Konya ilk 10 arasında yok

Konya ilk 10 arasında yok

İller Bankası Genel Müdürü Ahmet Candan, İller Bankasından faydalanan iller içinde Konyanın ilk 10da olmadığını söyledi

İller Bankası Genel Müdürü Ahmet Candan, İller Bankası’ndan faydalanan iller içinde Konya’nın ilk 10’da olmadığını söyledi

Ankara’da Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan’a önemli açıklamalar yapan İller Bankası Genel Müdürü Ahmet Candan, İller Bankası’nın kuruluşu, işleyişi, görevleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Konyalı bir bürokrat olan Ahmet Candan, Konya’daki projeler hakkında da bilgiler verdi. İller Bankası’nın Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne kadar faaliyet gösterdiğini ifade eden Ahmet Candan, “Kuruluş tarihimiz 1933 yılıdır. Kuruluşundan bugüne aynı alanda hizmet verdik. Temel felsefemiz yerel yönetimlerin her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilmektir. Yani proje, etüt, danışmalık ve finansmanlık hizmetlerini karşılamak için faaliyet gösteren bir resmi kuruluşuz” dedi.

İLK 10’DA KONYA YOK

Konya’nın İller Bankası ile münasebetiyle ilgili de değerlendirme yapan Candan, “3 buçuk ay gibi bir süredir görevdeyim. İller Bankası kredilerinden istifade eden ilk 10 il içinde Konya yok. Kurumumuzdan en fazla faydalanan ilk 5 il ise, Bursa, Denizli, Bolu, Trabzon Kayseri. Bu illerin ilk sıralarda olmalarında da, proje üreten kalifiyeli elemanların bulunması ve Ar- Ge çalışmalarına önem verilmesi geliyor. Göreceli olarak Konya çok da kötü durumda değil. Konya’daki yerel yönetimler, ilçe belediyelerimiz ve belde belediyelerimizle yeni dönemde daha fazla münasebet olacak diye düşünüyorum” diye konuştu. Konya-İstanbul Yolu’nda yapımı devam Konya İller Bankası Müdürlüğü binası hakkında da bilgiler veren Candan, “İller Bankası Türkiye genelinde 18 bölge müdürlüğe ile hizmet veriyor. İnşaatı süren bölge müdürlüklerimizden bir tanesi de Konya’da. Konya’daki inşaatın kabası bitmiş durumda. Bu yıl içinde hizmete girecek. Numune Hastanesi ile ilgili sınır birliği olan eski bölge müdürlüğünün yerini de Numune Hastanesine satmayı planlıyoruz”  ifadelerini kullandı.

RAYLI SİSTEM İÇİN GÖRÜŞÜLDÜ

Konya için hazırlanan projeler hakkında da bilgiler veren Candan, “Kısa süre önce Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, raylı sistem çalışması olduğunu, bununla ilgili bakış açısı istediğini dile getirdi. Bizler de memnun olacağımızı bildirdik. Konya’nın ödeme gücünde bir sıkıntı olmadığını biliyoruz” dedi.

BELEDİYELERE DESTEK İÇİN VARIZ

İller Bankası’nın kurulduğu günden bugüne belediyelerin bir organı olduğunu dile getiren Ahmet Candan, “Yeni dönemde hedeflediğimiz projelerimiz var. Adına yerel yönetimler okulu diyebileceğimiz okullar kurmayı kapsayan projemiz var. Bunu yaparken birinci temel hedefimiz bankaya aldığımızı yeni elemanların kurumla olan entegrasyon sürecini hızlandırmak, ikincisi ise, belediyelerimizi yönetici ihtiyaçlarını, yönetici profillerini Türkiye’nin gelişme sürecine paralel olarak bu okul projeleri ile daha etkin hale getirmek. 3. hedef ise, İller Bankası’nın dünyadaki model örnekler içinde ilk sırada olduğunu görüyoruz. Bu kültürün Türk ülkelerine, İslam ülkelerine ve Afrika ülkelerine ulaşmasını bu okul aracılığıyla yapmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Büyük - küçük her türlü projeye destek sağladıklarını belirten Candan, “Bir hususu yerel yönetimler gözden kaçırıyor. İller Bankası’nın sunduğu birçok hizmet var. Çok uzun vadeli cazip faiz oranları ile kaynak sağlıyoruz. İller Bankasını 500 bin TL’lik bir çeşme projesinde de görürsünüz, 60 milyon TL’lik bir ray projesinde de görürsünüz” dedi. Kendilerini kandırmaya yönelik projelerle karşılaştıklarını da aktaran Candan, “Bizden proje talep edenler seçimle gelen kişiler. Ayrımcılık yapmadan tüm belediyelere aynı mesafede yaklaşıyoruz. Çünkü seçimle gelen kişilerden güçlü kimse yoktur. Bizlerde bürokrasi olarak, hak edene, doğru projelere kaynaklar sunmak durumdayız. Belediyelerimiz bizim için bankaya gidip kredi isteyen müşteriden farklı değildir. Bundan sonraki süreçte, belediyelerimizin her birine puan vereceğiz” diye konuştu. Belediyelerin gelirleri ile ilgili kesintileri içeren yapılandırmalar hakkında da bilgiler veren Candan, “Belediyelerimizin aldıkları pay belli. Nüfusa göre pay alıyor. İller Bankası bunun aracılığını yapıyor. İlgili belediyelerin borçları var ise bizler gelirlerden onları öncelikli kesmeliyiz. Yüzde 40’ına kadar kesebiliriz. Yüzde 40’ın üzerinde bir kesinti yapamayız. Bazı belediye başkanlarımız sıkıntıya girdiler mi paramız kesiliyor diye topu İller Bankası’na atıyor” ifadelerini kullandı.

SU VE KANALİZYONSUZ BELEDİYE KALMAYACAK

İller Bankası’nın anonim şirket statüsüne kavuştuğunu kaydeden Candan, performans sisteminin olmadığı müddetçe anonim şirketi olmanın hiçbir önemi olmadığını söyledi. Başbakan’ın önemli projeleri olduğunu vurgulayan Candan, şunları kaydetti: “Başbakan’ın geçen sene Türkiye genelinde başlattığı bir proje var. Su ve Kanalizasyon Projesi (SUKAP) isminde bir proje. Geçen sene 400 milyon TL, bu yıl 500 milyon TL, gelecek yıl ve ondan sonraki yılları kapsayan toplamda 1 milyon 900 bin TL’yi bu projeye ayırdı. Nüfusu 25 binin altında olan belediyelerin içme suyu ve kanalizasyon sorunlarının çözülmesi istendi. Bununla ilgili 2 bin 100 proje geldi elimize. Hedef kanalizasyon ve içme suyu projelerini tamamını çözmek.” Arıtma sistemi olmayan kanalizasyon projelerinin kendilerine getirilmesini istemediklerini ifade eden Candan, belediyelerin arıtma sistemlerinden kaçınmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.