Koçak’tan kurbanlıklarla ilgili uyarı

Koçak’tan kurbanlıklarla ilgili uyarı

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, 2023 yılında geçen yıla yakın bir oranla yaklaşık 840 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 440 bin kesim yapılacağını söyledi.

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, 2023 yılında geçen yıla yakın bir oranla yaklaşık 840 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 440 bin kesim yapılacağını söyledi.

VETERİNER HEKİMLERDEN DESTEK ALIN

Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etlerin insan sağlığı açısından önemli risk oluşturduğunu ifade eden Koçak, “Kurbanlık alırken sağlıklı hayvanların seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bazı hastalıklar canlı hayvanlarda belirtiler oluşturabilirken bazıları herhangi bir belirti oluşturmaz. Bu nedenle kesim öncesinde hayvanların, kesim sonrasında ise kan, et ve iç organların veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerekir. Kesinlikle Satın Alınmaması Gereken Hayvanlar Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmayan, büyükbaş hayvanlarda küpesiz ve kimlik kartı (pasaportu) bulunmayan, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunmayan, deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmamış hayvanlar, gebe veya yeni doğum yapmış olan, damızlık değeri yüksek dişi hayvanların, öksürüğü ve nefes güçlüğü olan, yutma zorluğu bulunan ve iştahsız / geviş getirmeyen hayvanlar, vücut ısısı yüksek ve tüyleri kabarık / karışık olan, aşırı zayıf olan (kaşektik) ve topallığı olan, ağız, burun, kulak, anüs gibi doğal deliklerinden akıntı gelen ve sulu bir dışkısı olan, anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız ve kısmi / genel felçli olan hayvanlardan uzak durulmalıdır. Kurbanlık hayvanın genel görünümü canlı ve sağlıklı olmalıdır. Her kurban satış ve kesim alanında veteriner hekimler görevlendirilmiş olup, kurban satın alınırken veteriner hekimden destek alınması yararlı olacaktır” diye konuştu.

ŞAP HASTALIĞINA DİKKAT!

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, bu yıl Kurban Bayramı’nın şap hastalığıyla mücadele sürerken idrak edileceğini belirterek, şunları söyledi: “Üretici ve vatandaşlara büyük sorumluluk düşüyor. Her şeyden önce mutlaka veteriner hekim kontrolü olan hayvanları almaları ve kurbanlık olarak değerlendirmeleri gerekmektedir. Şap hastalığı ise düşük riskli zoonotik (hayvandan insana bulaşan) hastalıklardan biridir, hayvanlar arasında bulaşıcılığı yüksektir ancak hastalık insanlarda şiddetli seyretmemektedir. Yine de etleri 70 derecenin üstünde yarım saatten fazla pişirerek tüketmeyi öneriyoruz. Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak bütün Türk İslam Âleminin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız.”

M. ALİ NURULALHOĞULLARI



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.