Konya kültüründe bir dönem kapandı
Halk arasında ‘Kör Ahmet’ ismiyle bilinen Ahmet Özdemir (83) vefat etti. Bir süredir böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Merhum Özdemir’in 2 oğlu bulunuyor. Sabah 11.30 sularında vefat eden Ahmet Özdemir’in ölümü sevenlerini üzdü.
Naaşın evden alınıp gasılhaneye götürülüşü sırasında Merhaba’ya konuşan oğlu Zeki Özdemir, sabah babası ile beraber kahvaltı yaptıklarını ve hiçbir rahatsızlığının olmadığını belirterek, babasının saat 11.30’da vefat ettiğini ifade etti.
Merhaba Gazetesi’ne verdiği bir mülakatta 60 yıldan fazla süredir Konya kültürüne hizmet ettiğini söyleyen Ahmet Özdemir, “Sadece gözün görmesi bir şeyi ifade etmiyor. Aklı da kullanmak lazım. Tek bir udla karnımı doyurdum. Bugün herkes bir enstrüman çalabiliyor. Ancak folklörü bilen yok. Her türkünün bir hikayesi var. Türküler, hayatın vazgeçilmezi arasında. Ben küçük yaşta gözlerimi kaybettim. Ama hayat mücadelesini bırakmadım. Ben hayat üniversitesini bitirdim” ifadelerine yer vermişti.
Merhum Özdemir’in cenaze namazı ikindin namazını müteakip Yediler Camii’nde kılındı. Namazı görme engelli imam Ali İnan kıldırdı. Cenaze namazına Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, oda temsilcileri ile Özdemir’in sevenleri katıldı. Konya protokolünün cenaze namazına katılmaması gözlerden kaçmadı. Kılınan cenaze namazının ardından merhum Özdemir’in naaşı Ahmet Dede Yediler Mezarlığına defnedildi.
Merhaba Gazetesi olara merhum Ahmet Özdemir’e Allah’tan rahmet, sevenlerine ve yakınlarına da başsağlığı dileriz.
AHMET ÖZDEMİR KİMDİR?
Kör Ahmet, Konya'nın meşhur yerel sanatçısıdır. Asıl adı Ahmet Özdemir'dir. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya'da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir'e yörede 'Ahmet Ağa' çağrılmasına karşın, o kendisini 'Kör Ahmet' diye namlandırarak ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşıyor. Bağlama ve ud çalan Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra ülkemizin hala hayatta olan nadir meddahlarından biridir. Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikaye anlatıcılığı Kör Ahmet'i Konya folklorunun en önemli kişilerinden biri yapıyor. Doğuştan kör olması, muhafazakar Konya yöresinde yapılan kadınların kendi aralarında yaptıkları kına gecelerinde tercih edilen bir isim olmasını sağladı. Özdemir'in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başladı.
HÂLİD ŞEN merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.