Kobani Protestoları: 12 Ölü, 5 İlde Sokağa Çıkma Yasağı

Kobani Protestoları: 12 Ölü, 5 İlde Sokağa Çıkma Yasağı

Kobani’yi kuşatan IŞİD’in katliam yapma ihtimali Türkiye’yi karıştırdı. KCK ve HDP’nin çağrısıyla sokaklara dökülen gruplar birçok ilde iş yerlerini ve araçları ateşe verdi. Diyarbakır'da 8, Siirt’te 2, Muş ve Batman’da 1'er...

Kobani’yi kuşatan IŞİD’in katliam yapma ihtimali Türkiye’yi karıştırdı. KCK ve HDP’nin çağrısıyla sokaklara dökülen gruplar birçok ilde iş yerlerini ve araçları ateşe verdi. Diyarbakır'da 8, Siirt’te 2, Muş ve Batman’da 1'er kişi olmak üzere toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Diyarbakır dahil 6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

DİYARBAKIR'DA ASKER ŞEHRE İNDİ

Diyarbakır'da 8 kişinin öldüğü ve sokağa çıkma yasağının ardından gece de devam eden olaylar nedeniyle Valiliğin talebi üzerine İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerler önlem amaçlı şehre geldi. Askerler, kentin önemli bölgelerine konuşlandırılırken, zaman zaman olaylara da müdahalelerde bulundu. Diyarbakır'ın bir çok semtinden gece yarısı çok sayıda silah seslerinin yükseldiği duyuldu.

Radikal IŞİD örgütünün Suriye’nin Kürt şehri Kobani’yi kuşatma altına alması, şehirde katliam yapılacağı endişelerini artırdı. Bu ihtimal Türkiye’yi karıştırdı. Uzun süredir Türkiye’den Kobani’de savaşan PYD’ye destek isteyen KCK ve HDP, önceki gün ‘sokağa çıkın’ çağrısı yaptı. Sokağa dökülen gruplar birçok ilde polisle çatıştı, belediye otobüslerini yaktı, banka şubesi ve iş yerlerine molotof bombası attı. Muş Varto’da kafasından vurulan bir kişi, Batman’da 1 kişi, Siirt’te de 2 kişi öldü. Diyarbakır’da ise 8 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. İstanbul’da önceki gün Okmeydanı’nda başlayan protestolar dün Kadıköy, Sultangazi, Beyoğlu, Maltepe, Esenyurt ve Gaziosmanpaşa’ya sıçradı. Bağcılar’da PKK yanlısı bir grup, MHP ilçe binasını taşladı, önündeki araçları ateşe verdi. Bir kısmı silahlı olan ülkücüler de slogan atarak PKK yanlılarına müdahale etti. Olayların büyümesi üzerine Diyarbakır, Mardin, Van, Siirt ve Batman’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Diyarbakır ve Batman’da eğitime ara verildi. Protestoları eleştiren İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Şiddet misliyle karşılık bulur. Derhal sokaklardan çekilinmelidir. Aksi takdirde öngörülemeyen sonuçları olur.” dedi.

PKK yandaşları, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan PYD’ye destek gerekçesiyle dün Türkiye genelinde eylemler yaptı. Başta Doğu bölgeleri olmak üzere şehirleri ateşe verdiler. Bazı illerde yaşanan olaylar şöyle:

DİYARBAKIR: Kobani’ye destek amacıyla 2 gündür gösterilere sahne olan Diyarbakır’da hayat adeta durma noktasına geldi. Olaylar dün saat 14.00 sularında yeniden başladı. Şehir merkezindeki birçok yol ulaşıma kapandı. Sokak ve caddelerde barikat kuran göstericiler, lastik yakarak ulaşımı kilitledi. Özellikle Bağlar ilçesi ve Ofis bölgesinde polisle göstericiler arasında çatışma yaşandı. Valilik yaptığı açıklamada son 24 saatin bilançosunu da çıkardı: 8 kişinin özel mülkü ile 3 kişinin aracı zarar gördü. 10 kamu binası ve 20 resmi araç yandı. 2 güvenlik görevlisi de molotof ve taş atılması sonucu yaralandı. Gelişmeler üzerine asker, şehirde güvenlik önlemleri aldı.

BATMAN: Göstericiler, PTT binası, banka şubeleri ve bir markete taş ve molotoflarla saldırdı. Bankaların ATM’lerine taşlı saldırılar düzenledi. Atatürk Parkı köşesindeki olayda 13 yaşlarında olduğu belirtilen ve adı öğrenilemeyen bir çocuk vücuduna isabet eden 2 kurşunla ağır yaralandı. Kentteki olaylarda Emrah Demir isimli kişi hayatını kaybettiği iddia edildi.

VAN: Olayların en yoğun olduğu bölge Fevzi Çakmak ve Maraş caddeleriydi. Kızılay’ın önünde bulunan 2 kan toplama aracı ve 1 otomobil, Maraş Caddesi’nde 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi. Araçlar, TOMA yardımıyla söndürüldü.

BURSA: Kent Meydanı’nda 500 kişilik grup, oturma eylemi yaptı. Eylemciler, ‘Kobani halkı yalnız değildir’, Kürtçe ‘Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan’ diye slogan attı. Daha sonra Türk bayrağı açarak gelen başka bir grup ise ‘Türkiye Türk’tür, Türk kalacak’ diye slogan atarak tepki gösterdi. Olaylar sırasında 10’a yakın polis atılan taşlardan yaralandı, 7 gösterici gözaltına alındı.

ANKARA: Ankara’da da olaylar çıktı. Kobani’deki çatışmaları protesto etmek isteyen grup Sakarya Caddesi’nde toplandı. Sloganlar atarak saldırıyı protesto eden grubun AK Parti İl Binası’na yürümek istemesi üzerine polis eylemcilere yönelik uzun süre ‘dağılın’ uyarısı yaptı. Uyarı dikkate alınmayınca gruba TOMA’lar ve gaz bombaları ile müdahale edildi. Müdahale sonrasında 20 gösterici gözaltına alındı.

MUŞ: Muş’un Varto ilçesindeki eylemlere polis müdahale etti. Eylem sırasında 25 yaşındaki Hakan Buksur kafasından vuruldu. Eylemciler tarafından Varto İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Buksur, müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaralılardan Mehmet Salih Bingöl’ün başından Diyar Barut’un ise burnundan gaz fişeği kapsülünden yaralandığı belirtildi.

MERSİN: Örgüt yandaşları, merkez Toroslar ilçesi Demirtaş ve Alsancak mahallelerinde korsan gösteri yaptı. 15-20 kişilik bir grup, ellerindeki molotoflarla Demirtaş Mahallesi 201. Cadde üzerinde bulunan bir GSM operatörüne ait seyyar araca saldırdı. Alev alan araç TOMA’dan sıkılan su ile söndürüldü.

SİİRT: Siirt’in dün akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kurtalan ilçesinde çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Gerginliğin tırmandığı ilçede bazı kişiler, tahrip edilen işyerlerinin önünde tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.