Konya esnafı mağdur oldu

Konya esnafı mağdur oldu

İki yıldır İstanbul'da alternatif Şeb-i Arus kutlamalarının yapılması Konya esnafına büyük darbe vurdu. Esnaf Hz. Mevlana'yı Anma Etkinlikleri'nde bu yıl umduğunu bulamadı. Esnaf, törenlerin sadece Konya'da yapılmasını istiyor

741. Hz. Mevlana'yı Anma Etkinlikleri'nde sona gelindi. Konya bu yılki Mevlana'yı Anma Etkinliklerinde umduğunu bulamadı. İstanbul'da alternatif Şeb-i Arus kutlamasının yapılması Konya esnafına büyük darbe vurdu. Alternatif Şeb-i Arus kutlaması yüzünden Konya'ya gelen ziyaretçi sayısı azaldı. Geçen yıl soğuk hava yüzünden mağdur olan esnaf, bu yıl ise alternatif kutlamalar yüzünden satış yapamadı. Diğer taraftan turizm şirketlerinin bazı firmalarla anlaşması ve bazı rehberlerin komisyonculuk yapması yüzünden Konya esnafı geçmiş yıllardaki törenleri mumla aradı. Beklentileri karşılamayan esnaf, törenlerin tekrardan sadece Konya'da yapılmasını istiyor.

RIZKIMIZA DEĞİL YAPILANLARA ŞİKAYETÇİYİZ

Törenlere yaptığı hazırlıkların karşılığını bulmadığını ifade eden Osmanlı Lokumcusu İbrahim Turhan, “Havaların güzel olmasına rağmen ilk bir hafta satışımız olmadı. Hatırlıyorum da, önceden çok çetin kış şartlarında kar yağışının çok etkili olduğu zamanda bile gelen misafir sayısı daha fazlaydı. Dükkanlar dolup taşardı. Maneviyatımız Konya dışına çıktı. 2 yıldır İstanbul'da da yapılmaya başlanan törenler, esnaflar olarak bizi de etkiledi. Törenlere gelen gruplar, belirli yerlere yönlendiriliyor. Hiç kimse belirlenen o sınırların dışına çıkmıyor. Bu işten sadece bazı esnaflar yararlanıyor. Komisyonculara fırsat verilmemelidir. Sadece belirli esnaflar değil, bütün esnaf kardeşlerimiz faydalansın o müşterilerden. Esnaf dayanışması kardeşliği bitmesin. Konya'da törenlere sahip çıkılsın. Üzülüyoruz. Çünkü Hz. Mevlana'nın bütünleştirici özelliğinden uzaklaşıyoruz. Yetkililer bu duruma müdahale etmelidir” diye konuştu.

KONYA'NIN REKLAMI İYİ YAPILMADI

Mevlana haftasının Konya' ya ait olduğunu, törenlerin sadece Konya'da yapılmasının daha doğru olduğunu belirten Şifa Restaurant Müdürü Gökçe Erol, şunları söyledi:“İstanbul'un Fethi nasıl İstanbul'a özgüyse, anma törenleri de Konya'ya aittir. Şu bir gerçek ki törenler zamanın da Konya'nın reklamı iyi yapılmadı. Bizim uluslararası reklama ihtiyacımız var. Çünkü Mevlana'yı dünya biliyor. Tören süresi 10 gün. Fakat yoğunluk bir iki güne sığdırılıyor. Hafta sonu biraz canlanma oldu. Genel itibariyle beklentiler karşılanmadı. Mevlana Caddesi gibi büyük bir cadde bile bomboş. Artık siz karar verin”

BAŞBAKAN BU DEĞERE SAHİP ÇIKSIN

Konyalı Hurmacı Enver Çakmak, “Başbakanımız Konyalı. Lütfen Başbakanımız, bu değere sahip çıksın. Törenler sadece Konya'da yapılsın. Bu yıl işlerimiz çok düşük. Esnafın, bir yıl içinde heyecanla beklediği zaman, törenlerin olduğu haftadır. O kadar hazırlık yaptık. Heyecanla tören haftasını bekledik ama hiçte beklediğimiz gibi gitmedi işler. Mevlana Kültür Merkezin'de stant açalım dedik. Bu teklifimiz de kabul edilmedi. Konyalı esnaflara stant verilmedi. Hep şehir dışından gelen esnaflar stant kurdular” ifadelerini kullandı. Konya Mısır Çarşısı Şifalı Bitkiler Satıcısı Cenk Caner Çalışkan ise “Bizler Konyalı esnaflar olarak, törenlerin ticari güdüden çok maneviyata dayanması kanaatindeyiz. Bu manevi haz İstanbul'da değil Konya' da yaşanır. Bu güzellikler, bu tat sadece bu memlekette alınır. Bu yüzden törenlerin İstanbul'da değil Konya'da yapılmasını istiyoruz” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum