Konya dahil 4 ildeki arazilerle ilgili kritik karar

Konya dahil 4 ildeki arazilerle ilgili kritik karar

Konya, Mersin, Niğde ve Karaman'daki arazilerle ilgili kritik karar açıklandı. Söz konusu araziler YEKA ilan edildi. YEKA nedir? İşte detaylar...

YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak alanı), yenilenebilir enerji projeleri için tahsis edilen, özellikleri ve kritik unsurları kanun ile belirlenmiş özel nitelikli alanlardır. Kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda büyük ölçekli yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) oluşturularak yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, bu alanların yatırımcılara tahsisiyle yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesidir.

YEKA projeleri ihale usulüyle devlet tarafından özel kurumlara verilir ve devlet bu projeler için bazı şartlar isteyebilir. Örneğin; proje büyüklüğüne göre teminat bedeli istenilebilir. Projedeki kullanılacak olan ekipmanların -Panel, inverter, kablo, taşıyıcı yapı vb.- yüzdesel olarak yerlilikleri istenilebilir. Ayrıca güneş panel verimi olarak da bir alt sınır verilmektedir. İstenilen takvime uygun olması ve diğer hukuki ve kanuni şartları sağlaması beklenilir.

Bunun yanında avantaj olarak; devlet bu projelere 15 yıl alım garantisi verebilmektedir. YEKA genel olarak devlet tarafından açılan yarışmalarla kurulan RES (Rüzgâr Enerji Santrali) ve GES (Güneş Enerji Santrali)’ne dayanır. 2017 itibariyle başlayan YEKA projeleri ile 2021 yılı itibari ile 6 bin megavat güneş ve rüzgâr enerjisi santrali kurulmuştur. YEKA projeleriyle Türkiye’de güneş ve rüzgâr enerjisi alanlarında yerli üretim, yetişmiş eleman, kurulum malzemelerinin yerlileştirilmesi ve tedarik süreçlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Bakanlığın konuya ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Mersin, Niğde, Konya ve Karaman'da rüzgar ve güneş enerjisine dayalı 5 YEKA belirlendi.

Kararda, söz konusu alanların köşe koordinatları, krokileri bilgileri ve alan büyüklükleri paylaşıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.