Konya Melike Hatun Çarşısı'nda gıda güvenliği ve hijyen hiçe sayılıyor

Konya Melike Hatun Çarşısı'nda gıda güvenliği ve hijyen hiçe sayılıyor

Kadınlar Pazarı olarak bilinen Melike Hatun Çarşısı'nda tavuk etleri açıkta satılıyor. Söz konusu durum insan sağlığını tehdit ediyor. Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hulusi Ada, “Gıda zehirlenmesine sebep oluyorlar” dedi.

Kadınlar Pazarı olarak bilinen Melike Hatun Çarşısı'nda tavuk etleri açıkta satılıyor. Söz konusu durum insan sağlığını tehdit ediyor. Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hulusi Ada, “Gıda zehirlenmesine sebep oluyorlar” dedi.

Konya Melike Hatun Çarşısı'nda gıda güvenliği ve hijyen hiçe sayılıyor. Her gün onlarca aracın geçtiği çarşı önündeki kasaplarda kesilmiş tavuk etleri hiçbir sağlık standardına uymadan satılıyor. Gıda sektöründe ‘hijyen şartlarına uyum’ öncelikli koşul haline getirilmesine rağmen gıda güvenliği dikkate alınmıyor. 

4-1-3-1200x800.jpg

Özellikle dar gelirli vatandaşlar ucuz olması nedeniyle açıkta satılan tavuk etine talep gösteriyor. Yetkililerin ceza kesmesine rağmen, kimi esnaflar kendilerini ‘açıkta satılan tavuklar daha sağlıklı’ diye savunuyorlar.

AMBALAJ VE ETİKET MUTLAKA BULUNMALI

Sağlık Bakanlığı, et ve et ürünleri, ekmek ve ekmek çeşitleri gibi gıda maddelerinin açıkta satışını yasaklamıştı. Fakat yasağa ve cezalara rağmen bazı esnaflar bildiğini okuyor. 

Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hulusi Ada, soğuk alanda muhafaza edilmesi gereken ürünlerin açıkta satılmasının insan sağlığına zararlı olduğunu belirtti. Açıkta gıda satılmasının mevzuata aykırı olduğunu anımsatan Ada, “Yani ambalajda satılması lazım. Ambalaj, etiket yani ürünün üzerinde marka olmadan satılması şunu ifade eder; “Nerede üretildi? Hangi şartlarda üretildi? Temiz mi, hijyenik mi” Bunun belli olmadığını gösterir. O yüzden güvenilir bir şekilde alınıp tüketilmesi çok sakıncalı oluyor. Bu tip çabuk bozulabilen gıdaların soğuk zincirde olması lazım. Yani sıfır on derece arasında depolanıp orada satılması lazım” dedi. 

CEZALAR CAYDIRICI OLMUYOR

Ada, mikrobiyolojik olarak gelişmeye açık ürünlere dikkat çekerek, “Hiçbir gıdanın açıkta satılmaması ve özellikle böyle et ürünü olduğu için soğuk zincirde satılması gerekir. Bu açıkta satıldığı için hem fiziksel bulaşma olur, toz, toprak vesaire hem de mikrobiyolojik bulaşma olduğu için insan sağlığını olumsuz etkileyecektir. Vatandaş rahatsızlanabilir. Bu husus da gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Cezalar artık caydırıcı olmuyor. 50 bin lira cezasının olması yine de esnafları caydırmıyor. Bunun tedbiri yetkililer tarafından alınmalıdır” diye konuştu.

AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLER SAĞLIKLI DEĞİL

Gıda zehirlenmelerinin çoğunun bozuk tavuk etinden olduğunu vurgulayan Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hulusi Ada, şunları söyledi: “Riskli ürün grubunda bulunan bu tür ürünlerin dökme şekilde açıkta satılması yasaktır. Bildiğiniz gibi gıda zehirlenmelerinin çoğu bozuk tavuk etinden kaynaklanmaktadır. Üzerinde üretim yeri, son kullanma tarihi ve parti seri numarası olmayan, yani etiketsiz, dökme, açıkta tavuk eti satılması yasaktır. Bu ürünlerin ambalajlı ve etiketli olması gerekmektedir. Etiketlerinde onay belgesi numarası (üretim izni), üretim ve son kullanma tarihleri mutlaka bulunmalı ve soğuk dolapta muhafaza edilerek satılması gerekmektedir. Bu nedenle gerek tavuk eti satıcılarımızın, gerekse tavuk eti satın alan tüketicilerimizin, ne olduğu belli olmayan ve risk taşıyan, açıkta satılan kanatlı çiğ et ürünlerini almamalarını rica ediyoruz. Kendi sağlıklarını düşünmeleri gerekiyor. Yetkililer gerekli adımları atacaktır. Açıkta satılan hiçbir ürün sağlıklı olamaz. Bunu savunanlar önce ispat etsinler. Böyle saçmalık olamaz. Gıda zehirlenmeleri hep bu sebeplerden ötürü olmaktadır. Vatandaşlarımızdan dikkatli olmasını istiyoruz.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
51 Yorum