Kırkkuyu köyünün kırk sorunu var

Kırkkuyu köyünün kırk sorunu var

ASIRLIK KÖY İLGİ BEKLİYORKulunun Nogay (Tatar) olan köylerinin başında gelen Kırkkuyu Köyü sakinleri yıllardır hizmet alamamaktan ve kendilerine gereken desteğin verilmemesinden yakındı.

Kırkkuyu Köyü Muhtarı Rahmi Başaran, köylerinin tarihi hakkında verdiği bilgide kendilerine has Nogay kültürü ve geleneklerini de anlattı. Başaran, “Kırkkuyu köyünün 100 yılı aşkın bir tarihi vardır. Köyümüzün en büyük sorunlarının başında kanalizasyon ve su sorunu geliyor. Su sorunu tarımsal alanda değil içme suyu yönünden ciddi boyutlarda. Kulu ile köyümüz arasında ulaşım sorunu yok ancak Kırkkuyu ile Hakin köyü arasında olan ve E–5 Karayoluna bağlanan yolumuz bir türlü açılamadı. Ankara İl Özel İdaresi bizim sınırımıza kadar yaptı. Bizim sınırlar içerisinde kalan kısmı ise Konya İl Özel İdaresi tarafından yapılacak. Bu yol açılıncaya kadar en azından yola bir kum serilmesini istiyoruz. Kış gelmeden kumlanır ise kışın sıkıntı yaşamayız” dedi.
HİÇ BİR DEVLET YATIRIMI YOK
Başaran, köylerinde olması gereken yatırımların hiç birisinin bulunmadığını özellikle dile getirirken, “Köyümüzde sağlık ocağı yok, okulumuz yok. Kırkkuyu köyünün kırk tane sorunu var. Ancak tüm sorunlarımızın çözümü için yetkililerden 2010 yılı için söz aldık. Çünkü bazı yatırımları bir yıl öncesinden programa aldırmak lazım. Şimdiye kadar çok fazla programa alınan yatırım yok. 2009 yılında bizler bazı yatırımları programa aldırdık. Bunun haricinde köyümüz neredeyse 15 yıldır tek bir hizmet almadı. Özellikle içme suyu konusunda çok sıkıntı yaşadık. Başka belde ve köylerden taşıma suyu getirdik. Burada cep telefonu çekmez hiçbir verici yok. Bunun gelmesini de çok arzu ediyoruz” diye konuştu.
ÖĞRENCİSİZLİK OKUL KAPATTIRDI
Kırkkuyu köyünün okulunun yıllardır kapalı olmasının kendisini çok üzdüğünü söyleyen başaran, “Şu anda öğrenci sayımız az olduğu için taşımalı eğitim sistemi ile çocuklarımız 5 kilometrelik uzaktaki bir başka okula gidiyor. Öğrenci sayımız yeterli olduğu takdirde okulumuz yeniden açılacak. Seneye bu sorunu da ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.
NOGAY GELENEĞİ HALEN YAŞIYOR
Başaran, köylerinin Nogay (Tatar) köyü olduğunu ve Nogay geleneğini ayakta tutmak için çalıştıklarını da dile getirirken, “Kırkkuyu köyümüz Nogay Köyüdür. Bizde diğer Nogay yani tatar köyleri ile birlikte geleneklerimizi ayakta tutuyoruz. Geleneklerimizi ayakta tutmak için bizler çaba gösteriyoruz ancak gençlerimiz ne yazık ki bazı geleneklerden uzaklaşıyor. Derneklerimiz sayesinde bazı geleneklerimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Nogayları bir araya toplayarak düzenlenen şenliklerde geleneklerimiz uygulanıyor. Köyümüzden yurt dışına giden köylülerimizin çocukları Nogaylıklarını unutmuş. Bunları yeniden kazandırmak lazım” diyerek konuşmasını bitirdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.