Kirlilik başladı!

Kirlilik başladı!

Havaların soğumaya, kış aylarının ise yaklaşmaya başlamasıyla birlikte Konya'nın trafikten sonra en büyük sorunları arasında yer alan “Hava kirliliği” de kendini göstermeye başladı. Özellikle Karatay bölgesinde akşam saatlerinde nefes alınmıyor

Hava sıcaklıklarının düşüşe geçmesi, buna bağlı olarak da doğal gazın ulaşmadığı bazı noktalarda sobaların yakılması, hava kirliliğini artıran bir diğer sebep oldu. Hava kirliliği “Sedirler, Araplar, Yediler, Keçeciler, İşgalaman, Küçükkumköprü ve Çimenlik bölgesinin bir bölümünde” yani kısacası ağırlıklı olarak Karatay bölgesinde hava kirliliği soba yakımından dolayı daha çok görülüyor. Selçuklu bölgesi hava kalitesi bakımından merkez ilçeler arasında 1. sırada yer alıyor. Meram'ın da bir bölgesi yani soba yakımının devam ettiği bölgelerde hava kirliliği etkisini gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre Konya'da hava kalitesi indeksi çoğunlukla “Orta derece” olarak gözlemleniyor. Yine bakanlığın internet sitesindeki verilere göre Konya için şu ifade kullanılıyor: “Hava kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açısından orta düzeyde sağlık endişesi oluşabilir.” Hava kirliliğinin ise Aralık ayının başlamasıyla birlikte Konya'da daha çok artması bekleniyor.

HAVA KİRLİLİĞİ SAĞLIĞINIZDAN ETMESİN!

Hava kirliliğinin sağlık boyutu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Blc Tıp Merkezi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları bölümü doktoru Op. Dr. Erkun Tuncer, “Hava kirliliğinin yoğun ve sürekli olduğu bölgelerde yaşayan insanlarda; öksürükten bronşite, kalp hastalıklarından kansere kadar çeşitli kronik hastalıkların ortaya çıkma riski artıyor” dedi. Hava kirliliğinin özellikle akşam ve sabahın erken saatlerinde daha fazla olduğunu dile getiren Tuncer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hava kirliliğinin yoğun olduğu akşam saatlerinde mümkünse dışarıya çıkılmamalıdır. Kronik rahatsızlıkları bulunanlar, hamileler, yaşlılar ve çocuklara hava kirliliğine karşı koruyucu önlemler aldırılmalıdır. Kirlilikle birlikte havadaki yabancı maddelerin çoğalması veya normalin üzerine çıkması insanları hayvanları ve diğer canlıları tehlikeye atar. Hava kirliliği ile gözler mikroplanabilir ve tahriş kapabilir. Solunum sistemi rahatsızlıklarına, kalp hastalıklarına, virüs enfeksiyonlarına yakalanmaya ortam hazırlar.”

KİRLİLİK 3 FAKTÖRDEN OLUŞUR!

Türkiye'deki hava kirliliği bakımından Konya'nın önde gelen iller arasında yer aldığını belirten Çevre Mühendisleri ise hava kirliliğinin üç farklı faktöre bağlı olarak oluştuğunu ifade ediyor. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin, motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazlarınin ve sanayi tesislerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılmasın kirliliği artırıcı unsurlar olduğunu nitelendiren mühendisler, her bir unsurun kirliliğe ayrı bir olumsuzluk kattığını da aktardı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum