Kirli hava soluyoruz

Kirli hava soluyoruz

Konya'da hava kirliliği birinci öncelikli çevre sorunu olarak tespit edildi. Akademisyenler çevreye yatırımın maliyet gerektirdiğini belirterek, “Maalesef toplumsal bilinç oluşmadı. Çevreye yapılmayan her yatırım sağlığa yeni yatırımları gerektiriyor” ded

2014 yılı sonunda yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre Türkiye'nin neredeyse tamamı zehir soluyor. Hava kirliliğinin en yüksek olduğu iller Iğdır, Batman, Afyon, Osmaniye, Gaziantep ve Siirt. 44 ilin havası her geçen gün kirlenirken Konya’da bu iller arasında yer alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 yılda bir yaptığı “Türkiye çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu”na göre 32 ilde su kirliliği, 27 ilde hava kirliliği, 19 ilde atıklar, 2 ilde gürültü kirliliği ve bir ilde erozyon en önemli çevre sorunu olduğu belirlendi. Konya'da hava kirliliği, birinci öncelikli çevre sorunu olarak tespit edildi. Çapı 10 mikrometreden küçük partikül maddeler “PM10” olarak isimlendiriliyor. WHO’ya göre havadaki PM10’ların yıllık ortalamasının 20 mikrogram/ metreküpü aşmaması gerekiyor. Bu oranı geçtiğinde insan sağlığı tehdit altına giriyor. Türkiye’deki kentlerin durumu incelendiğinde birçok noktada 20 sınırının aşılması da tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 8 adet Bölgesel Temiz Hava Merkezi kurulması gerektiğini ve bu bölgelerden birinin Konya’da olduğu belirtmişti. Bakan Güllüce, bunun Türkiye gibi geniş bir coğrafyaya yayılan hava kalitesi izleme ağının hedeflenen istasyon sayısı ile tek bir merkezden yönetilmesi yerine daha etkin ve verimli bir hava kalitesi izleme için gerekli olduğunun altını çizmişti.

ÇEVREYE YATIRIM ŞART

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi ise dünya standartlarında havadaki partikül madde oranının 40 birimi aşmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Konya’da partikül madde oranı 60’ın altına düşmüyor. Yani 20 birimlik bir fazlalık var. Bu fazlalığın azaltılması için gerekli çalışmalar yapılmalı ve önlemler alınmalıdır. Bu oranın yüksek olmasının taş ocaklarından kaynaklandığını iddia edenler var fakat bu iddianın karşılığı yoktur. Taş ocakları Selçuklu’da, kirlilik Meram’da da var. Bizim tespitlerimize göre trafikteki araçların bu kirliliğe büyük katkısı var. Egzoz muayeneleri doğru yapılmıyor. Konya’da trafik problem olmaya başladı. Bunun da etkisi var. Sanayide firmalara denetimler 1 ay öncesinden haber verilerek yapılıyor. Ani denetimler sık sık yapılmalıdır. Şehir merkezinde kömür kullanımı tamamen yasaklanmalıdır. Havadaki partikül maddenin bir kısmı akciğerden kana karışıyor. KOAH gibi hastalıklar oluşuyor. Kalp krizini de tetiklediği ifade ediliyor. Çevreye Yatırım maliyet gerekiyor. Maalesef bu konuda bir toplumsal bilinç oluşmadı. Sağlığa ayrılan para çok fazla. Çevreye yapılmayan her yatırım sağlığa yeni yatırımları gerektiriyor.”  

GAZ YAYGINLAŞTIRILIYOR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da, “Konya’da hava kirliliği kontrolü, kirlilik önleme ve hava kalitesinin iyileştirilmesi çalışmaları yürütülmektedir. AB limit değerlerine uyum sağlanması, hedeflere ulaşılması noktasında yıl bazında kıyaslama yapılarak İlimizde hava kalitesinin artırılması konusundaki ilerleme durumu kontrol edilmektedir” denildi. 2012 yılında tamamlanan Konya İli Temiz Hava Eylem Planı (THEP) kapsamında bazı önlemlerin alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Plan dâhilinde,  Konya merkez ilçelerinde bulunan ve planlamaya alınan 1000 adet çok katlı konutun,  926 adedinin bugün itibariyle Doğalgaz dönüşümü gerçekleştirilmiş olup, diğerlerinin de geçişi kış döneminde sağlanacaktır. ‘Süt Üretim Tesislerinin Üretim ve Isınmada Kömür Kullanımının Sonlandırılması - Filtre Teknolojilerinin Yenilenmesi’ ile ilgili karar, revize edilmiştir. Bu kapsamda imalatçıların yakıt dönüşüm sistemlerinin değiştirilmesine dair bir iş takvimine bağlanmasına, söz konusu işletmelerin kış sezonu içinde  doğalgaz kullanmalarına, diğer aylarda MÇK kararında belirtilen kömür özelliklerine uygun yakıt kullanmalarına ve baca gazı filtrasyon sistemlerinin mevzuatına uygun olarak çalıştırılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca İlimizde sanayide doğalgaz kullanımın artırılması amacıyla, Aykent Ayakkabıcılar Sitesi’nin de bu kış doğalgaza geçişinin sağlanması konusunda çalışma yapılmaktadır. Konya Şehir merkezinde bulunan sanayi tesisleri tarafından kullanılan kömür miktarı,  yıllık 250.000 ton civarında gerçekleşmekte olup, doğalgaz dönüşümü gerçekleştikçe bu miktar düşmektedir.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum