Konya Bilim Festivali'ne yoğun ilgi gösteriliyor

Konya Bilim Festivali'ne yoğun ilgi gösteriliyor

Bu yıl 8.'si düzenlenen Konya Bilim Festivali, ziyaretçilerine kapısını açtı. Geçen yıllara göre daha görkemli olan festival, ziyaretçilerini kendine hayran bıraktı. Vatandaşlar, “Devamını bekliyoruz” dedi

7-10 Ekim tarihleri arasında Konya Bilim Merkezi’nde düzenlenen Konya Bilim Festivali, ziyaretçilerin yoğun katılımıyla gerçekleşiyor. 7’den 70’e herkes festivale yüksek ilgi gösteriyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 8.’si düzenlenen Konya Bilim Festivali, Bilim Merkezi’nde yoğun katılımla ziyaretçilerine kapılarını açtı. ASELSAN tarafından geliştirilen savunma sistemlerinden BAYRAKTAR İHA araçlarına, GÖKBEY helikopterinden askeri zırhlara, TEKNOFEST ödüllü araçlardan yerli ekipmanlara birçok ürünün de sergilendiği Bilim Festivali yoğun bir katılımla daha ilk gününden yüksek beğeni topladı.

MERHABA'YA ÖZEL KONUŞTU: 150 BİNİ GEÇECEĞİZ

Bilim Festivali'nde Merhaba Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada tüm Konyalıları festivale davet eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Ankara’daki yoğun programdan sonra festival alanına ilk gün gelebildim. İlk gün olmasına rağmen atölyelerde çocuklarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Bu yıl da çok renkli bir festival hazırladık. Tüm Konyalıları ve civar illerdeki vatandaşlarımızı festivalimize bekliyoruz. Konya Bilim Merkezimiz TÜBİTAK’ın Türkiye’de ilk desteklediği bilim merkezi olma özelliği ile büyüklüğü ve fiziki yapısıyla öncü bir rol oynuyor. Bu yıl bilim festivalimizin 8.’sini gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl maalesef pandemiden dolayı festivali yapamadık. Fakat 2019 yılında yaptığımız festivalde 150 bin ziyaretçi ağırlamıştık. Bu yıl ziyaretçi sayısını daha da artıracağız. Pandemi şartlarına göre festivalimizi de açık havada düzenliyoruz’’ dedi.

10-3-1280x720.jpg

İLK GÜN BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA DA KALABALIK

Geliştirdikleri dijital kart uygulaması ile TEKNOFEST yarışmasında üçüncülük elde eden ve Bilim Festivali’nde çalışmalarını sergileyen Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik Bölmüü öğrencileri Şevval Turan ve Beyza Karataş, festivalin beklediklerinden daha da yüksek bir katılımla başladığını kaydetti. KTÜN Endüstri Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Şevval Turan, ‘’TEKNOFEST’te akıllı ulaşım kategorisinde üniversite düzeyinde üçüncülük elde ettik. KARTEP adlı mobil uygulama geliştirdik.

10-1-1200x800.jpg

Yaptığımız mobil uygulamanın dijital kartların yerini almasını hedefliyoruz. Dijital kartlar oluşturabiliyoruz bu sistemle. Ayrıca mobil uygulamamızda mesafeye göre ücretlendirme özelliği de mevcut. Malum ülkemizde gittiğimiz her şehirde ayrı bir ulaşım kartı almamız gerekiyor. Biz ise geliştirdiğimiz mobil uygulama ile yeni bir kart alma ihtiyacını bertaraf ediyoruz. Gittiğimiz şehirde dijital kart oluşturarak rahatça ulaşım imkanlarından yararlanabileceğiz. Bilim festivalinde ilk kez görev alıyoruz. Bu festivali TEKNOFEST’ten ayıran özellik ise içerdiği farklı aktiviteler. Özellikle çocuklara yönelik çok farklı etkinlikler barındırıyor bilim festivali. Bu organizasyon içinde olduğumuz için çok mutluyuz’’ ifadelerini kullandı. Dijital kart projesi mühendis grubu üyelerinden KTÜN Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Beyza Karataş ise şunları kaydetti: “Toplamda 8 mühendislik öğrencisi arkadaşımla bu projeyi geliştirdik. Geleceğin mühendisleri olarak yaşanan sorunları nasıl çözerizin derdi ile bu yola çıktık. Toplu ulaşım bizim de yaşadığımız bir sorundu bu sorundan da yola çıkarak böyle bir uygulama geliştirdik.’’

10-8-1200x800.jpg

UZAYDA KEŞİF YAPIYORUZ

Geliştirdikleri insansız keşif aracı ile dünya dışı gezegenlerde araştırmalar yapmaya imkan sağlayacaklarını kaydeden Elektrik Elektronik Mühendisi Enes Alperen Akkoca, “Biz daha çok insansız keşif aracı üzerinde çalışıyoruz. Özellikle dünya dışı gezegenlerde araştırma yapmak amacıyla bu tarz insansız hareket eden otonom araçlar üzerinde çalışıyoruz. Genellikle canlılık analizi, kayaç analizi ve diğer gezegenlerde maden analizi üzerine araştırmalar için bu sistemi geliştirdik. Özellikle bu araçlardaki amacımız diğer gezegenlerde insanlık için faydalar var mı bunu tespit etmek. Konya bilim festivalinde de ilk prototip ile buradayız. Yaptığımız bu aracı bu festivalde deniyoruz. Dünya çapındaki yarışmalara da hazırlıklar yapıyoruz. Başarılı olacağımızı umuyoruz. Festivale ilgi ise çok yüksek. Gerçekten bugün hatrı sayılır bir kalabalık vardı. Bu kalabalık aynı zamanda ülkemizin teknolojiye ne kadar aç olduğunu da gösteriyor. Bizler de açıkçası bu festivalin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

10-6-1200x800.jpg

Aileler, çocuklarıyla birlikte festivale akın etti. Çocuklarını festivale getiren anne ve babalar da festivalden memnun kaldıklarını ifade etti. Ziyaretçiler, Merhaba Gazetesi'ne konuştu.

ÇOK BEĞENDİK, DEVAMINI BEKLİYORUZ”

Düzenlenen bilim festivaline ailesi ile birlikte gelen Edebiyat Öğretmeni Fatih Şahin ise şunları söyledi: “Çocuğumuzla birlikte buraya gezmeye geldik. Hem çocuğumuz memnun kaldı hem de biz. Ortamı da çok beğendik. Böyle etkinliklerin düzenlenmesi gerçekten şehrimiz ve çocuklarımız adına çok önemli. İlk gün olmasına rağmen festival bayağı kalabalıktı. Daha önce de Bilim Festivali'ne geldik ama bu yıl gerçekten çok daha etkili bir festivalle karşı karşıyayız. Kısacası biz çok beğendik devamını da bekliyoruz.”

11-1-1200x800.jpg

ÇOCUKLARIN UFKUNU AÇACAK BİR ORTAM VAR

Konya Bilim Festivali’ne çocukları ile geldiklerini ve gayet memnun kaldıklarını belirten Mustafa Damla isimli bir vatandaş da “Festival gayet başarılı, gayet güzel. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'a çok teşekkür ediyoruz. Bu tür festivallerin çok sık düzenlenmesi çocuklarımız için de çok faydalı oluyor. Biz, festivale ilk kez geliyoruz. Sabahtan akşama kadar eğlenceli ve keyifli vakit geçirilebilecek bir yer burası. Ayrıca çocuklarımızın da geleceğini ve ufkunu açacak bir ortam var’’ dedi.

11-7-1200x800.jpg

MİLLİ TEKNOLOJİMİZ GÖKBEY BENİ CEZBETTİ”

Festivalde en GÖKBEY isimli helikopterin dikkatini çektiğini kaydeden İbrahim Mayda isimli bir festival ziyaretçisi de şöyle konuştu: “Festival gerçekten mükemmel. Hem milli gücümüzü hem de teknolojide ne denli büyüdüğümüzü ispat eden bir festivaldeyiz. Konyalıların da gerçekten festivale büyük bir ilgisi var. Bu bakımdan Konya Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Milli gururumuz GÖKBEY çok ilgimi çekti. Televizyondan görmüştük fakat bu kadar görkemli ve teknolojik olarak bu kadar gelişmiş olduğunu yakından görünce anladık. İlk kez geldim ama festival bitene kadar her gün buraya gelmeyi düşünüyorum. Burası sadece Konya’yı ilgilendiren bir yer değil. Burası milli gücümüzün ve teknolojimizin de bir sergisi. Buradaki her şey aslında askeri olarak ne kadar güçlü olduğumuzu bize gösteriyor. Yine burada teknolojik olarak üstünlüğümüzün de farkına varıyoruz’.’

11-2-1200x800.jpg

FESTİVALİ GÖRDÜK, GURURLANDIK

İHA ve SİHA’ların festivale renk kattığını vurgulayan Ersin Çelikkanat isimli bir vatandaş da “Düzenlenen bu festivalden çok etkilendik. Uzun zamandır görmek istediğim birçok aracı burada görme imkânı buldum. Özellikle son dönemlerde gündemde olan İHA ve SİHA'ları burada görmek büyük bir mutluluk oldu benim için. Ayrıca ASELSAN tarafından geliştirilen ekipmanları da burada görmek heyecan verici oldu. En çok GÖKBEY helikopterini beğendim. Bunun yanında Bayraktay TB2’yi de ilk kez bu festivalde gördüm. Hepsi gerçekten çok güzel. Bunların yanında yazılım noktasındaki bağımsızlığımıza şahit olmak da ayrıca beni gururlandırdı” ifadelerini kullandı.

EYYÜB KARAKUZU-SAİT ÇELİK

11-8-1200x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum