Konya örnek oluyor

Konya örnek oluyor

Dünyada ilk defa Türkiye’nin geliştirdiği “İlaç Takip Sistemi” Konya’da sorunsuz bir şekilde devam ettiği öğrenildi. 4 yıl önce yürürlüğe giren sistemle birlikte vatandaşlar aldığı ilacın ayrıntılı bilgilerine cep telefonundan öğrenebiliyor

Sağlık Bakanlığı tarafından 4 yıl önce yürürlüğe giren “İlaç Takip Sistemi” Konya’da sorunsuz bir şekilde devam ediyor. İlaç kutularının üzerinde yer alan Karekod uygulaması ile cep telefonlarına yüklenen özel yazılım aracılığıyla ya da internet sitesinden ilaçlar hakkında bilgi alınıyor. Kod okutulduktan sonra ilaç hakkında, 'İlaç piyasadan toplatılmıştır, 'İlaç sistemde kayıtlıdır, İlaç sistemde kayıtlı değildir, 'İlacın son kullanma tarihi geçmiştir' gibi bildirimler yer alıyor.

DÜNYANIN GÖZÜ BU SİSTEMDE

Türkiye’de yaklaşık 2 milyar ilacın piyasada olduğu düşünüldüğünde sistemin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Dünyada ilk defa Türkiye’nin geliştirdiği sistem hakkında gazetemize bilgi veren Konya Eczacı Odası Başkanı Eczacı Cemil Karakap, “İlaç Takip Sistemi ülkemizde 2010 yılından bu yana aktif hale geldi. Bu sistem ile bir tane ilaç fabrikada üretildiği zaman depoya gidiyor. Ondan sonrada eczaneler aracılığıyla hastaya ulaştırılıyor. Bu süre ise Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol altına alınıyor. Şu anda da dünyanın çeşitli ülkelerinden Sağlık Bakanlığı’na ve Türk Eczacılar Birliği’ne çeşitli heyetler gelerek bu sistemi alıp kendi ülkelerinde uygulamaya çalışıyorlar” dedi.

ECZANELER ÖZVERİDE BULUNDU

Sistemin faydaları hakkında da bilgi veren Başkan Karakap, “Bu sayede eczanelere tarihi geçmiş ve sahte bir ilacın girmesi mümkün değil. Çünkü; her kutu ilacın ayrı bir numarası var. Piyasaya sürülen ilaçlarda bir takım alerjiler ve yan etkiler şeklinde programlarının uygulanarak hasta ilacı hakkında bilgi alabiliyor. Bu seri numaralı ürünler ile hangi hastanın hangi ilacı kullandığı Sağlık Bakanlığı tarafından biliniyor. Tabi ki bu sisteme geçmek kolay olmadı eczaneler çok büyük özverilerde bulundu. Çok ciddi çalışmalar yaparak sistemin oturtulması sağlandı. Bu aynı zamanda bizim güvenliğimizi de sağlamış oluyor. Daha önceden eczanelerde bir takım kişiler tarafından soygunlar meydana geliyordu. Bu sistem sayesinde depodan benim üzerime gelen bir ilacı başka bir kişinin alıp, satması ve kullanması söz konusu bile olmuyor. İlaçlar artık depodan alındığı zaman Sağlık Bakanlığı’na beyan ettirmek gerekiyor. Eğer bakanlık bilgilendirilmezse ilacın satışı gerçekleşmiyor” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.