Konya Ovası'nda çiftçiler en çok bunu düşünüyor! Sayılı gün kaldı

Konya Ovası'nda çiftçiler en çok bunu düşünüyor! Sayılı gün kaldı

Güz ekimi öncesi Konya Ovası'ndaki çiftçiler kara kara düşünüyor. Mazot ve gübre fiyatındaki artışlar, çiftçiyi bir hayli zorluyor. Ziraat Odası başkanları, dekar başına 121 lira olarak verilen mazot ve gübre desteğinin en az 240 TL olmasını istiyor

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da güz ekimi, ekim ayının ilk günüyle birlikte başlayacak. Girdi maliyetleri artan, ürünü ise eskisi gibi para etmeyen Konya çiftçisi, yeni ekim döneminde masrafların altından nasıl kalkacağını hesap ediyor. Son 1 yıl içinde çiftçinin gübre, mazot ve ilaç masrafları artarken, üründen elde edilen para aynı oranda artmadı. Beli bükülen çiftçi, desteklerin de artırılmasını talep ediyor.

DEKAR BAŞINA VERİLEN DESTEK EN AZ 240 LİRA OLMALI

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, ekim ayının 1'inden sonra güzlük ekimin başlayacağına dikkat çekti. Önlerinde 20 günlük bir sürecin olduğunu, dekar başına verilen prim desteğinin acilen açıklanması gerektiğini dile getiren Kağnıcıoğlu, “Belirsizlik var. Çiftçi bir beklenti içinde” dedi. Ekim ayında DAP gübresinin atılacağını belirten Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “DAP gübresinin tonu 20 bin lira. Bu da peşin fiyatı. Vade farkı binince fiyat 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Geçen yıl gübrenin ton fiyatı 14-15 bindi. Mazot geçen yıl, 17-18 liraydı. Bu yıl, 40 lirayı aştı. Geçen yıl dekar başına verilen gübre ve mazot desteği 121 liraydı. Bu yıl, girdi maliyetleri hesaplanınca en az 240 lira olmalı” şeklinde konuştu.

4-2-bekir-kagnicioglu.jpg

ÇİFTÇİNİN GİRDİ MALİYETİ ESKİYE GÖRE HESAP EDİLİYOR!

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de 1 ekim itibarıyla kıraç alanlarda ekimin başlayacağını, ekim ayının 15'inden sonra da sulu alanlarda ekimlerin yapılacağını söyledi.
Mazotun 40 lira, gübrenin de 20 lirayı aştığını belirten Kavuneker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gübrenin tonu 20-22 lira. 1-2 ay önce 14-15 bin TL'idi. Fiyat artışına gerekçe olarak da 'Dolar yükseldi' diyorlar. Biz çiftçiler ne yapalım? Tarım ürünlerimizin maliyetleri hesap edilirken, yanlışlıklar yapılıyor.

4-3-rifat-kavuneker.jpg

Herkes ürününü yeni fiyatına satıyor. Çiftçinin maliyeti neden eskiyle hesap ediliyor? Maliyetlerin güncel olarak hesaplanması gerekir. Maliyet, günlük olarak değişiyor. Çiftçi eriyor. Ayrıca teşviklerin de artırılması gerekir. Gıda enflasyonunun faturası çiftçiye kesilmemeli. Ancak kesiliyor. Bu şartlarda sadece çiftçi üretimden kaçar. Bu durum hayvancılığı da olumsuz etkiler. Mısırda yaşananlar ortada. Çiftçiler 'Mısır ekmeyeceğim' diyor. Üretim planlaması yapılmalı. Ekim ayı gelmeden bu planlama yapılmalı. Dekar başına verilen gübre ve mazot desteği en az iki katı olmalı. Çünkü her şeye yüzde 100 zam geldi.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum