Kitap okuma oranı düşüyor

Kitap okuma oranı düşüyor

Rampalı Çarşı esnafı, üniversitelerin tatil döneminde olması sebebi ile yaz aylarını oturarak geçiriyor. İlimden çok filmin olduğunu söyleyen esnaf, "Biz, kitabı sadece üniversite öğrencilerine satmamalıyız. Konyalılar'ın da kitap okuması gerekir" dedi

Toplumun eleştiri ve sorgulama kültürünü kaybettiği günümüzde, kitap okuma oranları da hayli azalıyor. Özellikle teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte kitaplar da raflara kaldırıldı. Kitap sayısının son birkaç yılda artmasına rağmen nitelik iyice düştü. Konya'da da nitelikli okur sayısında azalmalar görülüyor. Okunan kitaplar ise en fazla popüler kültürün yansımalarının veya aşk konularının yer aldığı kitaplar oluyor. Akademik anlamda da artık eskisi gibi kaliteli kitaplar yazılamıyor. Rampalı Çarşı esnafları, Konyalılar'ın yeterince kitap okumamasından şikayet ediyor.  Vatandaşın okuma zahmetine girmediğini belirten esnaflar, "İlim, geride kaldı. Şimdi film çok" şeklinde konuştu.   

FİKİR FAKİRLİĞİ YAŞANIYOR

Rampalı Çarşı içinde bulunan Pera Sahaf İşletme Sahibi Mustafa Bıyık, işlerinin genelde yaz aylarında yüzde 65-70 oranında azaldığını  dile getirdi. Bıyık, "İşlerimiz en fazla üniversitelerin eğitim faaliyetinde olduğu zamanlarda oluyor" dedi. "Okumamak, Anadolu şehirlerinin kaderinde var" diyen Bıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Maalesef toplum olarak okumuyoruz. Cep telefonlarının, internetin esiri olduk. Ben, 11 yaşından beri okuyorum. Okuduğum halde bilgiye doyamıyorum. Okuyan gençler de kendilerine bir şey katabilecek tarzda kitaplar okumuyor. Aşk romanları okuyorlar. Bilinçsiz ve okumayan bir nesil yetişmesini istemiyoruz. Bizim, yaz aylarında da iş yapmamız lazım. Üniversite öğrencileri memleketlerine gidebilir, Konya halkının okuması lazım. Onların kitap talebinde bulunması gerekir. Kitap okumak bir kültürdür. İnsanların kendilerini ifade edebilmesi, kelime hazinesini geliştirmesi için kitap gereklidir. Kitap, aslında bir hayattır. Yaşanan sıkıntıların çözümü için bir yöntemdir. Toplu ulaşımı kullandığım zaman görüyorum ki, gençlerimiz ve çoğu vatandaşımız, kafasını telefondan kaldırmıyor. Telefona verdiğimiz ehemmiyeti, kitap okumak için gösterseydik, bugün bambaşka bir Türkiye'de yaşıyor olurduk. Akademisyenler tarafından yazılan kitaplara da göz atıyorum. Hiç özgün bir şey yok. Fikir fakirliği yaşanıyor. Görüyorsunuz, çoğu esnaf iş yapmadığı için saatlerce oturup çay içiyor. Rampalı'nın içinde kitapçıların olduğunu bilmeyen Konyalılar var, daha ne diyeyim? Yaz aylarında hareketlilik sadece hafta sonlarında oluyor. O da askerlik için Konya'ya gelen kısa dönem okumuş askerler kitap almaya geliyor, o sebeple."

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum