Konya eski noterlerinden Mehmet Yaman vefat etti

Konya eski noterlerinden Mehmet Yaman vefat etti

Konya eski noterlerinden Mehmet Yaman vefat etti.

Konya eski noterlerinden Mehmet Yaman vefat etti. Merhum Mehmet Yaman’ın cenazesi bugün ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Yaylapınar Mezarlığı’na defnedilecek. Biz de Merhaba Gazetesi olarak merhuma Allah’tan rahmet, Yaman ailesine de sabr-ı cemil niyaz ediyoruz.

MEHMET YAMAN KİMDİR?

 

1946 yılında Konya Bozkır ilçesinin Kovanlık köyünde doğdu. Küçük yaşlarında, 9 çocuklu bir ailenin ferdi olarak, Konya merkezine taşındı.

Türkçe, Kur'an-ı Kerim, Osmanlıca ve Arapça derslerinin temelini, 4 padişah görmüş, Galiçya, Azerbaycan ile Kurtuluş Savaşlarına katılmış bir eski Osmanlı Müderrisi bulunan, Babası Hatip Abdullah Efendi’den aldıktan sonra Konya’da bir müddet hafızlık ve medrese öğrenciliğini yaptı. Sırasıyla Konya İmam Hatip Okulu, Konya Erkek Lisesi ve Konya Kız Öğretmen Okulu’nu bitirerek, Ankara Gazi Eğitim Enstitülüsü Fransızca Bölümü ve Ankara Hukuk Fakültesinde eğitim gördü.

3 yıllık Y.S.E. İdaresi memuriyetini müteakip, ilk ve orta dereceli okullara toplam 8,5 yıllık öğretmenlik yaptıktan sonra, çok sevdiği öğretmenlik mesleğine son vererek, 38 yılı aşkın bir süre de hâkimlik ve noterlik mesleklerini kapsayan hukuk alanında hizmet vermeye başladı ve böylece, ülkemizin çeşitli yörelerinde, toplam 49.5 yıllık kamu hizmetinde bulunduktan sonra, yaş tahdidinden emekli oldu. Ardından Ankara Barosuna kayıtlı Avukatlık yaptı.

Sosyo-kültürel alanda pek çok etkinliklere katıldı. 1960’lı ve 1970’li yıllarda birçok dernek ve vakıfların kuruculuğu, başkan ve yönetim kurulu üyeliklerde bulundu.

Son yıllarda ise, Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Şube kuruculuğu, Trafik Fahri Müfettişleri Derneği kurucu ve onursal genel başkanlığı yanında, halen Ankara merkezli faaliyette bulunan İLESAM, İnternet-medya , Bilişimciler Federasyonu (İMEF), Uluslararası Eğitim ve Sanat Eserleri Derneği kurucu (USEDER), Memur Dernekleri Federasyonu, Eğitim Gönüllüleri Derneği, Anadolu Geleneksel El Sanatları Derneği Genel Sekreterliği, Uluslarası Anadolu Kültür ve San’at Derneği (ANKUSAT), Anadolu Eğitim ve Araştırma Derneği, Türk San’at Musikisi, Ehl-i San’at Dostları, Dost-Yar gibi kuruluşların kuruculukları ve üyelikleri ile, sosyo-kültürel bazlı ülke çapında hizmetler yapan bazı dernek ve vakıflarla, çeşitli düzeylerde ilişkiler içinde bulundu.

Çeşitli televizyon ve gazetelerde, toplumsal ve sosyal içerikli programlara katıldı ve çeşitli yazılarla, araştırma konuları yayınlandı..

Ud, kanun, ney ve bendir gibi Türk San’at Musikisi enstrümanlarıyla amatör olarak uğraştı ve bazı T.S.M. korolarıyla özel meşk meclislilerinin organize ve müdavimliğini yaptı.

Türkân – Seher Yaman ile evli; Fatih, Önder, Seyit Gazi, A.Vehhab ve Ayşe adlarında beş çocuk babasıydı.

*ESERLERİ:*

1.İnsanlarımız Temel Hak ve Özgürlüklerimizin Ne Kadar Farkındalar? (1999),

2.Temel Hak ve Hürriyetlerimiz Açısından Türkiye Nereye Gidiyor? (2001),

3.Temel Hak ve Hürriyetlerimiz Açısından Türbana Bakış (2002),

4.Biraz da Düşünebilir miyiz? (2003),

5.Ülkemizi Çevreleyen Tehlikeler (2005),

6.Alternatif Bir Bakışla Atatürk (2006),

7.Alternatif Bakışla Atatürk İlke ve İnkılapları (2007).

MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum