"Kktc'ye Uzanacak Eller, Türk Askerinin Sert Müdahalesine Maruz Kalır" (Özel)

"Kktc'ye Uzanacak Eller, Türk Askerinin Sert Müdahalesine Maruz Kalır" (Özel)

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, IŞİD'in bölgedeki varlığından kendilerinin de rahatsızlık duyduklarını söyledi. Nami, "Kıbrıs’a uzanacak olan her el, Türk askerinin çok sert müdahalesine maruz kalacağını bilmesi gerekir." dedi....

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, IŞİD'in bölgedeki varlığından kendilerinin de rahatsızlık duyduklarını söyledi. Nami, "Kıbrıs’a uzanacak olan her el, Türk askerinin çok sert müdahalesine maruz kalacağını bilmesi gerekir." dedi.

Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı tarafından önceki gün Rum kesimine yapılan sert açıklamayı değerlendirdi. Nami, Türk Dışişleri Bakanlığı ile uyum içerisinde olduklarını ifade etti. Sürekli Rum kesiminin adadaki doğal kaynaklarla ilgili uyarıldığına vurgu yapan Nami, Rumların bu uyarıları görmezden geldiğini kaydetti. Türk tarafının, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumak için elinden geleni yapacağını dile getiren Özdil Nami, Rumların bu uyarıları dikkate alması çağrısında bulundu.

Güney Kıbrıs’ın attığı adımları yeniden gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizen Dışişleri Bakanı Nami, netice itibariyle devam eden bir müzakere süreci olduğunu hatırlattı.

“Bu tip gelişmelerle müzakerelerin gölgelenmesi kimsenin arzu ettiği bir olay değil.” diyen Nami, “ Esas olan müzakere süreci ve kapsamlı çözümdür. Her iki tarafın da attığı adımların çözüm amacına hizmet eden şekilde olması bunu kolaylaştırıcı olması gerekir.” diye konuştu.

“RUMLAR ÇÖZÜMDE SAMİMİYSE BUNDAN VAZGEÇER”

Rumların şuanki tavırlarının bu yönde olmadığını savunan Nami, Türk tarafının bu konuya dikkat çekmek istediğini aktardı. Türk Dışişleri tarafından yapılan açıklamanın uluslararası camiaya bir mesaj niteliği taşıdığını belirten Nami, “Rumlar, eğer adada çözüm isteklerinde samimiyse, tek yanlı adım atmaktan vazgeçerler." dedi.

Kıbrıs Türk tarafının sondaj temin çalışmaları yürütmesi yönündeki açıklamaları da değerlendiren Özdil Nami, öncelikli olarak bölgede bir araştırma yapılacağını ve araştırma sonuçlarına göre sondaj temin çalışmaları yapılacağını bildirdi. Türk tarafının bunu yapmak için gereken güce sahip olduğunu ifade eden Özdil Nami, şuan için ön tetkiklerle ilgili bir adım atılacağını kaydetti.

“KKTC’YE UZANACAK ELLER KARŞISINDA TÜRK ASKERİNİ BULUR”

IŞİD’in bölgedeki varlığına ilişkin olarak görüşlerini açıklayan Kıbrıslı Türk Bakan, aynı coğrafyada bulunan diğer ülkeler gibi kendilerinin de endişe duyduklarına vurgu yaptı.

“Bununla başa çıkmanın en iyi yolu da Türk askeri varlığının adanın bir garantörü olarak burada olduğunun bilinmesi” diyen Nami, “Buraya uzanacak olan her alin Türkiye’nin çok sert müdahalesine maruz kalacağını bilinmesi gerekir. Dolayısıyla maalesef böyle bir dönemden geçiliyor. Herkesin gereken tedbirleri alması gerekiyor. Biz de bunun bilincindeyiz.” şeklinde konuştu.

Önceki gün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rum tarafının, adanın kaynaklarının tek sahibi gibi hareket etmekten vazgeçmesini, tek yanlı arama faaliyetlerini durdurmasını ve yeni bir ortaklık kurma anlayışını benimsemesini bekliyoruz.” açıklamaları kaydedilmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.