Klima satışı patladı

Klima satışı patladı

Kavurucu yaz sıcakların bastırması ve Ramazan ayının başlamasıyla uzun oruç günlerini rahat geçirmek isteyenlerin sayısının artması klimalara ve su sebiline olan talebi artırıyor

Kavurucu yaz sıcakların bastırması ve Ramazan ayının başlamasıyla uzun oruç günlerini rahat geçirmek isteyenlerin sayısının artması klimalara ve su sebiline olan talebi artırıyor

Ramazan ayının bu yıl kavurucu yaz sıcaklarına denk gelmesi, klima sektörüne yaradı. 16 saati aşkın oruç tutma süresini rahat ortamlarda geçirmek isteyenler, bir anda klimada talep patlamasına yol açtı. Klimanın yanında su sebili satışları da sıcaklıklara orantılı olarak artmış durumda. Aziziye Caddesi’ndeki klima satıcılarından İsa Doğru, sıcaklık artışıyla birlikte klima satışlarının önemli oranda arttığını ve bu gidişatın sürmesini beklediklerini söyledi.

Ramazan ayının klima satışlarını yüzde 80-90 oranında artırdığını ifade eden Doğru, “Ramazan ayındaki satışlarımız ciddi miktarda arttı. Yaz mevsiminin başlarında bu kadar satışımız yoktu. Şu anda fabrikalarda bile klima kalmadı. Siparişi aldıktan 1 hafta sonra takabiliyoruz” dedi. Klimanın fiyatları hakkında da bilgiler veren Doğru, 780 TL ile 4 bin 600 TL arasında fiyatların değiştiğini kaydetti.

GÜNDE 10 ADET KLİMA TAKIYORUZ

Klima satış ve teknik servisçisi Ali Osman Maşalı ise, günlük ortalama 10 adet klima taktıklarına dikkat çekerek, “Ağırlıklı olarak evlere takıyoruz. Konyalı vatandaşlar klima alımına Ramazan ayında yoğunlaştı. Bir anda yoğunluk olunca da stoklardaki klimalar çabuk tükendi. Bizim vatandaşlara tavsiyemiz, gelecek yıl Ramazan ayından önce klimalarını taktırmalardır. Çünkü Ramazan ayında inanılmaz yoğunluk yaşanıyor” diye konuştu.

UZMANLAR UYARIYOR

Her ne kadar vatandaşlar serinlemek için klimadan vazgeçemese de uzmanlar ise klimanın zararları noktasında uyarılarda bulundu. Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal da, kavurucu yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların yanlış kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Özellikle açık havadan klimalı ortama girildiğinde ve klimalı ortamdan açık havaya çıkıldığında ani hava değişikliği yaşandığını belirten Dr. Önal, insan metobolizmasının bu kadar hızlı hava değişikliklerine müsait olmadığı için üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, alerjik rinit, kas ağrıları, kireçlenme, yüz felci gibi hastalıklara yakalanıldığını vurguladı. Dr. Önal, bu ani sıcaklık değişiminin önüne geçilmesi için klimaların dışarıdaki havayla orantılı bir şekilde çalıştırılması gerektiğini ve klima rüzgarının insan vücuduyla temasının doğru ayarlanması gerektiğini ifade etti.

KLİMALARI DÜZENLİ TEMİZLEYİN

Dr. Önal, bir diğer önemli konunun da klima filtreleme sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi olduğunu belirterek, “Klima sistemleri havadaki toz, polen, mikrop, mantar, küf gibi mikroorganik nesneleri toplar ve filtreler. Eğer klima filtrelerimizin kullanım kılavuzunda yazan periyodik bakımlarını yaptırmazsak, klimalarımız mikropları filtrelemek bir yana oda içerisinde daha da hızlı şekilde yayılmasını sağlayacaktır. Bu durum zatürre, lejyoner hastalığı, alerjik rinit gibi birçok hastalığın oluşmasına neden olur” ifadelerini kullandı.

SEBİLLERE YOĞUN TALEP

Hava sıcaklıklar sadece klimaların değil su sebillerinin de satışları artırdı. Soğuk su tüketiminin de Ramazan ayında artması vatandaşları sebil alımına yöneltti. Beyaz eşya satıcısı Kadir Metin ise, günde ortalama 10 tane sebil sattıklarını belirtti. Sebilin özellikle evlerde ve camilerde yoğun kullanılmaya başlandığını aktaran Metin, “Bu yıl normalin üzerinde sebil sattık. Ramazan ayında iftara kadar aşırı susayan vatandaşlar yoğun olarak soğuk su tüketiyor. Bu doğrudan bizim satışlarımız artırdı” dedi. Metin, sebil fiyatlarının 200 ile 380 TL arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

HAVALAR SERİNLEYECEK

Ramazan’ın ilk 10 günün aşırı sıcaklıklar altında oruç tutanlara müjdele haber Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden geldi. Meteoroloji Konya Bölge Müdür Yardımcısı Hamit Ekşi, hava sıcaklıklarının 2 gün 28-29 derecede seyredeceğini ve yağış beklediklerini dile getirdi. Ekşi, sıcaklıkların Perşembe gününden itibaren yeniden 30 derecenin üzerine çıkacağını kaydetti.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.