Konya Ovası için stratejik ihale! Tarih belli oldu

Konya Ovası için stratejik ihale! Tarih belli oldu

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konya kapalı havzası hidrojeolojik etüt projesi yapılması ve yaptırılması ile ilgili ihaleye çıkıyor. Konya Ovası’nın geleceği için stratejik öneme sahip olan ihale 19 Eylül’de yapılacak

Konya Ovası’nda su kaynaklarının her geçen yıl yok olması ve yer altı sularının çekilmesi Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nü sonunda harekete geçirdi. Son yıllarda artan kuraklık ve tarımsal sulamaya bağlı olarak yeraltı sularının çekilmesi Konya Ovası için büyük risk oluşturmaya devam ediyor. Konya’nın Karapınar ilçesinde meydana gelen obruk oluşumları diğer ilçelerde de görülmeye başlandı. Yer altı sularının bilinçsiz bir şekilde kullanılması ve yanlış ürün deseni yüzünden Çumra ve Altınekin gibi ilçelerde de devasa yer yarıkları tarımsal üretimi tehdit etmeye başladı. Dış havzalardan da Konya Ovası’na su getirilememesi hem tarımsal üretimi risk altına aldı hem de obruk ve yer yarıkları oluşumunu hızlandırdı.

4-2.png

İHALE 19 EYLÜL’DE ANKARA’DA YAPILACAK

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konya kapalı havzası hidrojeolojik etüt projesi yapılması ve yaptırılması ile ilgili ihaleye çıkıyor. Etüt projesi kapsamında Konya Ovası’nda risk haritası ortaya çıkarılacak ve su kaynaklarının korunması için önlemler artırılacak. Konya için stratejik öneme sahip olan ihale 19 Eylül’de yapılacak Temmuz ayında duyurulan ihale sürecinde sona doğru yaklaşılıyor. İhaleye katılmak için son üç hafta kaldı. Konya için büyük öneme sahip olan ihale 19 Eylül 2024 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı 8.Kat Toplantı Salonunda yapılacak. Ankara’da yapılacak ihaleye kısmı teklif verilemeyecek.

4-1-1.jpg

ALANINDA TECRÜBELİ FİRMALAR DAVET EDİLECEK

Hidrojeololji alanında yeterli tecrübeye sahip firmalar ihaleye katılmak için teklif verebilecek. Firmalar için ön yeterlilik şartı aranacak. Ön yeterlik değerlendirmesi sonucu yeterliği tespit edilenler arasından ön yeterlik şartnamesinde belirtilen kriterlere göre sıralanmak suretiyle kısa listeye alınarak teklif vermeye davet edilecek isteklilerin katılımıyla 4734 sayılı Kanunun 5. bölümünde yer alan hükümlere uygun olarak belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale edilecek. Hidrojeolojik Etüt Projesi ile Konya Ovası’ndaki yeraltı suyunun miktarı, hareketi, kalitesi ve yeraltı jeolojik özellikleri incelenecek. Çalışmayla su kaynaklarının kullanımı, korunması, yönetimi ve çevresel etkilerin değerlendirilmesi amaçlanıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ANLAYIŞI ORTAYA KONULMALI

İklim değişikliği sebebiyle yeraltı sularının ana beslenme kaynağı olan yağışlardaki düzensizlikler tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya Kapalı Havzasında da yeraltı suyu kaynaklarını olumsuz etkiliyor. Ayrıca, yağış azlığı sebebiyle yüzey sularının yetersiz kalması da yeraltı suyu kullanımını artırıyor. DSİ tarafından yeraltı suyu çekimlerinin emniyetli rezervi aştığı havzalar tahsislere kapatılmaya devam ediliyor. Kontrolsüz çekimler sonucu yeraltı suyu seviyelerindeki düşüş devam ediyor. Konya Kapalı havzasından başlanarak, sürdürülebilir bir su yönetimi anlayışının en kısa sürede hayata geçirilmesi isteniyor. Bu bağlamda havzalardaki su kullanımına ilişkin entegre bir su yönetimi yaklaşımı geliştirilmesi, teşvik politikasının değiştirilerek suya göre tarım prensibinin benimsenmesi ve bu hususların kurumların ortak çalışması ile gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yeraltı suyu seviyelerinin anlık takibi, su tasarrufuna yönelik eğitim ve bilinçlendirme hizmetleri ile sulama şebekelerinin modernizasyonunun desteklenmesi tavsiye ediliyor.

Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum