Konya ev sahipliği yapacak

Konya ev sahipliği yapacak

Harita yardımı ile yön bulma ve zamana karşı yapılan bir spor olan Oryantiring, 16 Nisan’da Konya’da yapılacak. 16-17-18 Nisan tarihlerinde Konya’nın çeşitli alanlarında yapılması planlanan Oryantiring’de temel amaç ise henüz yeni

Yapılacak yarışmayla ilgili bilgi vermek amacıyla Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Mehmet Genç, Türkiye Oryantiring Federasyonu Konya İl Temsilcisi Ahmet Abalı ve Denetleme Kurulu Başkanı Hüseyin Safi gazetemizi ziyaret etti. Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan ve Yazı İşleri Müdürü Çetin Oranlı ile görüşen Mehmet Genç, Oryantiring’in 1999’dan itibaren tanınmaya başladığını belirterek, bedensel ve zihinsel gelişimi arttıran bir spor dalı olduğunu söyledi.

BEDENSEL VE ZİHİNSEL BİR SPOR
“Oryantiring’in harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor dalıdır” diyen Mehmet Genç, “Oryantiring her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur. Kısaca Oryantiring, bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan bir spor dalıdır. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap etmektedir. Engelli vatandaşlarımızda bu yarışmaya katılabilmektedir. Oryantiring’i benzerlerinden ayıran en önemli unsur ise koşarken takip edilecek bir liderin olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri gerekmektedir. Oryantiring’in bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, tüm sporcuları eşit hale getirmektedir” şeklinde ifade etti.
BU SPORDA ATLETİKLİK ÇOK ÖNEMLİ DEĞİL
Oryantiring sporunda atletik kapasitenin önemli olmakla birlikte tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Genç, şunları kaydetti: “Yarışmacı arazide bir noktadan diğer noktaya tamamen kendi karar verdiği bir rotayı izleyerek gider. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Bu nedenle yarışmacılara ne zaman yarışmaya başlayacakları önceden bildirilir. Yarışmacının en kısa zamanda doğru karar verebilmesi çok önemlidir. Özetle aklını, zihnini iyi kullanamayan bir sporcunun Oryantiring yarışmalarında başarılı olması mümkün değildir. Bu özelliği nedeniyle bizlerinde severek ve sık sık kullandığımız gibi Oryantiring “Koşarak Satranç Oynanan Spor” olarak da anılır. Ayrıca Oryantiring 21 farklı kategoride yapılabilmektedir. Sporcuların yaşlarına göre mesafeler yapılmıştır. 10 yaşındaki bir çocuk 1,5 kilometrelik bir alanda yarışırken, yetişkin bir insen 2,5-3,5 kilometrelik parkurlarda yarışmaktadır.”
ORYANTİRİNG 16 NİSANDA KONYA’DA YAPILACAK
Hem oryantiringi tanıtmak hem de Türkiye’nin tanıtımında katkı sağlamak amacıyla çeşitli yerlerde yarışmalar düzenlediklerini anlatan Genç,  bu kapsamda 16 Nisan’da da Konya’da yarışma düzenleyeceklerini bildirdi. Genç, “İlk yarışma 16 Nisan’da 750 kişinin katılımıyla Nene Hatun Parkı’nda yapılacak. İkinci yarışma ise 17-18 Nisan tarihleri arasında Dutlukırın ve Aydınçavuş arkasındaki ormanlık olanda yapılacak. Şuanda bölgenin haritası çıkarıldı. Hangi noktalara direklerin konulacağı belirlendi. 16 Mayıs’ta TBMM’nin kuruluşunun 90’ncı yıldönümü kapsamında Ankara Gençlik Park’ında bir yarışma düzenlenecek. Yarışmaya milletvekillerinin ve bakanların katılması da bekleniyor. Türkiye Oryantiring Federasyonu olarak amacımız son 10 yıldır bilinmeye başlayan bu sporu hem halkımıza tanıtmak hem de ülkemizin tanıtımına katkı sağlamak” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.