Komisyon tuzağı!

Komisyon tuzağı!

Konya esnafı kendilerinden haksız yere “komisyon” isteyen bazı tur rehberlerinden müzdarip durumda. Tur rehberlerinin “komisyon” talebi kabul edilmesi iseesnaf arasında ise haksız rekabete neden oluyor

Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası anma törenleri başladı. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından insanlar akın akın Konya'ya geliyor. Vuslat Haftası ile birlikte Konya esnafının beklentileri de büyük. Diğer taraftan bazı tur rehberleri ise haksız kazanç sağlama derdine düştü. Bazı tur rehberleri esnafa müşteri getirme karşılığı yüzde 15 ile 20 arasında komisyon teklifinde bulunuyor. Tur rehberleri komisyon teklifini kabul etmeyen esnafı üstü kapalı tehdit ediyor. Bazı tur rehberleri ise turistleri anlaştıkları esnafa götürüyor ve geri kalan esnafı ise “ürünlerini pahalı satıyor” diye kötülüyor. Diğer taraftan kayıtdışı bir şekilde çalışan korsan tur rehberleri ise hem Konya'yı hem de Hz. Mevlana'yı yalan yanlış anlatıyor.

KONYA ESANFINI KARALIYORLAR

Mevlana civarında faaliyet gösteren esnaf, yetkililerin bazı tur rehberlerinin haksız kazanç sağlamasının önüne geçmesini istiyor. Esnaf “Bazı rehberler, komisyon tekliflerini kabul etmediğimiz için bizi müşterilerimiz ile tehdit ediyor. Bize kazancımızın üstünde bir komisyon teklifi sunuyorlar. Bunu hiçbir esnaf kabul edemez. Bütün planımızı büyük bir ilgi ile beklediğimiz anma törenine göre yaptık. Satışlarımız aksıyor. Her yıl biraz daha düşüyor.  Rehberlerin komisyon teklifini kabul etmediğimiz için kafile içerisindeki müşterileri dükkanın yanına bile yaklaştırmıyorlar. Eğer komisyon teklifini kabul eden esnaf olursa bütün alışverişi o dükkandan yaptırıyorlar. Bu durum esnaf arasında haksız bir rekabete neden oluyor. Bu rehberler ekmeğimiz ile oynuyor. Bu sisteme karşıyız. Bu gibi insanların ekmek paramız ile oynamalarına müsaade etmeyeceğiz. Herhangi bir belgesi veya dayanağı olmadan sırf para hırsı için insanları kandıran sahte rehberler de var. Ortada sahte tur rehberleri de çok. Bazen denk geliyoruz. İnsanlar bu rehberlere kanmasın. Tur rehberi seçerken hassas davranılsın” dedi.

HAKSIZ BİR REKABET ORTAYA ÇIKIYOR

Daha önce bu şikayetleri dile getirdiğini fakat sıkıntıya dair bir çözüm üretilmediğini ve esnafın büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan ise; “Esnafın sıkıntısı büyük. Konya'ya gün içerisinde birçok grup geliyor. Bu grup üyeleri rehberler tarafından bazı lokantalara, otellere yönlendiriliyorlar. Herhangi bir gerekçe sunulmadan rehberler, komisyon teklifini kabul eden esnafları, kafilesine öneriyor. Bu işten sadece bazı kesimler kazançlı çıkıyor. Haksız bir rekabet var. Umduğunu bulamayan esnaflar, bir süre sonra komisyon tekliflerini kabul edebiliyorlar.  Durum böyle olunca sıkıntılar üst üste geliyor. Daha önce konu ile alakalı bazı çalışmalarımız oldu. Çözüm üretilmeden başarısızlık ile sonuçlandı. Gerekçe ise biz ticaret yapıyoruz, işimizin gereğini yapıyoruz oldu. Can sıkan bu konu üzerinde kafa yorulmalı ve konuya derhal bir çözüm üretilmelidir” kelimelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.