması gerekir. Meteorolojik verilere göre Eylül ayı içinde şehrimizde bir yağış beklenmiyor. Hava sıcaklıklarının da 30 ile 35 derece olacağı söyleniyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum