Kış lastiği için karın yağmasını beklemeyin

Kış lastiği için karın yağmasını beklemeyin
Hava sıcaklığı 7 derece ve altına düştüğünde lastiklerdeki sertleşme nedeniyle fren mesafesi ve yol tutuşunun azaldığına dikkati çeken uzmanlar, kış lastiklerinin kar yağmadan takılmasını öneriyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, kış lastiği takmak için karın yağması gerekmediğini belirterek; "Sürücüler kar yağdığında zaten hız yapmıyor. Trafikte asıl tehlike kar yağmadan hemen önceki dönem" dedi.

Çelik, kar yağışının olduğu dönemde kazaların diğer günlere oranla azaldığını belirtti. Kar yağışıyla sürücülerin daha temkinli araç kullandıklarını ifade eden Çelik, karlı geçen dönemde genelde kazaların kayma sonucu çarpmalar şeklinde olduğunu söyledi.

- Asıl tehlike kar yağmadan hemen öncesi

Kazaların kar yağmadan önce sıcaklığın düştüğü dönemlerde daha çok meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Çelik, şunları kaydetti:

"Termometreler 7 derece ve altını gösterdiğinde lastikte sertleşme başlar. Fren mesafesi ve yol tutuşunda azalma meydana geliyor. Ayrıca gizli buzlanma veya farklı nedenlerin etkili olduğu büyük kazalar oluyor. Kış lastiği takmak için mutlaka kar yağması gerekmiyor. Sürücüler kar yağdığında zaten hız yapmıyor. Trafikte asıl tehlike kar yağmadan hemen önceki dönem. İstatistiklere bakılınca kazaların açık havada ve kuru zeminde daha fazla olduğu görülüyor. Sebebi de her zaman olduğu gibi hız..."

Çelik, kış lastiklerinin herhangi bir kontrol mekanizmasına gerek kalmadan takılması gerektiğini,  “aracımı sadece şehir içinde kullanıyorum”, “bu yıl fazla kar yağmayacak”, “yavaş sürüyorum" gibi bahanelerin iyi sonuçlar vermediğini dile getirdi.

- "Kış lastiği eksi 38 dereceye kadar yumuşak kalır"

Konya Oto Lastikçiler, Oto Yıkama ve Oto Galericiler Odası Başkanı Adem Uzman ise kış lastiği uygulamasının 1 Aralık itibariyle başlayacağını 4 ay süreceğini dile getirdi.

Uygulamanın geçen yıl başlaması nedeniyle denetimlerin çok sıkı tutulmadığını bu yıl ise böyle olmayacağını anlatan Uzman, "Sürücülerimiz ceza yemeden lastiklerini taksınlar. Bunu yasa gerektirdiği için değil daha güvenli ve konforlu bir yolculuk için yapsınlar. Kış lastiğini ikinci bir masraf olarak görmeyin. Yol tutuşundan her şeye kadar rahat edeceksiniz. Bir müşterimizin tabiri var; 'Kışın yaz lastiğiyle trafiğe çıkmak, çıplak ayakla yürümek gibi' diyor. Geçen yıl sektörde bir sıkışma olmuştu ancak şu anda lastik sıkıntısı yok. Hazırlıklar yapıldı" dedi.

Uzman, kış lastiğinin şu an sadece ticari araçlar için zorunlu olduğunu, özel araç sahiplerine de aynı kanunun uygu gerektiğini, sonuçta her iki aracın da aynı yolda seyrettiğini dile getirdi.

Özellikle Anadolu'da kar yağmadan lastiklerin değiştirilmediğine dikkati çeken Uzman, "Hava sıcaklığı düştüğü zaman lastikte sertleşme başlar. Fren mesafesi uzar. Islak ve don olan zeminlerde sıkıntı yapabilir. Kış lastiğinin önemi burada ortaya çıkıyor. Kar yağmasa da belli bir sıcaklığın altında lastiği takmalıyız. Kış lastiği eksi 38 dereceye kadar yumuşak kalır" ifadelerini kullandı.

Uzman, bu yıl lastiğe yüzde 6 zam geldiğini, orta kasa araçların lastiklerinin 100-200 lira arasında değiştiğini, lüks gruplarda fiyatlar artışlarının daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum