Kışa tasarruf önlemi

Kışa tasarruf önlemi

KOSKİ Genel Müdürlüğü son yılların en kurak kışının yaşandığı Konya'da su bilincinin artırılması için çeşitli önlemlerin yer aldığı broşürler dağıtıyor. Bir aile evinde alacağı basit önlemlerle 36 ton su tasarrufu yapabiliyor

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, son yılların en kurak dönemini yaşadığımız bugünlerde su tasarruf bilinci oluşturmak için hazırladığı broşürleri şehrin muhtelif yerlerinde dağıttı. Konya, son yılların en kurak kışını yaşadı. 2014 yılının en verimli ilk beş ayı yağışsız geçti. Devamındaki aylarda da hava sıcaklık değerlerinin normalin çok daha üzerinde olması, su kaynaklarının ciddi oranda azalmasına neden oldu. Resmî verilere göre içme suyundan sonra elektrik üreten barajlara gelen su da yarıdan fazla azaldı. Söz konusu kuraklığın önüne geçilmesi için suyun tasarruflu kullanılması hayati önem taşıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, yaşanan kuraklığın verdiği zararları minimum düzeye indirmek için tasarruf önerilerinin yer aldığı broşürler hazırlattı. Kurak dünya görünümündeki maskotlarla şehrin muhtelif yerlerinde dağıtımı yapılan broşürlerde küçük dokunuşlarla yapılacak tasarrufun büyük kazanımları beraberinde getireceği ifade edildi.

KÜÇÜK ÖNLEMLERLE 5 TON SU TASARRUFU

Evde harcanan suyun yüzde 10’unun mutfakta, yüzde 40’ının ise banyoda kullanıldığı belirtilen broşürlerde, şu tavsiyeler yer alıyor: “Sebze ve meyvelerinizi akan suyun altında yıkamak yerine su dolu bir kabın içinde yıkayın. Yılda ortalama 5 ton su israf edilmemiş olur. Uzun süreli banyo yerine duşu tercih edin. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda ise 150 litre su tüketilir. Duş süresini bir dakika azaltırsanız yine yılda 5 ton su tasarruf edersiniz.” Kapı önü, halı ve araba yıkamalarında dikkat edilmesi gereken hususların da vurgulandığı broşürde, hortum kullanılmadan da temizlik yapılabileceği şu ifadelerle dile getirildi: “Halılarınızı hortumla yıkamayın. Halı yıkama makinesi kullanın ya da silerek temizleyin. Kapı önü, balkon ve teras gibi yerleri temizlerken hortumla su tutmak yerine süpürge ve paspas kullanın. Arabanızı hortumla yıkamak yerine kovaya koyduğunuz su ve sünger ile temizleyin. Aracınızı hortumla yıkadığınız taktirde 250-500 litre arasında su harcamış olursunuz.”

MODERN SULAMA İSRAFI ÖNLÜYOR

Öte yandan suyun çok fazla israf edildiği diş fırçalama ve tıraş olma etkinliklerinde de tasarrufun mümkün olduğu belirtilen broşürlerde, diş fırçalarken ve tıraş olurken bardak veya tas kullanılmasının yılda ortalama 15 ton su kaybını önleyeceği kaydedildi. Lüzumsuz yere sifon kullanılmaması gerektiğine de dikkat çekilen broşürlerde 12-20 litrelik rezervuar yerine 6-7 litrelik ve kademeli sifonların tercih edilmesinin 16 ton su sarfiyatının önüne geçeceği ifade edildi. Broşürlerde vurgu yapılan başka bir konu da tarımsal ve bahçe sulama. Türkiye genelinde üretilen toplam suyun yaklaşık olarak 74’ü sulamada kullanılıyor. Konya’da ise bu rakam yüzde 85-90’lara tekabül ediyor. Kullanılan sulama yöntemleri içerisinde en fazla su kaybı, ülkemizde en çok uygulanan yüzey sulama yönteminde oluşurken, yağmurlama ve damla sulamada su kaybı ciddi manada azalıyor. Çiftçilerin suyu gelişigüzel ve bilinçsizce kullanmaları hem kendilerine, hem kullandıkları doğal kaynaklara (toprak ve su kaynaklarına) hem de ülkeye fayda yerine zarar veriyor. Bu yüzden modern sulama teknikleri kullanılarak sabah ve ikindi sonrası güneş etkisinin daha az olduğu saatlerde sulamanın yapılması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.