Konya çiftçisi 20 TL istiyor

Konya çiftçisi 20 TL istiyor

Yağlık ayçiçeği ekiminin azaldığı Konya Ovası'nda, üreticiler kendilerini tatmin edecek bir alım fiyatı açıklanmasını bekliyor. 2024 alım fiyatının özel sektörün açıkladığı fiyatın altında kalmaması talep ediliyor.

Konya çiftçisi, dört gözle ayçiçeği alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Geçen yıl açıklanan fiyat üreticileri memnun etmediği ve girdi maliyetleri karşısında çiftçinin geliri aynı oranda artmadığı için yağlık ayçiçeği ekimi azaldı. Çiftçi, buğday ve arpada yaşanan 'fiyat kaosunun' ayçiçeğinde yaşanmasını istemiyor. Geçtiğimiz yıl ayçiçeği için taban fiyat 12 lira olarak belirlenmişti ancak Konya'da hiç kimse belirlenen fiyata ayçiçeği almamış, alımlar çok daha düşük fiyattan gerçekleştirilmişti.

4-3-rifat-kavuneker.jpg

YAĞLIK AYÇİÇEĞİ EKİMİ BU YIL AZ!

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, özel sektörün alım fiyatı açıklamaya başladığına dikkat çekti. Yüzde 52 yağ için 20 bin 300, yüzde 38 yağ için de 16 bin 450 TL fiyat açıklandığını söyleyen Başkan Kavuneker, devletin açıklayacağı fiyatın özel sektör fiyatının altında olmaması gerektiğini belirtti. “Özel sektör tarafından açıklanan fiyat fena değil” diyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Ülkede planlı bir üretim yok. Yağlık ayçiçeği ekimi bu yıl az” şeklinde konuştu.

4-2-3.jpg

OVADA SU SIKINTISI VAR ELEKTRİK FATURASI BEL BÜKÜYOR!

Tutmadığı için bu sene iki kez ayçiçeği ekimi yapan çiftçilerin olduğuna işaret eden Başkan Kavuneker, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya'da susuz ayçiçeği yetişmiyor. Ovada zaten su sıkıntısı var. Özellikle elektrik faturaları çiftçinin canını çok yakıyor. Girdi maliyetleri yükseldi. Yağ oranı yüzde 42 olan ayçiçeği için kilo başına 16-17 TL deniliyor. Zaten bizim maliyetimiz bu kadar. Geçen yıl ayçiçeği para etmediği için ekim azaldı. Çiftçi, para kazanamayacak olursa üretime küser. Bu olumsuzlukların hepsi bir araya gelince ortaya yağlık ayçiçeği ekiminin her geçen yıl azaldığı gerçeği ortaya çıkıyor.”

4-1-3.jpg

DÜŞÜK AÇIKLANACAKSA HİÇ AÇIKLANMASIN!

“Hükümet, özel sektörden aşağı bir fiyat açıklamamalı” diyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, ayrıca şunları kaydetti: “Geçen yıl açıklanan alım fiyatı düşük olduğu için ekim azaldı. Konya çiftçisinin girdi maliyetlerine ezdirilmemesi gerekir. Bu sebeple üreticiyi memnun edecek bir alım fiyatı açıklanmasını bekliyoruz. Yüzde 42 yağ oranı için ayçiçeğine kilo başına 19-20 TL talep ediyoruz. Bunun altında bir fiyat açıklanmasın. Çiftçi, 'hükümet bunun altında bir fiyat düşünüyorsa, hiç açıklamasın' diyor. Buğday ve mısırda yaşananlar ayçiçeğinde yaşanmasın. Devlet bir fiyat açıkladı, piyasa alt üst oldu, fiyatlar düştü.” Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya Şeker'in de devletin açıklayacağı fiyattan bir miktar daha yükseğe ayçiçeği alacağını duyduklarını söyledi.

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum