Konya otomotivde lider

Konya otomotivde lider
Konya otomotiv yan sanayisi, Türkiye'de imal edilen taşıt araçları için gerekli olan parçaların yüzde 80’ini karşılıyor. 2014 yılında da Konya'dan 64 ülkeye ihracat yapılırken, AB ülkeleri ilk sırada yer alıyor

Türkiye'de otomobil üretimi 2014'te 733 binle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 4.4 milyar dolarlık yeni yatırımla rekor kırıldı. Türkiye, Avrupa'nın 5'inci büyük üreticisi konumuna yükseldi. Konya sanayisinde de önemli bir rol oynayan otomotiv yedek parça ve yan sanayi son yıllarda çıkış yakalayan sektörler arasında yer aldı. Konya Sanayi Odası (KSO)Başkanı  MemişKütükcü, Konya’nın önde gelen sektörlerinden otomotiv yan sanayi sektörünü değerlendirdi. Kütükcü, KSO ihracat çıkışlarına göre 2014 yılında 64 ülkeye ihracat yapan Konya otomotiv yan sanayi sektörünün, OEM, yani ana sanayiyle çalışma yüzdesinin mutlaka artırılması gerektiğine dikkat çekti.  Bununla ilgili KSO olarak önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kütükcü, “Otomotiv yan sanayi sektöründe bir üst lige çıkabilmek için, halihazırdaaftermarket ağırlıklı çalışan sektörümüzün, OEM, yani ana sanayiyle daha fazla çalışmasının yolunu mutlaka açmalıyız. Bu konuda Konya Sanayi Odası olarak kümelenme ve Ur-ge projeleri başta olmak üzere önemli çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

YAN SANAYİDE 400 FİRMA

Otomotiv yan sanayi sektöründe Konya’da yaklaşık 400 firmanın faaliyet gösterdiğini ve sektörün 10 bin kişinin üzerinde istihdam oluşturduğunu söyleyen Başkan Kütükcü, 2014 yılında 312 milyon 653 bin dolar ihracat yapan sektörün, son 10 yılda Konya ihracatından aldığı payı yüzde 19.6’dan yüzde 20.7’ye yükselttiğini bildirdi. Konya Sanayi Odası tarafından yürütülen Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi çalışmaları hakkında da bilgi veren Kütükcü, “2006 yılında Konya otomotiv yan sanayi sektörünün gelişim ivmesini artırmak amacıyla kurulan Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi’nin çalışmaları başarıyla devam etmektedir. Şu anda 74 üyesi bulunan küme, 2014 yılında yurtdışı organizasyonlar, ISO TSE 16949, İç Denetçi, Yalın Üretim, FMEA, Kalibrasyon ve ölçüm gibi alanlarda faaliyetler yürütmüştür. Ayrıca yine sektörde yürütülen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi (UR-GE) kapsamında çok önemli çalışmalar yapılmaktadır” diye konuştu.

KONYA'DA NELER ÜRETİLİYOR

Ekonomi Bakanlığı'nın Ur-Ge projesine önemli destek verdiğini ifade eden Kütükcü, “Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Ur-Ge Projesi kapsamında; sanayicilerimize şu ana kadar yurt dışı organizasyonlar, pazar araştırmaları, danışmanlık hizmetleri gibi alanlarda 720 bin TL’nin üzerinde destek sağlanmıştır. Yapılan küme çalışmaları sektörün sinerjisini artırmaktadır” şeklinde konuştu. 

Konya’nın otomotiv yan sanayi sektöründe ağırlıklı olarak ürettiği ürünler ise şu şekilde: “Motor gömlekleri, piston, conta, motor subap, subapgaydı ve subapbagası, dişli, rot ve rotiller, porya, hidrolik pompa, süspansiyon parçaları, hidrolik ve pnömatik sistemler, aks, dingil, balata, bijon, manifold, krank, jant, ayna mahruti, fren ekipmanları, emniyet aksamları, oto cam, koltuk, radyatör, araç üstü ekipmanlar, filtreler, otomotiv sac parçaları, plastik kaporta parçaları, döküm ve dövme parçalar, segman, elektrik ekipmanları ve aydınlatma sistemleri, endüstriyel yağlar, kauçuk ve lastik parçalar.”

YEDEK PARÇADA BİN FİRMA

Konya’da otomotiv yedek parça sektörünün ihracatın önünü açan lokomotif sektörler biri olduğuna dikkat çeken Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ise, "Sanayi üretiminin önemli bir kısmını otomotiv yedek parçası oluşturmaktadır. Konya’da otomotiv yan sanayide faaliyet gösteren yaklaşık 1000 firma bulunmaktadır. Bunlardan 300-350 tanesi uluslararası rekabet pazarlarında ihracat yapan ve teknolojik olarak ileri OEM (Orijinal Parça Üreticisi) firmalarına yönelik üretim yapan firmalardır. Konya otomotiv yan sanayisi, ülkemizde imal edilen taşıt araçları için gerekli olan parçaların yüzde 80’ini karşılayabilecek düzeye gelmiş bulunmaktadır. Firmalarımızın büyük bir bölümü otomotivde dünya devlerine parça vermektedir. Ayrıca üretilen ürünler katma değerli ürünlerdir. İç piyasanın yanı sıra dünya devlerine de yedek parça imal eden Konya, kaliteli üretimi ile adını duyurmaktadır. Dünyaca ünlü markalara parça üreten Konya otomotiv yan sanayisi bu özelliği sayesinde pek çok marka ile rekabet edebilmektedir. Konya bu özellikleri ile sektörde büyük bir üretim ve ticaret potansiyeline sahiptir" dedi.

İHRACAT PAYI: 245 MİLYON DOLAR

Konya'nın 2013 yılında sektörde 229 milyon Dolar ihracat yaptığını hatırlatan Öztürk, 2014 yılında bu rakamın yüzde 6,5 oranında artarak 245 milyon dolara çıktığını kaydetti. Konya’nın ihracatında ikinci sırada yer alan otomotiv yan sanayi sektörünün toplam ihracatın yüzde 16’sını karşıladığını ifade eden Başkan Öztürk, "Konya sektörde ihracatının yüzde 70’ini AB ülkelerine yapmaktadır. AB’deki ekonomik durgunluk sektörde istenilen ihracat artışının yakalanmasında engel oluşturmaktadır. Sektörün farklı pazar arayışları hızlanmalıdır. Bu amaçla, Mayıs ayında otomotiv yedek parça sektöründe Cezayir ve Fas’ta ikili iş görüşmeleri organizasyonu düzenleyeceğiz. Ayrıca hedef ülke tespiti sonucunda potansiyel arz eden ülkelerde benzeri organizasyonlar yapmayı planlıyoruz" sözlerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.