Kontratlar yüzünden pahalı

Kontratlar yüzünden pahalı

Baltacı, İran gazının pahalı olmasının sebebinin önceden yapılmış kontratlar olduğunu söyledi.

Doğal Gaz İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (DİVİD) Başkanı Fatih Baltacı, İran gazının şu anda rasyonalitenin ötesinde pahalı olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin İran gazını yüzde 30 daha ucuza alması lazım diye düşünüyorum. Bu kontratlardan çıkma şansımız yok ama arbitrasyonla (tahkim) bir karar mutlaka çıkar'' dedi.
Kontratların yapıldığı sırada petrol dünyasının farklı bir yapıda olduğunu anımsatan Baltacı, ''Bu tip kontratlarda fiyatın pazarlık edilmesi hakkı vardır. Tahmin ediyorum BOTAŞ ve Bakanlık yetkilileri elinden geldiğince iyi niyetle yapmaya çalıştılar'' ifadelerini kullandı.
İran'ın gerek devlet politikasının, gerek gaz firmasının kendi politikaları itibarıyla gaz fiyatını düşürmek gibi bir niyeti olmadığını aktaran Baltacı, satıcının ürününü her zaman yüksek fiyatta satmak isteyeceğini kaydetti.
İran'ın Türkiye dışında başka bir yere gaz satma şansı olmamasına rağmen yüksek fiyat konusunda bu kadar direnmesinin çok ticari olmadığını dile getiren Baltacı, gazın da politik bir iş haline döndüğünü ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: ''Türkiye'nin bu gazı yüzde 30 civarında daha ucuza alması lazım diye düşünüyorum. Bu kontratlardan çıkma şansımız yok ama arbitrasyonla bir karar mutlaka çıkar. Türkiye'nin bu konuda eli güçlü. Türkiye, arbitrasyonla bu işi bitirmelidir'' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.