Uzman isim konuştu: Kredi kartı borcunu 60 ay yapılandırmak büyük tuzak!

Uzman isim konuştu: Kredi kartı borcunu 60 ay yapılandırmak büyük tuzak!
Kredi kartı borçları 60 aya kadar yapılandırılabilecek, borcun asgari ödeme tutarı düşürülecek. Bu uygulamanın büyük bir tuzak olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Alagöz, “Çözüm bu değil, insanların gelir seviyesini artırmak lazım” dedi.

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonla birlikte vatandaşın alım gücü dibi gördü. Aldığı maaşın büyük bir kısmını kiraya, faturalara ve mutfak masraflarına veren insanların cebinde nakit para kalmadı. Ay sonunu getiremeyen getiremeyenler, kredi kartına yüklendi. Bir süre sonra kredi kartları da patladı. Vatandaşlar, kredi kartının asgarisini dahi ödeyemez duruma düştü. Hükümet ise bu yaşananlar karşısında yeni bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

ekran-goruntusu-2024-10-01-095206.png

BORÇLAR 60 AYA KADAR YAPILANDIRILABİLECEK

TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de, BDDK'nin konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde yayımlandı. Buna göre, BDDK, 1 Kasım itibariyle bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi. Bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

4-1-3.jpg

KREDİ KARTLARINDA ASGARİ ÖDEME TUTARI DÜŞÜRÜLÜYOR!

BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranında da değişikliğe gitti. Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20'si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlarda yüzde 40 olarak uygulanacak. Kredi kartlarında asgari ödeme tutarı düşürüldü. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Referans oranın aynı kalması halinde azami akdi faiz oranları; dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak.

TÜKETİCİLER KREDİ KARTI BORCUNU ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN İCRALIK!

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, hükümetin kredi kartı borçları ve ödeme konusunda hayata geçireceği uygulama ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Alagöz, insanların bugün kirasını, faturalarını ödeyecek parasının olmadığına dikkat çekti. Maaşın yüzde 61'inin borca gittiğinin altını çizen Prof. Dr. Alagöz, birçok insanın kredi kartı borcunu ödeyemediği için icralık olduğunu, hesaplarının kapatılma durumuyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Alagöz, hükümet tarafından insanlara borçlarını yapılandırmaları için imkan tanındığını söyledi. Alagöz, “Bu sadece bir yapılandırma” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM BU DEĞİL VATANDAŞIN GELİRİ ARTIRILMALI

İktidarın bu uygulamayla “Borç ödeyemiyorsunuz, gidin faizi ana paraya dönüştürün ve size uzun vadeli borç verelim” dediğini dile getiren Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, ayrıca şunları kaydetti: “Bankacılık sisteminde borcunu ödeyemediği için takibe düşmüş hesapları kurtarmanın yollarını arıyorlar. Bu uygulama vatandaşlarımızın borcunu daha da katlayacak. Bu uygulama, insanımız için kurulacak büyük bir tuzak. 2019 yılında da aynısını yaptılar. Borçlar ödenemiyordu, yapılandırmayı hayata geçirdiler. O dönem faiz oranları yüzde 2,5 ile 3 arasında değişiyordu. Ne oldu? Borçlu olan kişiyi 2-3 ay baskıdan kurtardılar, ekonomiyi rahatlatmaya çalıştılar. Şimdi durum ne? Ekonomide düzelme olmadığı için aynı uygulamayı hayata geçirmek istiyorlar. Çözüm bu değil. İnsanlarımızın gelirini artırmak lazım. Bir insan borcunu geliri artarsa daha rahat ödeyebilir. Kredi kartı konusunda bu kararların alınması ekonomide geldiğimiz son durumun en net tablosudur. Yine diyoruz, çözüm bu değil.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.