Kıymada hile var!

Kıymada hile var!

Marketlerde ve kasapların büyük bir kısmında 25 ila 35 lira arasında satılan kıymayı bazı kasaplar 8 liradan satıyor. Fiyatlar tüketiciyi şaşırtırken, gıda uzmanları ise "8 liraya kıyma olmaz. Ucuz kıyma almayın. 8 liraya satılan kıyma hileli" uyarısında

Mutfakların vazgeçilmezi arasında yer alan kıymayı bazı kasaplar 8 liraya satıyor. Hazır şekilde satılan kıymalar tehlike saçıyor. Kırmızı rengine aldanarak 'yağsız' diye alınan kıymalar hileli çıkabiliyor. Çok sayıda kasabı bünyesinde barındıran ve sakatat çeşitliliği nedeniyle özellikle dar gelirlinin uğrak adresi olan Melike Hatun Çarşısı'nda bazı kasaplar kıymayı 8-10 liradan satıyor. Et fiyatları 25 ila 40 lira arasında değişiyor. Bazı kasapların da kıymayı 8 liraya kadar indirmesi vatandaşı endişelendiriyor. Karkas, diğer ismiyle kemikli etin fiyatı 23 ila 25 lira arasında değişiyor. Kemikli eti 25 liraya alan kasaplar, kemiksiz eti ise 35-40 liraya satıyor. Son 1 yılda et fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Fiyatlardaki artış kısa sürede etiketlere de yansıyor.

Etin kilo fiyatının 40 lirayı bulmasına karşın bazı kasaplarda kilosu 8 liradan kıyma satışı yapılıyor. Yönetmeliğe göre hazırlanmış kırmızı et karışımları, kanatlı eti karışımları ve kıymanın hazır halde satışı yasak. Önceden hazırlanmış kanatlı eti ve karışımlarının ambalajlanarak satışının yasak olmasına karşın bazı esnaflar 'karışık kıyma' adı altında ambalajlanmış halde kıyma satışı yapıyor. Çarşıda kimi esnaf 8 liraya kıyma satarken bazı esnafta ise kıymanın kilosu 25 ile 35 liraya kadar yükselebiliyor. Bu durum hem tüketicileri hem de birçok kasabı rahatsız ediyor.

KIYMADAN İÇ ORGAN PARÇALARI ÇIKTI

Konu hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de, "Her gün tonlarca sağlığa uygun olmayan et veya kıyma satılıyor. Daha önce yapılan denetimlerde ucuza satılan kıymalarda iç organ parçaları çıktı. Ucuza satılan kıyma sağlığa uygun değil. Sağlığı tehdit ediyor. Sağlığa zararlı olmasına rağmen hala her gün onlarca vatandaş bu ürünlerden alıyor. Cezalar etkili olmuyor. Esnaf ceza nedeniyle 5 lira kaybediyorsa, bu şekilde 10 lira kazanıyor. Bazı lokantalar ve etliekmekçiler de bu kıymalardan alıyor. Hazır kıyma satışı yasak. Kasap, vatandaşın beğendiği et parçasını makineden geçirip kıyma haline getirir, öyle satar. Ancak Melike Hatun Çarşısı'nda, eski ismiyle Kadınlar Pazarı'nda, hazır kıymayı 8 liraya satıyorlar. Kesinlikle hile var bu işte. Denetime gittğimizde, bizi görüp ya etiketleri değiştiriyorlar ya da o ürünleri tezgahtan kaldırıyorlar. Kimse bu ürünlere itibar etmesin. Şüphelendiği ürünleri ihbar etsin" uyarısında bulundu.

TAVUK TAŞLIĞINI ETE KARIŞTIRIYORLAR

Eski Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz ise, "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri sözkonusu art niyetli bir esnafa 10 bin lira para cezası kesti. 5 bin lira ceza alan da var. Ancak cezalar caydırıcı olmuyor. Denetimciler, 'Bıktık Kadınlar Pazarı'ndan' diyor. Pazar esnafı hakkında çok sayıda şikayet geliyor. Bazı esnaflar mahkemeye verildi. Mahkeme sonuçlanırsa dükkanları kapatırlar. Tavuk taşlığını kaymaya karıştırıyorlar. Kelle etini de kullanıyorlar galiba. Bazı uyanık köfteciler de oralardan alışveriş yapıyor. İnsan sağlığıyla kimse oynayamaz. En ucuz kıymanın kilosu 28 lira. 8 liraya kimse kıyma satamaz. Ama hileli ürün piyasaya sürülüyor. Ucuz ürün almak isteyen vatandaşlar da oralardan alışveriş yapıyor. Gıda güvenliği için denetimler artırılmalı, cezalar ağırlaştırılmalı" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum