Konya ovasına inen kar: Fareyle mücadeleyi kolaylaştıracak!
Uzun süredir şiddetli kuraklıkla mücadele eden Konya, sonunda beyaza büründü. Geçtiğimiz yıl neredeyse hiç kar yağışı almayan şehir, cumartesi günü akşam merkez ve ilçelerde etkili olan kar yağışıyla büyük sevinç yaşadı. Çiftçiler, son yağışla derin bir nefes aldı. Üreticiler, 'beyaz rahmet' olarak adlandırdıkları kar yağışının önümüzdeki süreçte de devam etmesini ve Konya Ovası'nın bereketlenmesini umut etti.
KAR YAĞIŞININ FARE İLE MÜCADELEYE KATKISI FAZLA
Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, Konya'daki kuraklığın Cihanbeyli'de daha sert hissedildiğine dikkat çekti. İlçede özellikle gurbetçilerin ekim yaptıktan sonra yurt dışına gittiğini söyleyen Başkan Akbulut, “Gurbetçiler ekip gitti” dedi. Ekmeyenlerin ise dört gözle yağmur beklediğine vurgu yapan Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, daha sonra şunları kaydetti: “Daha sonra ekim yapıldı. Bitki çıkışını sağlayan yağmur yağmadı. Etkili olan kar yağışı bitkiler için faydalı olmadı. Tarlada don var. Ayrıca kar yağışı stabil de yağmadı. Bazı yerlere yığma yaptı. Cumartesi günü gece saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışının farelerle mücadeleye faydası olur. İlçemizde tarlaya dadanan farelerle ilgili çok şikayet alıyorduk.”
HER NİMETİN BİR KÜLFETİ OLACAK
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de şunları dile getirdi: “Kar ve yağmur berekettir. Her nimetin bir külfeti olur. Kar, Konya'mız için beyaz altın demektir. Hala şükrediyoruz. Kar veya yağmur olmazsa su olmaz, gıda olmaz. Cumartesi günü başlayan kar yağışı güzel oldu. Bazı yerlerde tipiden dolayı tarlaların üzeri açıldı. Son kar yağışı ekine faydası sağlamasa da yer altı su seviyesinin artması adına sevindirici bir olay oldu. Çiftçi kar yağışıyla moral buldu.”
KARLA BİRLİKTE ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLDÜ
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise 2017 yılından bu yana Konya'ya beklenildiği gibi etkili bir kar yağışının düşmediğini hatırlattı. “Çok şükür son kar yağışı hepimizi mutlu etti” diyen Başkan Kağnıcıoğlu, karın toprağın örtüsü olduğunu dile getirdi. Konya Ovası'nın kuraklıktan yandığını, kar yağışının ise cansuyu olduğunu söyleyen Kağnıcıoğlu, “Kar, birilerinin dediği gibi 'esaret' değil, altındır. Kar yağışı toprağı ıslah eder. Topraktaki hastalıkları kırar. Ekim ayında Konya'da şiddetli kuraklık yaşandığı haritayla gösterilmişti. Çok şükür karla birlikte çiftçimizin yüzü gülüyor” şeklinde konuştu.
Kaynak:Emre Özgül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.