Konya çiftçisinin sabrı taştı! Traktörlerle sokağa döküldüler
Tarımsal üretimin başkenti Konya'da yanlış tarım politikaları, desteklerin yetersizliği, girdi maliyetlerindeki artış, ilgili kurumların yanlış kararı, çiftçilerin sabrını zorluyor. Birçok çiftçi, zor şartlar altında üretimini devam ettirmenin mücadelesini veriyor. Odalar ise çiftçinin feryadına kulak tıkıyor. 31 ilçedeki birçok oda temsilcisi, üyesinin hakkını arayamıyor. Seydişehir çiftçisi, pazar günü bir eyleme imza attı. Traktörle, araçlarıyla konvoy yapan çiftçiler, yüksek korna sesleriyle Seydibey Patates Fabrikası önüne gitti. Orada da bir açıklama yapıldı.
ÇİFTÇİ MAĞDUR EDİLİYOR
Seydibey Patates Fabrikasına sözleşme olarak ekim yapılan patates kotalarının başka ilçelere kaydırılmasından Seydişehir çiftçisi için bardağı taşıran son damla oldu. Çiftçiler, traktörleri ve binek araçlarıyla konvoy halinde fabrika önüne eyleme gitti. Çiftçiler, mağdur edildiklerini söyledi. Patates fabrikasının yanlış bir karar aldığını, bu karardan acilen dönülmesi gerektiği noktasında çiftçilerin ortak görüşte olduğu vurgulandı.
SEYDİŞEHİR ÇİFTÇİSİ YOK SAYILIYOR
Patates fabrikasına ve depolama alanına daha uzak yerlere daha fazla nakliye ücretine ve maliyete ekim yaptırmanın doğru olmadığını dile getiren Seydişehir çiftçileri, fabrika yakınında birçok üretim arazisi dururken, daha uzak ilçelere kota aktarımı yapmanın akla mantığa uygun olmadığını aktardı. Yıllardır PANKOBİRLİK için üretim yapan çiftçilerin bu kararla zora gireceğini kaydeden çiftçiler, “Kota aktarımı bizi zorlar. Seydişehir çiftçilerini yok saymayın. Mağduruz. Bu mağduriyet son bulsun” dedi.
AÇIKLAMA: BİZ KİMSEYİ MAĞDUR ETMEDİK
Konu ile ilgili Konya Şeker yetkilileri Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Yetkililer, şunları söyledi: “Çiftçilerimize bu konuda yazılı bir taahhütümüz olmadı. Biz, kimseyi mağdur etmedik. Adaletten de şaşmadık.”
AVRUPA'DA DA TRAKTÖRLÜ EYLEM VAR!
Başta Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Hollanda, Polonya, İtalya ve Macaristan'da olmak üzere çiftçiler Avrupa Birliği'nin (AB) tarım politikalarını traktörleriyle protesto ediyor.
Çiftçiler, özellikle iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki politika ve düzenlemelerin pahalıya mal olduğunu belirterek protestolarını artırıyor. Bu protestoların en güçlü ve geniş çaplı olanı ilk olarak 2019'da 2000'den fazla traktörün çeşitli bölgelerde trafiği tıkadığı Hollanda'da yaşandı. Berlin, Paris ve Roma'nın yanı sıra diğer şehirlerin ana yollarını traktörleriyle kapatarak kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışan çiftçiler, birliğin tarım politikalarıyla birlikte düşen gelirlerine dikkati çekiyor. Çiftçiler artan mevzuatı, verilen desteklerdeki kesintileri, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan yüksek enerji, yakıt ve gübre maliyetlerini, Ukrayna'dan gelen ucuz tahıl ürünleri ve su kullanım kısıtlamalarını eleştiriyor.
HABER MERKEZİ
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.