Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç'ten dikkat çeken açıklama

Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç'ten dikkat çeken açıklama

Meslektaşlarının sorunlarını dile getiren Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç Korumaz, “Mimarlık Meslek Yasası çıkmalıdır. Mimarlık mesleğinin ve mimarın haklarının yasal güvence altına alınmalıdır” dedi

Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç Korumaz basın toplantısı düzenledi. Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç Korumaz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak konuşmasına başladı. Korumaz, mimarların sorunlarını ve Konya’nın mimarisinden bahsetti. 

KALİTE VE DENETİM ARTIRILMALIDIR

Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç Korumaz, kamu yapılarının örnek oluşturacak yüksek mimaride kalite sunması gerektiğini açıkladı. Korumaz, “Devlet çevre, bina ya da yenileştirme projelerini bizzat gerçekleştirdiğinde ya da bu tür projeleri desteklediğinde, tasarım ve uygulamanın üstün kalitede ve uzun ömürlü olmasını gözetmelidir. Yapı üretimi ve inşaat yatırımları uzun vadelidir. Bu nedenle bütün yapı projeleri, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri göz önüne alınarak, dikkatli ve profesyonelce tasarlanmalı ve gerçekleştirilmelidir. Yapı üretim mevzuatı Mimarlık Politikası çerçevesinde yürütülmelidir. Ülke çapında arazi kullanım planlaması, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek, çevresel zararları azaltacak ve doğal değerleri koruyacak bir doğrultuda sürdürülmelidir. Mimari tasarımda kalite ve denetim arttırılmalıdır. Kamu yapıları yarışma ile yapılmalıdır. Belirli yönetmelikler çerçevesinde yapılan Mimari tasarım yarışmaları, işverene tasarıma ilişkin farklı çözümleri görme, bunlar üzerinde çalışma ve ortaya çıkacak yapının kalitesini garanti altına alma olanağını verir. Mimarlık yarışmaları, jüri çalışmalarının da katkılarıyla yapı üretiminde yenilikleri, yeni fikirleri ve mimarlığın gelişimini destekler. Yarışmalar aynı zamanda, birer eğitim sürecidir ve mesleğe yeni atılan mimarlara da olanaklar sağlar” diye konuştu. 

4-1-1200x800.jpg

MİMARLARIN HAKLARI YASAL GÜVENCEYE ALINMALIDIR

Türkiye’deki ekonomik daralmanın yatırımcıları olumsuz etkilediğini belirten Korumaz, “Ruhsat alım süreçleri kısalmalı, proje kontrol süreçleri hızlanmalı ve bürokrasideki evrak yükü azaltılmalıdır. Belediyelerde proje inceleme ve ruhsat alma süreçlerini uzamaktadır. Ülkemizin ve sektörün içinde olduğu ekonomik daralma göz önüne alınacak olursa bu süreç yatırımcılar için ciddi olumsuz sonuçlara varmaktadır. Sektörün hızlanması ve içinde bulunduğumuz daralmanın rahatlaması amacı ile ilgili resmi kurumlar bürokrasi yükünü azaltmalıdır. Proje kontrol süreçlerinde yerel yönetimlerimizdeki yorum ve görüş farklılıkları ortadan kaldırılmalıdır. İmar yönetmelikler mimari tasarımları fazlasıyla kısıtlamaktadır. İmar yönetmeliklerinin tasarımı sınırlandırması neticesinde kentlerimizde tip, birbirine benzeyen projeler üretilmektedir. Mimarlık bulunduğu kente sunduğu nitelik ve mekânsal kalite ile katkı koymaktadır. Her kentin coğrafyası, topoğrafyası, kimliği farklıdır. Kente özgü, yere özgü imar yönetmelikleri geliştirilmeli, kent estetiği, kent kimliği ve mekânsal kalite öncelikli kriterler olmalıdır. Kentin yeni yapılaşma alanları ve gelişim bölgelerine plancıların, mimarların, yatırımcıların, kamu ve özel sektörün de içinde bulunduğu bir komisyon yoluyla karar verilmelidir. Mimarlık Meslek Yasası çıkmalıdır. Mimarlık mesleğinin ve mimarın haklarının yasal güvence altına alınmalıdır ve gerekmektedir. Bunun için Mimarlar Odası'nın, müelliflik ve telif haklarının yasal güvenceye ulaşması için, anlaşılır, yoruma yer bırakmayacak şekilde, içinde meslek odalarının ve diğer bileşenlerin de bulunacağı komisyonlar tarafından bir Meslek Yasası hazırlanmalı. Meslek yasası ile mesleğin tam tanımı yapılmalı, yetki ve sorumluluk alanları belirlenmeli, meslek etiği, meslek kurumu ve mesleki yargı düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı. 

YAPTIRIMLAR OLMALI

Kamu kurumlarında çalışan mimarların özlük haklarının korunması gerektiğini dile getiren Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç Korumaz, “Kamu kurumlarında ve ücretli çalışan mimarlarımızın özlük hakları korunmalı, hak ettikleri ücretler verilmelidir. Bilgi, beceri ve yetkinliklerden oluşan mimarlık eğitimi, çevresel bağlamdan yalıtılmış şekilde gerçekleştirilemez, dolayısıyla eğitim de meslek gibi toplumla yakın ilişki içerisinde olmalıdır. Tüm kentlilerin eşit, sağlıklı, güvenlikli yaşama koşullarında nitelikli yaşam çevrelerinde yaşama hakkı vardır.  Salgın, afet ve kriz koşullarında başarılı iyileşme süreçleri için alınacak önlemlerin bilimsel ilkeler ve gerçeklerle, toplum yararı gözetilerek oluşturulması; afet ve risk yönetimi hakkında geliştirilecek politikaların bilim insanlarını, meslek odalarını, akademik kuruluşları ve ilgili uzmanlıkları dikkate alarak oluşturulması zorunludur. Bu nedenle denetimler sıkı kontroller altında düzenli hale gelmeli, cezalar ve yaptırımlar caydırıcı olmalıdır. Mimarlar Odası Konya Şubesi olarak, sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve taşıdığımız toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, planlama ve mimarlık ilkelerine aykırı kentleşme süreçleri karşısında mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi üyelerimiz ve değerli kamuoyuyla paylaşıyoruz” diye konuştu. 

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.