Konya çiftçisi buğday alım fiyatını beğendi mi?

Konya çiftçisi buğday alım fiyatını beğendi mi?

2023 yılı buğday ve arpa alım fiyatı açıklandı. Ekmeklik buğday fiyatı 9 bin 250 lira, arpa fiyatı ise 7 bin 500 lira oldu. Konya çiftçi temsilcileri, belirlenen fiyatın tatmin edici olduğunu, girdi maliyetlerinin de ivedilikle düşürülmesi gerektiğini söy

Buğday ve arpa alım fiyatı açıklandı. Buna göre prim desteği ile birlikte ekmeklik buğday fiyatı 9 bin 250 lira, arpa fiyatı ise 7 bin 500 lira oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “TMO'nun alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı tüm üreticilerimize buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ton başına 500 lira hububat üretim primi destek olarak verilecek. Bu rakamlarla üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecektir” dedi. 2022 yılında ise sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim, arpaya ise ton başına 5 bin 500 lira ve 500 lira prim ödemesi yapılmıştı. Çiftçi temsilcileri de konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

AÇIKLANAN FİYAT İYİ AMA GİRDİLER HALA YÜKSEK

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, açıklanan buğday ve arpa alım fiyatlarının tatmin edici ancak girdi maliyetlerinin hala yüksek olduğunu söyledi. İşçilikte fiyatların yüzde 200 arttığını, mazotun, biçerdöverin, yedek parça, gübre, enerji maliyetinin yükseldiğine dikkat çeken Başkan Kavuneker, fiyat belirlenirken, girdi maliyetlerindeki artışların göz önüne alınması gerektiğine vurgu yaptı.

4-2-rifat-kavuneker.jpg

Buğday ve arpa alım fiyatlarındaki artışın geçen seneye oranla yüzde 30 civarında olduğunu belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Önemli olan fiyat açıklamaktan öte, girdi maliyetleri üzerine kafa yormak. Mazota geçen gün zam geldi. Girdi maliyeti yüksek olunca çiftçi yeterince para kazanamaz. Desteklemeler biraz daha arttırılmalı” şeklinde konuştu.

AÇIKLANAN FİYAT ÇİFTÇİYİ TATMİN ETTİ

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da “TMO alım fiyatı ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira oldu. Buğday primi bin lira, arpa için de 500 lira verilecek” dedi. Açıklanan fiyatın, çiftçinin beklentisini karşıladığını dile getiren Başkan Kağnıcıoğlu, bundan sonrası için önemli olan hususun girdi maliyetlerinin yükselmemesi olduğunu ifade etti. “Açıklanan fiyat için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.

4-3-bekir-kagnicioglu.jpg

Fiyatlar, çiftçimizi tatmin etti” diyen Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçilerimizden fiyat ile ilgili olumsuz bir dönüş almadık. Kimyasal gübre, enerji maliyetimiz yükselmemeli. Şu an için girdi maliyetlerinde bir artış yok. Çiftçimizin üretime daha sıkı sarılacağını düşünüyoruz. Önemli olan çiftçinin para kazanması. Şu an için buğday ve arpada da herhangi bir sıkıntı görülmüyor. Bazı yerlerde aşırı yağıştan dolayı mantar hastalıkları görülüyor ama çiftçimiz ilaçlamasını yapıyor. Bahar yağışları da iyiydi. İyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Hasat dönemi iyi olacak.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum