Konya İHH Patani’de

Konya İHH Patani’de

Konya İHH tarafından 2012 yılında Patani ülkesinde bir yetimhane açıldı. Patani halkı için yeni bir proje başlatan Konya İHH, 4 ay önce inşaatına başladığı mescid için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor

Konuyla alakalı bilgi veren Konya İHH Basın Koordinatörü Selim Tosun, ‘’ Patani ismine toplumumuz çok aşina değil. İlk olarak 2005 yıllarında İHH’nın kitap çalışması olan İslam Coğrafyası serisi için Güney Asya Müslümanlarına dair yapılan araştırmalarla gündemimize düştü. Patani’deki Müslüman Malay azınlık çok uzun zamandır.Tayland’a ilhakı olan 1909 yılından beri- bir varlık mücadelesi vermekte. Siyasi bir direniş olarak dikkate alınan bu varlık mücadelesi tarih, kültür, din, dil gibi birçok boyutu içeren derinlikte. Bu yüzden Tayland’ın asimilasyon politikalarına karşı başlayan direnişinin sadece siyasi olarak değerlendirilmesi, Patani’yi, değerini ve direnişini yeterince anlamamıza engel olmaktadır. Tayland’ın baskısı altında bulunan müslüman Patani halkı, dini ibadetlerinden yoksun bırakılarak tamamen yok edilmek isteniyor. Bu yüzden bölgede İHH tarafından yapılan projeler büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz aylarda bölgede Konya İHH olarak İnşaatına başladığımız bir mescidimiz bulunmaktadır. Mescid tamamlandığında içinde yüzlerce insan ibadet edebilecek. Tayland tarafından başlatılan bu sindirme politikası nedeniyle Bölgede özellikle dini eğitim büyük önem taşıyor. Ortadoğu ülkelerinde eğitimini tamamlamış Patanililerin büyük ekseriyeti topraklarına döndüklerinde kendi medreselerini açmış veya mezun oldukları medreselere eğitimci olarak geri dönmüş. İslam coğrafyasında son yıllardaki karışıklıklar bu seferberliği büyük ölçüde sekteye uğratmış. Bunun yanında bölgede 20 bin civarında yetim çocuk yaşamakta. Bu çocukları muhafaza etmek için geçtiğimiz yıllarda Konya İHH olarak bir yetimhane yaptırmıştık. Bu yetimhanemiz şu anda hizmete devam ediyor” dedi.

“Bu mescid projemizle de inşaallah Patani’yi yeniden Konya’da gündeme getirmek istiyoruz” diyen Tosun, “Çünkü bölgeye gittiğimiz zaman duyduğumuz şu cümleler doğru bir yolda olduğumuzu bir kere daha kanıtlıyor ‘’ Allah sizden rağzı olsun. Bize Osmanlıyı tekrar hatırlattınız. Sultan Abdülhamit Han bizi ne valisiz nede müftüsüz bırakmadı. Her türlü yardımı bizlere gönderdi. Sizin bu faaliyetleriniz atalarımızın atalarınızla olan kardeşliğini hatırlattı.’’ İHH’nın bu faaliyetleri sayesinde tarihi sorumluluğumuz olan yerlere ulaşabiliyoruz. Bu açıdan ülkemizde yaşayan vatandaşlarımıza başta Patani olmak üzere, dünyanın her coğrafyasından dua ve selam getirebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.